Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στην τουρκική προπαγάνδα δήλωσε ότι ο εκβιασμός της γειτονικής χώρας απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη σταμάτησε τον Φεβρουάριο στον Έβρο, γιατί προστατέψαμε τα σύνορά μας που είναι και σύνορα της Ευρώπης με αποφασιστικότητα.
«Τέτοιου είδους κατασκευασμένη προπαγάνδα είχαμε δει όλο εκείνο το διάστημα. Είχαμε διαψεύσει κατηγορηματικά τότε όλα αυτά τα οποία κυκλοφορούσαν μέσα στην Τουρκία ή κι εκτός Τουρκίας, σε διεθνή μέσα, καθώς είχαμε πληροφορίες από πολύ νωρίς ότι κατασκευάζονταν τέτοιου είδους στοιχεία, για να χρησιμοποιηθούν αργότερα. Το αργότερα ήρθε τώρα. Ήμασταν προετοιμασμένοι και είπαμε ότι δεν υπάρχει κανένα νέο στοιχείο που να ενοχοποιεί κανέναν στην ελληνική πλευρά, αντίθετα είναι μια κατασκευή των τουρκικών Αρχών στο πλαίσιο αυτής της προπαγάνδας», συνέχισε.
Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση από τις 13 Μαρτίου έστειλε διαβαθμισμένο έγγραφο σε όλες μας τις πρεσβείες -μεταξύ αυτών και στην Πρεσβεία μας στο Βερολίνο- που λέει ακριβώς τι κατασκευασμένα στοιχεία ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν για να πουν κάτι για την Ελλάδα.
«Πάντα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα σύνορά μας. Θα συνεχίσουμε να αποκρούουμε αποφασιστικά αυτή την προπαγάνδα. Όπως απέτυχε στον Έβρο, θα αποτύχει και σε οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια», τόνισε.
«Κανείς δεν θα μείνει πίσω», είπε ο κ. Πέτσας δηλώνοντας οι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στήριξη των κλάδων που πλήττονται με γνώμονα πάντοτε την προστασία των θέσεων εργασίας και τη στήριξη των εργαζομένων.
Αυτό, είπε, θα γίνει και τον Μάιο και τον Ιούνιο, αν χρειαστεί.
«Και θα ανοίγουμε σιγά-σιγά την οικονομία, ώστε ν’ αρχίσει ν’ ανακτά τη δυναμική της», συμπλήρωσε. Συγκεκριμένα μίλησε για απευθείας στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται, για αναβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, για επιμήκυνση των δόσεων, τις οποίες είχαν συμφωνήσει πριν για αποπληρωμή των οφειλών τους οι φορολογούμενοι στην εφορία ή οι ασφαλισμένοι στα ασφαλιστικά ταμεία.
«Να δώσουμε ανάσα σε όλον αυτόν τον κόσμο που έχει πληγεί. Έτσι ώστε μόλις ξεπεράσουμε οριστικά την υγειονομική κρίση, να μπορέσουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα της ζωής μας από εκεί που το αφήσαμε το Φεβρουάριο. Θα υπάρξουν διευκολύνσεις για τον κόσμο, που θα έχει -και το Φθινόπωρο- υποχρεώσεις. Θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών», υπογράμμισε.
Αντίστοιχα αναφέρθηκε και στη συνέχιση του προγράμματος στήριξης των εργαζόμενων. Μίλησε για το βοήθημα των 800 ευρώ ενώ είπε πως μετά από αυτό θα έχουμε το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Sure της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο στηρίζει τους εργαζόμενους, ώστε να μη χάσουν απότομα μεγάλο μέρος των αποδοχών τους, καλύπτοντας όχι μόνο ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, αλλά και μισθολογικό κόστος.
«Το ακριβές ποσοστό και η ακριβής διαδικασία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, θα υπάρξουν και επιχειρήσεις, οι οποίες είτε είδαν τον τζίρο τους να αυξάνεται, παράδειγμα τα super market, ή δεν θέλουν να μειώσουν τις ώρες εργασίας του προσωπικού, γιατί εμπιστεύονται και τους πελάτες τους, αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας και άρα βλέπουν ότι θα χρειαστούν το προσωπικό τους. Θα είναι ένα πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια αρκετών μηνών, δεν θα είναι ένας ή δύο μήνες. Έχουμε συζητήσει με τους εταίρους μας και θα χρησιμοποιηθεί, όταν θα είναι έτοιμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδεσμεύσει τα κονδύλια. Πιέζουμε να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα, το οποίο θα αρχίσει να τρέχει από τις αρχές του Καλοκαιριού», πρόσθεσε.
Σχετικά με το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα δήλωσε ότι ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρηματικότητα είναι έννοιες ασύμβατες ενώ σημειωσε πως έχουν ήδη προσληφθεί 3.842 άτομα. «Δηλαδή, για ποιες 4.000 προσλήψεις μιλά ο κ. Τσίπρας; Αν ήταν αυτός τι θα έκανε; Γιατί δεν το έκανε τα προηγούμενα χρόνια που διακυβέρνησε; Λέει, για παράδειγμα, ο κ. Τσίπρας: ”Τι θα γινόταν αν”. Αυτό είναι το ερώτημα που έχει κάθε Έλληνας και νιώθει ανακούφιση που, αυτή τη στιγμή, έχει μια Κυβέρνηση την οποία μπορεί να εμπιστευθεί. Αυτή είναι η πρώτη γρήγορη απάντηση», ανέφερε.
Ρώτησε επίσης στην περίπτωση που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είχε ξοδέψει, όπως λέει, 26 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο, τους υπόλοιπους μήνες τι θα έκανε;
«Εμείς πήγαμε στοχευμένα. Δώσαμε χρήματα σε αυτούς που ένιωσαν αμέσως ότι πλήττονται. Συνεχίζουμε τη στήριξη των εργαζομένων και των κλάδων της οικονομίας με σύνεση. Έτσι ώστε να εξασφαλισθεί ότι θα έχουν στήριξη αυτοί που την χρειάζονται, αλλά και δεν θα διακινδυνεύσει η εμπιστοσύνη που έχει οικοδομηθεί στη χώρα. Να έχουμε την εφεδρεία που χρειάζεται, με τα μέτρα ρευστότητας για να στηρίξουμε μια γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό είναι το σχέδιο μας. Και αυτό το σχέδιο περιβάλλεται από την εμπιστοσύνη -όπως έχει φανεί όλο το προηγούμενο διάστημα- όχι μόνο των πολιτών, αλλά και των αγορών», συμπλήρωσε.
Για την εστίαση είπε πως θα ανοίξει από την 1η Ιουνίου ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί πώς εξελίσσεται η πανδημία.
«Έχουμε δυο-τρεις βασικές ημερομηνίες που εξετάζουμε -πριν από το άνοιγμα της εστίασης- και αφορά σύνθετα θέματα, όπως το άνοιγμα των σχολείων, το ζήτημα της επαναφοράς ολόκληρης της οικονομικής δραστηριότητας του λιανεμπορίου στη λειτουργία από Δευτέρα. Η 18η του μηνός, είναι μια κομβική ημερομηνία που έχει να κάνει με το άνοιγμα των μετακινήσεων από μια Περιφερειακή Ενότητα σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα. Αυτό που εξετάζουμε είναι αν θα γίνει ταυτόχρονα και για τα νησιά ή όχι ή αν θα πρέπει να ακολουθήσει ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα», συνέχισε, ενώ διευκρίνισε για την εστίαση ότι τα καταστήματα θα έχουν τραπέζια και μέσα.
«Έχει μεγάλη σημασία ο φυσικός αερισμός. Επομένως, με τις συστάσεις των ειδικών οι οποίες είναι δεδομένες -και σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών- θα έχουμε ένα πακέτο το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, και θα διευκρινίζει πόσα θα είναι τα τετραγωνικά τα οποία θα αυξηθούν στον εξωτερικό χώρο, πόσα θα είναι τα τετραγωνικά που αξιοποιηθούν στον εσωτερικό χώρο και ποια θα είναι τα πακέτα που θα στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα, μέχρι να επανέλθει στη φυσιολογική της λειτουργία», εξήγησε.
Για τον τουρισμό μίλησε για δυναμικό σχέδιο και για τον εσωτερικό και για τον εξωτερικό τουρισμό το οποίο εξελίσσεται και αναφέρθηκε στην εξομάλυνση των αερομεταφορών.
«Ευτυχώς, η υγειονομική κρίση έχει δείξει ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε καλά σε σχέση με άλλες χώρες κυρίως ευρωπαϊκές. Έχουμε ανταποκριθεί καλά και αυτό μετράει για τους επισκέπτες», συμπλήρωσε σημειώνοντας πως η τουριστική σεζόν θα είναι πιο μικρή, αλλά δεν έχει χαθεί.
«Περιμένουμε μέχρι τα μέσα Μαΐου την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση στο θέμα των αεροπορικών μεταφορών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
«Είναι φανερό ότι δεν είναι τίποτα αυθόρμητο. Είναι καθαρά οργανωμένο από συγκεκριμένους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν επαναστατική γυμναστική», είπε ο κ. Πέτσας για τις συναθροίσεις στις πλατείες προσθέτοντας πως κάποιοι θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τις θυσίες που έχουμε κάνει όλοι μας.
Μιλώντας για την τελετή τοποθέτησης πλακέτας για τα θύματα της Marfin αναρωτήθηκε ποια είναι η δυσκολία σε οποιαδήποτε πολιτική δύναμη να έρθει σε μία συμβολική κίνηση ενότητας, που αφήνει πίσω τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία.
«Η αναίρεση που είχε ασκηθεί, ήταν μία τυπική διαδικασία, στο πλαίσιο της πάγιας πρακτικής του Ελληνικού Δημοσίου. Ο Πρωθυπουργός ήλθε σε συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία, και βγήκε η ανακοίνωση ότι παραιτείται το Ελληνικό Δημόσιο από την αναίρεση. Δόθηκαν οδηγίες στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και επιτέλους θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους. Προφανώς κάποιοι που δεν έκαναν τίποτα τα προηγούμενα χρόνια, για να λύσουν αυτό το θέμα, ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι το λύνει ο Πρωθυπουργός και ήθελαν με ένα δημοσίευμα να το προκαταλάβουν για να το ακυρώσουν. Εμείς δεν μένουμε στις επικοινωνιακές προσπάθειες που κάνει η Αντιπολίτευση. Μένουμε στην ουσία, ότι έχουμε μία συμβολική κίνηση σήμερα που αφήνει πίσω τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία. Έχουμε, επίσης, μία αποφασιστική κίνηση, ώστε οι άνθρωποι να πάρουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται», πρόσθεσε.