H σημασία της Σιγκαπούρης στο εμπόριο και την τεχνολογία και το άνοιγμα -στη χώρα- ελληνικής Πρεσβείας, που θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση στη σχέση της με την Ελλάδα, κυριάρχησε στις συζητήσεις του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με τον Σιγκαπουριανό ομόλογό του, Β. Μπαλακρισνάν.
Στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη σημαντική αυτή πόλη-κράτος της ΝΑ Ασίας συμφωνήθηκε η συχνότερη ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος αλλά και τεχνογνωσίας για την πιο αποτελεσματική ηλεκτρονική διακυβέρνηση και προώθηση νέων τεχνολογιών και νεοφυών επιχειρήσεων ως άξονα ανάπτυξης και παροχής καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι υφίστανται ευρεία περιθώρια ανάπτυξης των σχέσεών τους και εξέφρασαν την ετοιμότητα να διερευνηθούν οι δυνατότητες εμβάθυνσης και ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε επιμέρους τομείς. Δεδομένων των ομοιοτήτων μεταξύ των δύο χωρών αλλά και των συγκλίσεων συμφερόντων σε αρκετές περιπτώσεις, συμφωνήθηκε ότι η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών πρέπει να καταστεί συχνότερη.
Είμαστε μικρές χώρες με δυνατότητες που πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε για να προβάλουμε αποτελεσματικότερα τις θέσεις μας, τόνισαν οι δύο πλευρές και πρόσθεσαν: Πρέπει να μάθουμε από την Ιστορία των χωρών μας. Η Σιγκαπούρη είναι ενδεικτικό παράδειγμα προηγμένου κράτους σε έναν ολοένα πιο συνδεδεμένο και παγκοσμιοποιημένο κόσμο, όπου οι «έξυπνες» τεχνολογίες και εφαρμογές αλλάζουν ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών, σε όλες της τις πτυχές.
Η Ελλάδα αποτελεί γέφυρα μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης, έχει δημοκρατική παράδοση και είναι προσηλωμένη στην οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας με χώρες από διαφορετικές γεωγραφικές ομάδες, τόνισε ο κ. Κοτζιάς. Εξέφρασε, δε, την ετοιμότητα της Ελλάδας να υποστηρίξει προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας ΕΕ-Σιγκαπούρης.
Στη συνάντηση των δύο υπουργών συζητήθηκαν και θέματα οικονομικής συνεργασίας, όπως πρόσφοροι τομείς για επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και η μακρά παράδοση συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας. Και οι δύο χώρες αποτελούν κομβικά σημεία στο παγκόσμιο δίκτυο θαλάσσιων μεταφορών, καθώς φιλοξενούν από τα σημαντικότερα λιμάνια των αντίστοιχων περιοχών τους.
Τέθηκαν επίσης ζητήματα συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, με έμφαση στην κυβερνοασφάλεια και τις αυξανόμενες συναφείς προκλήσεις. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες που ανέπτυξε η Σιγκαπούρη. Το συγκεκριμένο θέμα συμφωνήθηκε να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της διμερούς συνεργασίας.
Στον πολιτιστικό τομέα, τέθηκε η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων των δύο χωρών αλλά και ερευνητικών κέντρων, όπου τονίσθηκε η σημασία προώθησης συνεργασιών για την κοινή έρευνα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και σε σχετικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας, με κορυφαίο το φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών που δημιουργήθηκε με ελληνική πρωτοβουλία και με τη συμμετοχή της Κίνας, ενώνοντας χώρες στα εδάφη των οποίων αναπτύχθηκαν σπουδαίοι πολιτισμοί που συνεχίζουν να επηρεάζουν μέχρι και σήμερα τα παγκόσμια δρώμενα.
Προσκάλεσε στην Ελλάδα τον ομόλογό του, καλώντας τον παράλληλα να εκφωνήσει ομιλία σε κάποιο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας σχετικά με την ιστορία της χώρας του, τα επιτεύγματά της και τις προοπτικές των διμερών σχέσεων, προσκλήσεις τις οποίες εκείνος απεδέχθη.
Επίσης, κατά το προσεχές διάστημα θα εξετασθούν η διοργάνωση επιχειρηματικού φόρουμ αλλά και πολιτιστικών εκδηλώσεων εκατέρωθεν, προκειμένου να προωθηθούν τόσο οι οικονομικές συνέργειες όσο και οι ανταλλαγές σε επίπεδο κοινωνίας πολιτών.
Αναφορικά με τις περιφερειακές εξελίξεις, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προέβη σε εκτενή ενημέρωση σχετικά με τους συσχετισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και ανέπτυξε διεξοδικά τις πρωτοβουλίες της χώρας για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας. Τέθηκαν, επίσης, οι ενεργειακές προοπτικές στην περιοχή της ΝΑ Ασίας αλλά και της ΝΑ Μεσογείου.
Νωρίτερα, ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον επικεφαλής Σχεδιασμού και Προτεραιοτήτων της πρωτοβουλίας Smart City, Ταν Τσι Χάου, ο οποίος παρουσίασε την πρωτοβουλία εστιάζοντας στις «εξυπνες» εφαρμογές για την αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση, την παροχή χρηματοοικονομικών και άλλων υπηρεσιών στους πολίτες, αλλά και τη βέλτιστη ρύθμιση στην παροχή δημοσίων αγαθών. Η εν λόγω πρωτοβουλία αποσκοπεί να αναδείξει τη Σιγκαπούρη ως παράδειγμα σύγχρονης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Επόμενος σταθμός στην περιοδεία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών θα είναι η Σεούλ, όπου αναμένεται να έχει αύριο συναντήσεις με τον ομόλογό του Kang Kyung-wha, ενώ στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό, Lee Nak-yon. Θα συναντηθεί επίσης με τον Μητροπολίτη Κορέας, Αμβρόσιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ