Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ο Προϋπολογισμός για το 2015, με 155 «ναι», 134 «όχι» και 1 «παρών» (από τον Γρηγόρη Ψαριανό) σε σύνολο 290 βουλευτών (απουσίασαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζή Οσμάν, η ανεξάρτητη Χρυσούλα Γιαταγάνα και οι οκτώ προφυλακισμένοι βουλευτές που έχουν εκλεγεί με την Χρυσή Αυγή). Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και ενώ εκκρεμεί το κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα. 

Στις 00:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η τελευταία ομιλία, αυτή του πρωθυπουργού, και στις 01:25 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα.

Τον προϋπολογισμό υπερψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου. Τον καταψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι βουλευτές, με τον Γρηγόρη Ψαριανό να δηλώνει «παρών». Ο ανεξάρτητος Γιώργος Νταυρής από την πλευρά του, που καταψήφισε τον προϋπολογισμό, δήλωσε ότι ψηφίζει τα κονδύλια για τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.

Τι «κρύβει» ο προϋπολογισμός του 2015

​Ο προϋπολογισμός προβλέπει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορίαΔύο ιδιαιτερότητες παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του 2015. Αφενός προβλέπει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα, συμπεριλαμβανόμενων των πληρωμών για τόκους (ισοσκελισμένος προϋπολογισμός), για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο, και αφετέρου δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα ή μάλλον δεν θα περιλάμβανε νέα μέτρα. Και αυτό επειδή αρχικά ο προϋπολογισμός προέβλεπε ενισχυμένα κατά 1,4 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα, τα οποία δεν θα προέρχονταν από τη λήψη νέων μέτρων.

Ωστόσο, το θρίλερ των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η οποία «βλέπει» δημοσιονομικό κενό ύψους 2,6 δισ. ευρώ, έχει ως γνωστόν οδηγήσει σε άτακτη φυγή το οικονομικό επιτελείο, το οποίο έχει δεσμευθεί εγγράφως ότι θα λάβει νέα μέτρα ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Στα μέτρα αυτά συγκαταλέγεται η αύξηση του ΦΠΑ στο 13% από 6,5% στα ξενοδοχεία και οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ως αποτέλεσμα, νέα μέτρα αναμένεται να υπάρξουν, αλλά για την ώρα δεν έχει κλειδώσει ποια θα είναι αυτά, μια και οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ανεξαρτήτως, πάντως, της διαφωνίας της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, ο προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί απόψε τα μεσάνυχτα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ, μείωση του δημόσιου χρέους στο 160% του ΑΕΠ και ρυθμό ανάπτυξης 2,9%.

Κρίσιμες εξελίξεις στο Eurogroup της Δευτέρας

Την ίδια στιγμή, στο Eurogroup που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες αναμένεται να εκτυλιχθεί το επόμενο επεισόδιο της διαμάχης μεταξύ τρόικας και δανειστών. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μέσω της λήψης νέων μέτρων να φέρει στην Αθήνα την τρόικα και να εξασφαλίσει μια μικρή -από έναν έως έξι μήνες- παράταση του μνημονίου.

Σε κάθε περίπτωση, την απόφαση για την παράταση της μνημονιακής συμφωνίας θα τη λάβουν τα κράτη μέλη. Εάν όμως οδηγηθούμε σε «τεχνική» παράταση (δηλαδή μέχρι τις 31 Ιανουαρίου) -εξέλιξη την οποία επιδιώκει η ελληνική πλευρά-, θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να υπάρξουν οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις πριν από την εκπνοή του 2014.

Σε υψηλούς τόνους οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Αντώνης Σαμαράς: «Κύριε Τσίπρα είστε το ατύχημα που δεν θα συμβεί στη χώρα»

«Η ψήφιση πρώτου ισοσκελισμένου Προϋπολογισμού, η ψήφιση Προέδρου Δημοκρατίας και η έναρξη συνταγματικής αναθεώρησης «αποτελούν επανάσταση», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, όπου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Σαμαράς μίλησε σε υψηλούς τόνους και χαρακτήρισε πολλές φορές «υπονομευτή» τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

​”Η ψήφιση του πρώτου ισοσκελισμένου προϋπολογισμού αποτελεί επανάσταση”Απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα του είπε ότι «είστε ο εκπρόσωπος όλων εκείνων που μας έφεραν στην κρίση και ο υπονομευτής κάθε προσπάθειας για να βγει η χώρα από την κρίση. Είστε το ατύχημα που δεν θα συμβεί στη χώρα. Δεν είστε ο επαναστάτης που οραματίζεται το μέλλον, αλλά το τελευταίο αποκούμπι των βολεμένων». Σε άλλο σημείο ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Χρησιμοποιείτε την πρόνοια για αυξημένη πλειοψηφία για να εκβιάσετε εκλογές. Όποιος διαβάζει τον χάρτη των εξελίξεων ξέρει ότι θα ήταν καταστροφικό. Γι’ αυτό σκορπίζετε λάσπη στον ανεμιστήρα. Σας το είπα: κανείς δεν θα φοβηθεί και κανείς δεν θα τρομοκρατηθεί».

«Έχετε στο νου μόνο να υπονομεύετε», υποστήριξε ο Αντ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «ο αποσταθεροποιητικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ταιριάζει απόλυτα με την απίστευτη υποκρισία σας». «Όλοι καταλαβαίνουν πια ότι δεν έχετε ούτε πρόγραμμα ούτε σχέδιο. Γίνατε ένα κόμμα ακραίας διαμαρτυρίας. Αλλά δεν είστε ικανοί να κυβερνήσετε», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος απάντησε στην αναφορά Τσίπρα πως καλλιεργεί τον φόβο.

«Ο κόσμος φοβάται, καταλαβαίνει ότι γυρίζετε σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Δεν τον φοβίσουμε εμείς, εσείς τον φοβίζετε», υπογράμμισε και επεσήμανε ότι «πρέπει να παραμείνουμε εσωτερικά σταθερή χώρα, στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, όχι να τσακωθούμε με όλη την Ευρώπη και να προσεταιριστούμε τα αποσταθεροποιητικά στοιχεία».

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο Αντ. Σαμαράς τόνισε πως «αν δεν εκλέξει η τωρινή Βουλή Πρόεδρο και διαλυθεί. δεν πρόκειται να έχει ο ελληνικός λαός νέο Σύνταγμα ούτε το 2021. Κατά τα άλλα εσείς το παίζετε επαναστάτης, ο εκπρόσωπος της αλλαγής». Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι και πέρυσι η τρόικα έκανε λάθος στις εκτιμήσεις της για τον Προϋπολογισμό, ενώ τόνισε ότι «η διαφωνία μας με τους υπολογισμούς της τρόικας έχει μικρύνει πολύ, αλλά δεν έχει μηδενιστεί. Η συμφωνία μας είναι πάνω στο τραπέζι». Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε κάποια από τα μέτρα που πρότεινε η τρόικα, αλλά διαφώνησε σε ορισμένα άλλα.

«Θα μας δοθεί πιστωτική γραμμή στήριξης, που θα μας προφυλάξει από αναταράξεις για τις οποίες δεν θα ευθυνόμαστε εμείς. Η πιστωτική γραμμή δεν είναι δανεισμός και βέβαια δεν μετρά στο χρέος, παρά μόνο αν, και όσο την χρειαστούμε», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι η πιστωτική γραμμή «σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζει την αυστηρή επιτήρηση του μνημονίου». Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος ο κ. Σαμαράς απέρριψε το ενδεχόμενο διαγραφής του λέγοντας με έμφαση: «Το ερώτημα είναι αν το χρέος είναι βιώσιμο. Όχι φαγώσιμο».

Αλέξης Τσίπρας: «Αν η κυβέρνηση παραμείνει, έρχεται η ισοπέδωση»

Το «όχι» στον προϋπολογισμό σημαίνει «όχι» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και υποστήριξε ότι «αν ο βίος της κυβέρνησης παραταθεί, είναι δεδομένο ότι έρχεται η πιο σκληρή πολιτική, έρχεται η ισοπέδωση» είπε και πρόσθεσε πως αυτός ο προϋπολογισμός είναι η θλιβερή εικόνα μιας κυβέρνησης που είναι παραδομένη.

​”Όποιος υπηρετεί το Μνημόνιο, δεν μπορεί να φύγει εύκολα από αυτό”«Με αυτή την πολιτική δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και σχολίασε πως στη χώρα παίχτηκε το μεγαλύτερο κόλπο αναδιανομής του πλούτου. «Οι εργαζόμενοι θα φέρουν την ανάπτυξη και όχι η αποχαλίνωση των εργοδοτών. Δεν θα γίνουμε ειδική οικονομική ζώνη» είπε. Πρόσθεσε ότι το μνημόνιο όποιος το υπηρετήσει δεν μπορεί να φύγει εύκολα από αυτό και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το έφερε για να μείνει. «Χρειάζεται ξήλωμα» είπε ο κ. Τσίπρας.

Για το θέμα της συναίνεσης διερωτήθηκε: «Τι ζητάτε από εμάς να αποδεχτούμε ότι κυβερνάτε μέσω email, ότι απαγορεύεται στις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων ή στο ότι κάνετε το λιοντάρι σε ένα 20χρονο απεργό πείνας. Τέτοια συναίνεση εμείς δεν δίνουμε. Είναι θέμα ηθικής στάσης».

Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όλος της ο σχεδιασμός είναι πώς θα καταφέρει να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία που με βάση την πολιτική λογική δεν προκύπτει από πουθενά. «Αυτή η Βουλή είναι απόνομιμοποιημένη και δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε. «Ξεκαθαρίζουμε ότι η χώρα είναι μπροστά σε ιστορικές επιλογές και δεν μπορούν να γίνουν ερήμην του ελληνικού λαού…Είμαστε αποφασισμένοι Εμείς δεν έχουμε δρόμο επιστροφής … και ότι και να κάνετε δεν θα επιβάλλετε ένα καθεστώς μεταδημοκρατίας», κατέληξε.

Απάντηση Χαρδούβελη στον Τσίπρα: «Τα email αποδεικνύουν ότι υπάρχει διαπραγμάτευση»

Στις τοποθετήσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα,  απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. «Το ερώτημα είναι», σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης, «πως θα ξεφύγουμε από την κρίση».

«Φοβάμαι ότι ο δρόμος της οικονομικής λογική που έχετε διαλέξει είναι ένας δρόμος επιστροφής στο παρελθόν αυτό που μας οδήγησε στην κρίση. Πως θα δημιουργήσετε μέχρι το Σεπτέμβριο 200.000 θέσεις εργασίας, που θα βρείτε τα λεφτά, τι δουλειές θα κάνουν αυτοί». Στις αναφορές του κ. Τσίπρα ότι η χώρα κυβερνάται μέσω email, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως αυτό αποδεικνύει πως υπάρχει διαπραγμάτευση.

«Ο λόγος που δεν έχει κλείσει η συμφωνία είναι ότι διαπραγματευόμαστε» είπε και κατέληξε: «Ακόμη και εάν γίνετε κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσετε με τις μεταρρυθμίσεις. Οι δανειστές μας θέλουν να δουν συνέχεια».

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εγγυητής της εθνικής σταθερότητας»

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα παρατείνεται λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα, αλλά μια μικρή τεχνική επέκταση του προγράμματος. Επίσης όπως είπε, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τόσο οι δανειστές όσο και οι επενδυτές αντί να ακούσουν μια υπεύθυνη τοποθέτηση, ακούν την αμφισβήτηση της συνέχειας του κράτους, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέει ότι δεν θα αναγνωρίσει τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις που έχουν υπογραφεί με τους εταίρους μας.

​”Αποτελεί διαστροφή των θεσμών ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας”Ο ίδιος συνέχισε ότι τις συνέπειες από τη στάση της αντιπολίτευσης τις υφίσταται ο λαός. «Η ελληνική κυβέρνηση ανεξαρτήτου πολιτικής ταυτότητας παλεύει να βγει η χώρα από την κρίση. Ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού, τον Ιούνιο του 2012 ο ελληνικός λαός επέλεξε τη λύση της υπεύθυνης και επώδυνης πολιτικής στρατηγικής» είπε και χαρακτήρισε διαστροφή των θεσμών ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Χαρακτήρισε πολιτικό εκβιασμό τις τοποθετήσεις περί αποστασίας και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους αρκεί να μην βρεθούμε στο άγνωστο. Τέλος υπογράμμισε ότι ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι αυτός του εγγυητή της εθνικής σταθερότητας. Και αυτό, όπως είπε, δεν τελεί υπό αίρεση ή προθεσμία.

Γκίκας Χαρδούβελης: «Κλειδί για την ανάπτυξη η πολιτική σταθερότητα»



«Κλειδί για την ανάπτυξη είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες για να γίνουν απαιτείται πολιτική σταθερότητα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Επίσης, υπογράμμισε, ότι κλειδί για την βιώσιμη ανάπτυξη είναι η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και μετά το τέλος του μνημονίου».

Κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, λέγοντας πως τα προβλήματα δεν λύνονται με ιδεολογικές διαφορές. «Πρέπει να δράσουμε συλλογικά με ωριμότητα και όχι ψεύτικη αντιπαράθεση» είπε και διαβεβαίωσε ότι ο προϋπολογισμός θα εφαρμοσθεί ομαλά και θα συνεχιστεί η ελάφρυνση, έστω και λελογισμένα, των ελαφρύνσεων για τις αδύναμες ομάδες.

«Η χώρα έχει εξελιχθεί από παράδειγμα αποφυγής σε μοναδικό παράδειγμα δημοσιονομικής εξυγίανσης», τόνισε και αναγνώρισε το υψηλό κόστος που πλήρωσε η κοινωνία. «Μπορούμε με την πολιτική μας να φέρουμε ανάπτυξη, αρκεί να μην δειλιάσουμε και να μην υποταχτούμε στην μιζέρια του χθες. Δεν επιτρέπεται επανάπαυση» είπε ο κ. Χαρδούβελης και εξέφρασε την επιθυμία να μπορεί να διαπραγματευθεί έχοντας εξασφαλίσει την αναγκαία κοινωνική και πολιτική συναίνεση.

Πάνος Καμμένος: «Κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά τις εκλογές»

Εκβιασμούς και πιέσεις εν όψει της προεδρικής εκλογής κατήγγειλε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κάνοντας λόγο και για συμφέροντα που προσπαθούν να δώσουν τεχνητή αναπνοή στην κυβέρνηση. «Τα συμφέροντα που παρεμβαίνουν στο Σύνταγμα θα αποκαλυφθούν και θα πληρώσουν» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ συμπλήρωσε ότι η ιστορία είναι σκληρή για τους «αποστάτες».

Κατά την ομιλία του επί του προϋπολογισμού ο κ. Καμμένος σημείωσε πως αντί να γίνεται συζήτηση για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, συζητάμε για το πώς θα πάρει παράταση ζωής αυτή η κυβέρνηση και πού θα βρει μαξιλάρια ο πρωθυπουργός.  «Έτσι αντιμετωπίζει τους βουλευτές, σαν μαξιλάρια, για να επεκταθεί ο βίος της κυβέρνησης. Να βρεθούν βουλευτές που θα αρνηθούν την εντολή που τους έδωσε ο ελληνικός λαός» τόνισε.

Παράλληλα, είπε πως ο κ. Σαμαράς με αποστασία ανέτρεψε την κυβέρνηση και τώρα προσπαθεί να ανατρέψει την αντιπολίτευση, ενώ πρόσθεσε πως η ιστορία όμως είναι σκληρή. «Οι Συμπιλίδηδες δεν έχουν τύχη κι ο κ. Σαμαράς πέρασε την πολιτική ερημιά του, τον συγχώρεσαν και δυστυχώς επανήλθε, όμως ο Συμπιλίδης δεν είναι υποψήφιος με τη ΝΔ» επεσήμανε. Στη συνέχεια ο Πάνος Καμμένος κάλεσε τους βουλευτές να το σκεφτούν σοβαρά να δώσουν ψήφο αντίθετα από την εντολή που πήραν από τον ελληνικό λαό. Ανέφερε, δε, πως βουλευτής που εξελέγη με τους ΑΝΕΛ έγραφε για «αντίσταση» στην πολιτική αυτή και σήμερα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει τον Πρόεδρο.

Τόνισε, πάντως, πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «δεν γονατίζουμε, δεν απειλούμαστε, δεν εξαγοραζόμαστε», ενώ για τη μετεκλογική περίοδο είπε πως οι ΑΝΕΛ θα είναι εγγυητές για την επαναφορά της χώρας στην εθνική κυριαρχία και αυτονομία. Ζήτησε από την κυβερνητική πτέρυγα να σταματήσουν αυτήν τη συζήτηση αν θα βρεθούν οι 180 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και να ασχοληθούν με το αν θα βρουν την ψήφο τους.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, τον χαρακτήρισε «εικονικό προϋπολογισμό που αλλάζει με mail και δεν οδηγεί πουθενά και που είτε ληφθούν είτε όχι τα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειστές, σε δυστυχία θα οδηγήσει τον λαό».

Αλέκα Παπαρήγα: «Ούτε φοβόμαστε, ούτε απευχόμαστε τις πρόωρες εκλογές»

Ούτε φοβόμαστε, ούτε απευχόμαστε τις πρόωρες εκλογές, τόνισε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2015. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι το κρίσιμο είναι να τεθεί το αίτημα της ανάκτησης των απωλειών για τον λαό.

«Το μόνο που τους νοιάζει είναι να μην ανέβει το κίνημα. Όλα τα άλλα θα τα κουλαντρίσουν», είπε χαρακτηριστικά. Η Αλέκα Παπαρήγα παραδέχθηκε ότι μπορεί να προκύψουν εθνικές εκλογές από τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τόνισε αναφερόμενη σε αυτό το ενδεχόμενο: «δεν τις φοβόμαστε ούτε τις απευχόμαστε».

Ωστόσο πρόσθεσε πως «σε καμία περίπτωση ο λαός δεν πρέπει να δεχθεί ότι εκλογές ίσον λαϊκή κυριαρχία. Λαϊκή εντολή είναι», ενώ εκτίμησε ότι «αν γίνουν εκλογές και έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πολύ πιθανό, θα είναι βέβαια προϊόν εκλογών, αλλά δεν θα είναι προϊόν λαϊκών αγώνων, αλλά πτώσης και κατάπτωσης του κινήματος». Αναφερόμενη στην συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή η Πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ επεσήμανε πως «για μία ακόμη φορά οι συζητήσεις μου θυμίζουν ότι είμαστε κάπου στη γέφυρα των στεναγμών και στη λίμνη των δακρύων. Όλοι, και εμείς λέμε, για τις θυσίες του λαού».

Ακόμη έθεσε το πολιτικό αίτημα του ΚΚΕ μέσα από ένα διπλό ερώτημα: «Εχετε δει στο πρόγραμμα της Ν.Δ. να γίνεται λόγος για ανάκτηση των απωλειών, έστω και σε ένα βάθος χρόνου; Έχετε δει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει θέση για ανάκτηση των απωλειών;». «Η συζήτηση μου θυμίζει την σημιτική λογική και τη λογική του Ανδρέα Παπανδρέου παλαιότερα, τους έχοντες και κατέχοντες, τα ρετιρέ και τα υπόγεια», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι διασπαστική λογική έναντι των εργαζομένων και δυσκολεύει να υπάρχει κοινή δράση».

«Δεν μπορεί ο λαϊκός κόσμος να πάει πίσω από την ανάκτηση των απωλειών. Και ταυτόχρονα πρέπει να καταγράφει τις σύγχρονες ανάγκες του», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα. Απευθυνόμενη προς τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν είναι μόνο η λιτότητα. Υπάρχουν οι αναδιαρθρώσεις: εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις, χρόνος εργασίας, ιδιωτική ασφάλιση κ.α.».

Η Πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ επεσήμανε ότι υπάρχει «πλύση εγκεφάλου», καθώς «από τη μία μεριά έχουμε τη Ν.Δ. και ένα Πρωθυπουργό που λέει ότι πρέπει να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι πιστωτές μας» και «από την άλλη έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι μέσα στην Ε.Ε. έχουμε τον γητευτή των λιονταριών, που θα γοητεύσει τους πιστωτές και τα funds».

Φώτης Κουβέλης: «Να μην γίνει η Ελλάδα η “Ιφιγένεια” της Ευρωζώνης»



«Δεν συναινούμε στη συνέχιση των ίδιων συντηρητικών πολιτικών, της μονόπλευρης λιτότητας. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης από το βήμα της Βουλής. Παράλληλα, έδωσε έμφαση σε μία εθνική συμφωνία για τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας, χαρακτηρίζοντάς την αδήριτη ανάγκη.

«Οι εκλογές πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια δημοκρατική διαδικασία, μέσα από την οποία ο λαός επιλέγει το περιεχόμενο της πολιτικής που πρέπει να ασκηθεί. Δεν είναι οι εκλογές το κακό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε: «Θεωρούμε την εθνική συνεννόηση για τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας, όπως είναι το χρέος και οι εθνικές μας υποθέσεις, αδήριτη ανάγκη και επιβεβλημένη πολιτική συμπεριφορά των πολιτικών δυνάμεων, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση».

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να εργάζεται για αλλαγή πορείας της χώρας με μια προοδευτική διακυβέρνηση, που θα διαπραγματευτεί, όπως είπε, με ουσιαστικό τρόπο για μια πολιτική εξόδου από την κρίση, η οποία θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε τον στόχο της διαπραγμάτευσης, αναγνωρίζοντας πάντως τις δυσκολίες που υπάρχουν ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν μονομερείς ενέργειες. «Το δίπολο των επιλογών έτσι όπως διαμορφώνεται για τον ελληνικό λαό δεν μπορεί να είναι ούτε οι μονομερείς ενέργειες προς τους δανειστές ούτε η υποχώρηση σε νέες ακραίες και κοινωνικά απαράδεκτες απαιτήσεις. Δεν προκρίνουμε μονομερείς ενέργειες και αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Η διεκδίκηση της λύσης πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας και τη δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες η “Ιφιγένεια” της Ευρωζώνης που τιμωρείται προς παραδειγματισμό των υπολοίπων» υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.

«Η Δημοκρατική Αριστερά επιδιώκει να συμβάλει στα καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος του λαού και της χώρας. Αγωνίζεται για μια πολιτική αλλαγή με ασφάλεια, σταθερότητα και σύγχρονες προοδευτικές λύσεις» κατέληξε.

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, κοινωνικούς φορείς, ομάδες που δήλωναν την αλληλεγγύη τους στον Νίκο Ρωμανό και το ΠΑΜΕ. Ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε τους 5.000.


 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση-πρόσκληση της ΓΣΕΕ, «είναι παράλογο και τουλάχιστον επικίνδυνο, την ώρα που η ελληνική κοινωνία στενάζει από την ανεργία, τα χαράτσια, τη φοροεπιδρομή, την έλλειψη κοινωνικού κράτους, την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, τους μισθούς πείνας, να καλείται σε νέες δυσβάστακτες θυσίες, σε περαιτέρω επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό που εάν γίνουν αποδεκτές όχι μόνο θα καταστρέψουν τον κοινωνικό ιστό, αλλά θα υπονομεύσουν το δικαίωμα των νέων παιδιών να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Επιπλέον οι προτάσεις για αυξήσεις στο ΦΠΑ, αλλαγές στον Ν.1264/82, μείωση των συντάξεων κλπ. είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα επιτείνουν τα ήδη καταγεγραμμένα αδιέξοδα του προγράμματος. Ας καταλάβουν επιτέλους κυβέρνηση και δανειστές ότι δεν υπάρχουν ούτε περιθώρια αντοχών, ούτε ανοχών».

Διαβάστε ακόμη: 
Κουράκος προς Σαμαρά: «Δεν είστε ο Μεσσίας»

Δραγασάκης: «Είμαστε η μόνη χώρα του κόσμου που κυβερνάται με e-mail»
«Συνεννόηση για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας»
«Δεν μπαίνω σε μαντρί»
Λοβέρδος: «Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις 7 Ιανουαρίου»
Τσούκαλης: «Η Ελλάδα κατέστη αναξιόπιστη με ευθύνη της κυβέρνησης»
«Υπάρχουν φωτογραφίες από το δείπνο Τσίπρα με τις κ. Αγγελοπούλου και Λάτση»
«Ο Νίκος Ρωμανός πρέπει να πάρει τις ευκαιρίες του»
Χ. Αθανασίου: «Εύχομαι ο Ν. Ρωμανός να διακόψει την απεργία πείνας»
«Επικίνδυνες οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή ΠτΔ»
Ορφανός: «Δεν είναι προδοσία η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας»
«Αυτοεξευτελισμός για όσους καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό αλλά ψηφίσουν για ΠτΔ»
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει ΠτΔ άφησε ο Γιοβανόπουλος
Δρίτσας: «Στημένα τα επεισόδια»
Βούλτεψη: Τα 10 ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ