Εν μέσω αρνητικού κλίματος για την ελληνική πλευρά ολοκληρώθηκε περίπου στις 12.30 η συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.
Στη συνεδρίαση που διήρκεσε πάνω από 3 ώρες οι εταίροι φέρονται να άσκησαν κριτική στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη, ζητώντας γρήγορες και άμεσες λύσεις και όχι αέναες διαπραγματεύσεις.
«Σύμφωνα με πηγές οι συνομιλίες Αθήνας-εταίρων ήταν αρκετά ζωηρές» έγραψε ο ανταποκριτής των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ στο twitter.
Ντάισελμπλουμ: Επαναξιολόγηση τον Μάιο
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι επιτακτικό να επισπευστούν, κάνοντας λόγο για πρόοδο η οποία όμως δεν είναι επαρκής.
«Θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση στο επόμενο Eurogroup τον Μάιο» πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθαρίζοντας πως η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο για την ολοκλήρωση των συνομιλιών. Όπως διευκρίνισε για να γίνει εκταμιεύσει είναι αναγκαίο να υπάρξει αξιολόγηση και προηγουμένως «πρέπει να δούμε μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων».
Αποτυπώνοντας το κλίμα δυσπιστίας που επικρατεί ο πρόεδρος του Eurogroup είπε πως δεν είναι δυνατό να μιλήσει κανείς για το μέλλον όταν δεν μπορεί να συμφωνήσει σε έναν ορίζοντα 4 μηνών. «Δεν υπάρχει περίπτωση καταβολής βοήθειας χωρίς συμφωνία» ξεκαθάρισε.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την επιθυμία και την αποφασιστικότητα των εταίρων «να βρούμε μια λύση και να βοηθήσουμε την Ελλάδα»
Όμως αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο προϋποθέτει «να υπάρξει ένα βιώσιμο σχέδιο… Η διαδικασία πρέπει να γίνει πιο αποδοτική, πρέπει να το δούμε αυτό άμεσα… Πρέπει να γίνει δουλειά με τους θεσμούς γρήγορα, και μετά να υπάρξει μια πολιτική απόφαση από εμάς».
Εάν όλα αυτά υλοποιηθούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ευρωομάδας τότε «μπορεί να υπάρξει έκτακτο Eurogroup».
Τέλος έκανε λόγο για μια πολύ κρίσιμη συζήτηση που διεξήχθη σήμερα, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ρέγκλινγκ: Οριστική ημερομηνία η 30ή Ιουνίου
Στην ίδια συνέντευξη μίλησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος έδωσε έμφαση στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, επαναλαμβάνοντας ότι το deadline ορίζεται για τις 30 Ιουνίου.
«Η χρηματοδότηση για την Ελλάδα είναι διαθέσιμη αλλά μόνο μέχρι το τέλος Ιουνίου και μόνο αν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως οι εταίροι παρακολουθούν στενά τι γίνεται στην Ελλάδα.
Ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε ακόμη πως «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή επωφελείται από τις εξαιρετικά πλεονεκτικές συνθήκες των δανείων του EFSF».
Ντράγκι: Mικρή πρόοδος, περιορισμένος χρόνος
Επιφυλακτικός ήταν στις δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Aπαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ντράγκι είπε πως η χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω ELA θα συνεχίσει «όσο οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες» και προειδοποίησε πως ο χρόνος τελειώνει την ώρα που έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες που θα μπορούσαν να συντελέσουν στην επίτευξη συμφωνίας που επιδιώκεται:
-Ποσοτικοποίηση μέτρων ποσοτικό κομμάτι
-Δημοσιονομικό κομμάτι
-Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να επιτευχθεί μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Είπε ακόμη πως «η ΕΚΤ μπορεί να εξετάσει αλλαγές στα haircuts για την ελληνική χρηματοδότηση».
Η δήλωση αυτή έρχεται έπειτα από τις διαρροές που υπήρξαν ότι ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός έχει θέσει στο τραπέζι πρόταση για αύξηση του «κουρέματος» επί των εχέγγυων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για να εξασφαλίσουν δανεισμό από την ΤτΕ. Αυτό, αυτομάτως, υποστηρίζει το Bloomberg, παραπέμπει σε μείωση της οικονομικής βοήθειας που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες.
Μοσκοβισί: Στα χέρια της Ελλάδας ένα κομμάτι της ευθύνης
Την ανάγκη να επιταχυνθούν οι ρυθμοί και να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για συνολική συμφωνία τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Όπως είπε, η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι περιορισμένη και μη επαρκής. Υπάρχουν διαφωνίες, γίνεται ανταλλαγή απόψεων, αλλά «έχουμε προχωρήσει λίγο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, ένα κομμάτι της ευθύνης είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία κάλεσε να ανεβάσει στροφές.
Πυρετώδεις διεργασίες
Οι διεργασίες ξεκίνησαν ήδη από το βράδυ της Πέμπτης, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Κομισιόν, του Πόουλ Τόμσεν ως εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλιγκ.
Στην κυβέρνηση πάντως επικρατεί αισιοδοξία ότι η σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών θα δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσειςΣτη χθεσινοβραδινή σύσκεψη συζητήθηκαν κατά πληροφορίες τα θέματα-αγκάθια που δεν επιτρέπουν να προχωρήσει η συμφωνία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο παρά πέντε.
Στην κυβέρνηση, πάντως, επικρατούσε αισιοδοξία ότι η σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών επρόκειτο να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις, με απώτερο στόχο την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας το αργότερο έως τον Ιούνιο.
Το καλύτερο σενάριο, στο οποίο ποντάρουν τα κυβερνητικά στελέχη, είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» για μια ενδιάμεση συμφωνία το αργότερο έως το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup, στις 11 Μαΐου.
Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει και από τις χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ πως η Ευρώπη δεν θα αφήσει τη χώρα μας χωρίς χρήματα.
Σήμερα όπως αναμενόταν δεν βγήκε «λευκός καπνός», για το ελληνικό ζήτημα.
Δηλώσεις πριν από τη συνεδρίαση
Προσερχόμενος στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως δεν επρόκειτο να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη στο σημερινό Eurogroup. «Να πάτε να δείτε την ωραία Ρίγα, γιατί αποτέλεσμα σήμερα εδώ δεν πρόκειται να δείτε» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παρακολουθήστε απόσπασμα των δηλώσεών του:
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος ανέφερε: «Η πρόοδος στις τεχνικές διαπραγματεύσεις δεν είναι επαρκής για την επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα».
«Είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους μας να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά περισσότερο για την Ελλάδα», δήλωσε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
Συνεχίζοντας, είπε ότι είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν πριν το Eurogroup λάβει αποφάσεις. Παράλληλα, δήλωσε ότι έχει συνομιλήσει με εκπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα καθώς και με την ελληνική πλευρά και τόνισε ότι υπάρχει «μεγάλη αποφασιστικότητα για επίτευξη συμφωνίας».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πλησιάζουμε στην προθεσμία που όρισε το Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, για τα τέλη Απριλίου, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας: «Η προθεσμία για το τέλος του Απριλίου δεν έχει ακόμα λήξει».
Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι πιο σημαντική η τήρηση της προθεσμίας για την ελληνική πλευρά, παρά για το Eurogroup, υπό την έννοια ότι η επίτευξη συμφωνίας επείγει περισσότερο για την Αθήνα.
Τα ζητήματα-αγκάθια στο τραπέζι
Τα θέματα-αγκάθια που δεν επιτρέπουν την επίτευξη έστω και μιας ενδιάμεσης συμφωνίας αφορούν σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις και τον κατώτατο μισθό, θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ειδικότερα, τα ζητήματα που αναμενόταν να απασχολήσουν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών είναι μεταξύ άλλων:
– τα εργασιακά, όπου οι Ευρωπαίοι επιμένουν σε απελευθέρωση στις ομαδικές απολύσεις
– η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού, με τους εταίρους να επιμένουν σε μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά και να μην καταβληθεί η 13η σύνταξη που έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση
– η αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες, και η κατάργηση των εξαιρέσεων για ΦΠΑ σε νησιά.
Διαβάστε επίσης: