Έξαλλη είναι η Άγκυρα με τα αποτελέσματα της Συνόδου του ευρωπαϊκού νότου στην Κορσική καθώς και από το περιεχόμενο της κρίσιμης διμερούς συνάντησης Μακρόν-Μητσοτάκη στο Αιάκειο.
Το μήνυμα της Συνόδου Med 7 ήταν σαφές και είχε ως πρωταρχικό αποδέκτη την Άγκυρα και ως δευτερεύοντα αποδέκτη τη Ρωσία.
Συρία, Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειος και μεταναστευτικό ήταν τα βασικά σημεία τα οποία συζητήθηκαν, αναλύθηκαν και πάνω στα οποία στηρίχθηκε η τελική διατύπωση του ανακοινωθέντος, αλλά και η διαμόρφωση μιας κοινής αντιμετώπισης της Άγκυρας, η οποία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στη Μεσόγειο.
Έτσι, λοιπόν, το σύνθημα «Pax Mediterranea» που εκστόμισε ο Εμανουέλ Μακρόν, δηλαδή «Ειρήνη στη Μεσόγειο» -ή ακόμα καλύτερα «Μεσογειακή Ειρήνη»-, παραπέμπει στη διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής της Ε.Ε. προκειμένου να διασφαλιστούν τα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου.
Άλλωστε στην κοινή συνέντευξη Τύπου των «7», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα «ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία».
«Τα συμπεράσματα της Συνόδου στην παράγραφο 6 στέλνουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. Δείχνουν στην Τουρκία τον δρόμο. Αν θέλει πραγματικά έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη. Να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες. Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων» επισήμανε αρχικά ξεκαθαρίζοντας πως «η Μεσόγειος είναι ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά και δεν εκχωρείται σε τρίτους».
«Η στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι έκφραση αλληλεγγύης, είναι αναγνώριση ότι διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η Τουρκία έχει χρόνο για να κάνει ένα βήμα πίσω και να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών, από όπου αποχώρησε το 2016, αλλιώς υπάρχει και η λύση του Δικαστηρίου της Χάγης.
Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε «ηγεμονικό παιχνίδι» Ρωσίας και Τουρκίας στη Μεσόγειο. Ο Γάλλος πρόεδρος σχολίασε τις εξελίξεις όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στα όσα συμβαίνουν σε Συρία και Λιβύη, με τον ρόλο που παίζουν Ρωσία και Τουρκία στην περιοχή.
«Η Μεσόγειός μας είναι σήμερα το θέατρο παρατεταμένων συγκρούσεων, στη Συρία, στη Λιβύη. Το ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν όλη την περιοχή και ο ρόλος της Ρωσίας, όπως και της Τουρκίας, μας ανησυχούν» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Μακρόν αναφέρθηκε και στην τραγωδία στη Μόρια, διευκρινίζοντας πως τόσο η Γαλλία, όσο και η Γερμανία θα συνεισφέρουν με το να αναλάβουν ασυνόδευτα παιδιά.
«Η Γαλλία και η Γερμανία θα ενώσουν δυνάμεις και θα προτείνουμε να αναλάβουμε και εμείς ασυνόδευτους ανηλίκους. Πρέπει να ανανεώσουμε τη συμφωνία με την Τουρκία, να δουλέψει ο μηχανισμός επανεισδοχής» ανέφερε.
Σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την υποστήριξη προς την Ελλάδα και την Κύπρο και κοινός μας στόχος είναι να επιστρέψει η σταθερότητα στην περιοχή, να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες, να παύσουν φυσικά οι γεωτρήσεις».
«Δεν είμαστε αφελείς», αλλά οι χώρες της Med7 θέλουν να ξαναρχίσουν έναν «διάλογο καλή τη πίστει» με την Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.