«Η αποτρόπαιη δολοφονία μια νέας κοπέλας, της Κυριακής, στους Αγίους Αναργύρους μας έχει όλους συγκλονίσει», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Επισήμανε ότι ο δράστης βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έκανε ήδη τις πρώτες ενέργειες απομακρύνοντας από τη θέση τους, τους αστυνομικούς που ελέγχονται για πράξεις ή παραλείψεις, οι οποίες προηγήθηκαν του αποτρόπαιου εγκλήματος. «Οι αρμόδιες αρχές και η Δικαιοσύνη θα εξετάσουν κάθε πτυχή της συγκεκριμένης υπόθεσης», διαβεβαίωσε.
«Η ίδια η τραγική κατάληξη υποδηλώνει ότι έπρεπε να είχαν γίνει πολλά περισσότερα από όσα έγιναν από τους αστυνομικούς αλλά οι μόνοι αρμόδιοι να αποδώσουν ευθύνες είναι η Δικαιοσύνη και όσοι διεξάγουν τη σχετική έρευνα», τόνισε.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με το ότι η Ελληνική Αστυνομία απέστειλε όλο το υλικό σε όλες τις αρχές αλλά και η ίδια διεξάγει έρευνα. «Θα υπάρξει πλήρης η αλήθεια και θα αποδοθεί στους πολίτες της χώρας μας και ταυτόχρονα θα υπάρξει όλος εκείνος ο απολογισμός που πρέπει να γίνει για να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα», είπε ο κ. Μαρινάκης.
«Όσα προηγήθηκαν της δολοφονίας στους Αγίους Αναργύρους δε χωρούν δικαιολογίες. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι στη συνολική εικόνα της αντιμετώπισης του φαινομένου των γυναικοκτονιών και εν γένει της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Επίσης είναι άδικο και μηδενιστικό να ακυρώνουμε την προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει ως στόχο τον περιορισμό, σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται, τέτοιων εγκληματικών ενεργειών. Κυρίως όμως και αυτό είναι το πιο σημαντικό, δεν θα πρέπει να αποθαρρυνθούν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να σπάσουν τον κύκλο του φόβου και να κάνουν καταγγελίες γιατί τότε θα έχουμε αποτύχει ως κοινωνία. Η έμφυλη βία είναι μια σκληρή, μαρτυρική πραγματικότητα και υπάρχουν γυναίκες που τη ζουν καθημερινά», τόνισε ο κ. Μαρινάκης και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί από το 2020, οπότε και καταρτίστηκε ο οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, σε συνεργασία με εισαγγελικές αρχές.
Υπογράμμισε πως «τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και επικαιροποιούνται διαρκώς», καθώς και ότι «αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα.
«Ήδη, δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας.
Επιπλέον, από το 2023 τα θύματα έχουν πρόσβαση και στην ειδική εφαρμογή άμεσης ειδοποίησης της Αστυνομίας, το Panic Button.
1.367 γυναίκες εγκατέστησαν με τη συνδρομή της αστυνομίας και των Συμβουλευτικών Κέντρων την εφαρμογή Panic Button, ως τον Απρίλιο του 2024.
Έχει γίνει χρήση του 270 φορές ενώ και στις 270 περιπτώσεις οι γυναίκες προστατεύτηκαν αποτελεσματικά».
Έδωσε επίσης στοιχεία για τον αριθμό των γυναικών που έχουν απευθυνθεί στη γραμμή SOS το 2023 και το πρώτο τρίμηνο του 2024 καθώς και στα συμβουλευτικά κέντρα που λειτουργούν ανά τη χώρα.
«Το έγκλημα της ανθρωποκτονίας με θύματα γυναίκες οι οποίες βρίσκουν το θάνατο από άνδρες θύτες επειδή απλώς και μόνο είναι γυναίκες, όπως, ορθώς κοινωνικά έχει χαρακτηριστεί ως γυναικοκτονία είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε», είπε. Και τόνισε: «Εγώ θέλω να διαβεβαιώσω από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δίνουμε την πιο δύσκολη μάχη να ξεριζωθούν κατεστημένες νοοτροπίες και παθογένειες. Και με επιμονή και προσήλωση θα προσπαθούμε να το καταφέρουμε».
Όσα ανέφερε για τις επιχειρήσεις και τα μηχανήματα POS
Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως «πάνω από 255.000 είναι οι επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού. Πρόκειται ουσιαστικά για το 90% των επιχειρήσεων, που είναι υπόχρεες διασύνδεσης».
Έδωσε αναλυτικά στοιχεία και σημείωσε σε τι αφορά το υπολειπόμενο περίπου 10% των επιχειρήσεων. «Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός των διασυνδέσεων έχει ενταθεί, καθώς ολοκληρώνονται περί τις 5.000 διασυνδέσεις ημερησίως».
Επίσης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση το περασμένο Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε της διεξαγωγής του πρώτου ηλεκτρονικού γραπτού διαγωνισμού, του τεστ δεξιοτήτων δηλαδή, από το ΑΣΕΠ για όλες τις θέσεις διοικητών, αναπληρωτών διοικητών και υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών και των δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας. «To ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 94%. Τα υψηλά αυτά ποσοστά δίνουν μια ηχηρή απάντηση σε όσους διέδιδαν ότι το τεστ δεξιοτήτων δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ή ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη διαδικασία επιλογής», είπε επισημαίνοντας πως «είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία αξιολόγησης δεξιοτήτων, οριζοντίως στον Δημόσιο Τομέα, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ τυπικών και ουσιαστικών προσόντων».
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε επίσης στα πρόστιμα συνολικού ύψους 1.380.000 ευρώ για αθέμιτη κερδοφορία που επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης σε 13 επιχειρήσεις.
Τόνισε ακόμη πως «σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ 2021 και 2022 η ανισότητα και το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκαν οριακά ενώ, αντίθετα, μικρή βελτίωση παρατηρείται στο ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (από 26,3% σε 26,1%). Το ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης προστάτεψαν τα πλέον ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το λεγόμενο ‘χάσμα φτώχειας’ που δείχνει πόσο φτωχοί είναι οι φτωχοί συμπολίτες μας μειώθηκε σημαντικά, από 23,8% σε 22,5%.Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μια μετατόπιση των εργαζομένων σε υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια.
Κατά συνέπεια, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων πέτυχε υψηλή ανάπτυξη, αύξηση μισθών και μείωση της ανεργίας χωρίς διεύρυνση ανισοτήτων».
«Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες»
Η υπερψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το οποίο θεσπίζονται μέτρα εσωτερικού δικαίου για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Κανονισμού 2022/2065 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός ως «Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες», ήταν το επόμενο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε ο κ. Μαρινάκης.
Μίλησε ακόμη για τη σημαντική βελτίωση στην παροχή υπηρεσιών από τον e- ΕΦΚΑ την οποία αναγνωρίζει ο Συνήγορος του Πολίτη, στην ετήσια έκθεσή του και έδωσε σχετικά στοιχεία.
«Σημαντικό είναι μάλιστα και το γεγονός ότι υπήρξε συνολική μείωση στις αναφορές των πολιτών το 2023 σε σχέση με το 2022, καταδεικνύοντας την σαφή βελτίωση της επικοινωνίας πολιτών και δημοσίου τομέα», είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης στην καταβολή της πρώτης δόσης για το 2024 της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης κινητήρων σε επαγγελματίες αγρότες. «Συγκεκριμένα πιστώθηκε ποσό άνω των 39 εκατομμυρίων ευρώ σε περίπου 307 χιλιάδες δικαιούχους», ανέφερε.
Αναφέρθηκε όμως και στην εντατικοποίηση των έκτακτων ελέγχων από μικτά κλιμάκια στην αγορά και στις πύλες εισόδου εν όψει Πάσχα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Συνολικά έχουν επιβληθεί πρόστιμα σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ», είπε και κλείνοντας ανέφερε ότι «αύριο, Παρασκευή 5 Απριλίου, στις 19:00 ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στο 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας».
«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία υποκρύπτει υποκρισία»
«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία υποκρύπτει υποκρισία, ιδίως από ένα κόμμα που μετέτρεψε τις ποινές για την ανθρωποκτονία ή ισόβια ή έως 15 χρόνια. Και ενώ το έχεις κάνει αυτό και δεν έχεις πει ένα συγγνώμη στον κόσμο, κάνεις προτάσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. Η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει τις προβλεπόμενες ποινές, τι προτείνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης; τη θανατική ποινή; Δε θα μπούμε σε συζήτηση για τη θανατική ποινή. Η αυστηροποίηση των ποινών δεν αρκεί από μόνη της και δε λύνει κάποιο πρόβλημα, δεν έχουμε τέτοιες αυταπάτες. Η κυβέρνηση έχει μιλήσει για βελτίωση στο μέτωπο της ανομίας, έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών με στόχο να μειωθεί η ένταση των συγκεκριμένων φαινομένων, το να λέμε ότι δεν έχει γίνει τίποτε το θεωρώ μηδενιστικό», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Ανάργυρους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Σε ό,τι αφορά αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «δεν μπορούμε να λέμε ότι η λύση είναι να πάρουμε πολιτικά το κεφάλι ενός υπουργού. Ο κ. Χρυσοχοίδης έχει να επιδείξει μετρήσιμο έργο και αναμένουμε να κάνει ακόμα περισσότερα».
Σε ό,τι αφορά την παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τους 11 βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι χρέος της κυβέρνησης είναι να προτείνει νόμους, που αποδεικνύονται χρήσιμοι στη Δικαιοσύνη και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να παριστάνουν τους Δημοκράτες όλοι όσοι δεν ψήφισαν τις συγκεκριμένες τροπολογίες.
Σχετικά με νέα ανάρτηση της βουλευτού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενας Ακρίτα, ο κ. Μαρινάκης είπε πως η κα Ακρίτα δεν άσκησε πολιτική κριτική, αλλά συκοφαντική κατά μίας γυναίκας που είναι σύζυγος του πρωθυπουργού και την κατηγόρησε για προπαγάνδα επικαλούμενος τους ισχυρισμούς περί 40 σπιτιών, που έχουν καταρριφθεί κατά την εξέταση του πόθεν έσχες του πρωθυπουργού από το 2004 και εντεύθεν.