Ιδιαίτερη αναφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις και στο κατοχικό δάνειο αλλά και στην κρισιμότητα των ευρωεκλογών έκανε σήμερα από τα Καλάβρυτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την διάρκεια της αντιφώνησής του προς τον δήμαρχο Γιώργο Λαζουρά, στο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του, με αφορμή την 75η επέτειο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «εμμένω πάντα στην διαπίστωσή μου ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις κάθε είδους αποζημιώσεις των θυμάτων του γερμανικού στρατού κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες», προσθέτοντας ότι «ουδεμία καμία ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε ποτέ ότι υπήρξε τέτοιου είδους παραίτηση από αυτό το ιερό δικαίωμα στην μνήμη όλων εκείνων που χάθηκαν».
Μάλιστα όπως εξήγησε, «ειδικώς ως προς τις ως άνω αποζημιώσεις, οι σχετικές απαιτήσεις αφενός δεν έχουν παραγραφεί και αφετέρου, βρίσκουν στέρεο έρεισμα σε συγκεκριμένες διατάξεις του διεθνούς δικαίου, ιδίως δε σε διατάξεις της Δ΄ Σύμβασης της Χάγης του 1907».
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην δικαίωση των θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, λέγοντας τα εξής: «Τρία χρόνια μετά το πρώτο μου προσκύνημα σ’ αυτόν τον μαρτυρικό τόπο, τα Καλάβρυτα, υπενθυμίζω την δέσμευση που ανέλαβα τότε ενώπιόν σας: Οι μνήμες που αναβλύζουν από το ιερό Θυσιαστήριο των Καλαβρύτων μου στέλνουν, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, το πραγματικό μήνυμα του μαρτυρικού δήμου Καλαβρύτων: Μου επιβάλλουν το, αυτονόητο βεβαίως κατά την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, Εθνικό Χρέος να μην υποστείλω την σημαία της δικαίωσης των Σεπτών Θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, ιδίως εκπέμποντας και υπηρετώντας, όπου δει, το διπλό μήνυμα: Δεν ξεχνάμε. Ποτέ ξανά».
Στη συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «αποτελεί ιστορική διαπίστωση που και η ίδια η Γερμανία συνομολογεί πλέον -και αυτό την τιμά ως εύγλωττο δείγμα συγγνώμης- ότι στα Καλάβρυτα συντελέσθηκε, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, μέσα από βάρβαρη σφαγή και ανελέητη καταστροφή, το μεγαλύτερο και απεχθέστερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, από τον γερμανικό στρατό κατοχής». Υπό τα δεδομένα αυτά πρόσθεσε, «το δεύτερο μήνυμα, που συμπυκνώνεται στο “Ποτέ ξανά”, σημαίνει πως από τα μαρτυρικά Καλάβρυτα εμείς, οι Έλληνες, στέλνουμε urbi et orbi την προειδοποίηση ότι οφείλουμε όλοι να διδασκόμαστε από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων».
Όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «το μήνυμα “Δεν ξεχνάμε”, δεν εμπεριέχει, κατ’ ουδένα τρόπο, αισθήματα εκδίκησης για το έγκλημα πολέμου που αιματοκύλησε τα Καλάβρυτα αφού, πέραν του ότι καμιά τέτοια θυσία δεν αποτιμάται σε χρήμα, η εκδίκηση είναι αίσθημα άγνωστο στην ιστορία και τον πολιτισμό του έθνους των Ελλήνων». «Όλως αντιθέτως», συνέχισε, «αποτελεί αυτονόητη υποχρέωσή μας, στην μνήμη των θυμάτων, να επιδιώκουμε την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, ως στοιχειώδες δείγμα γραφής για την τελική γενικευμένη επικράτηση του δικαίου και της νομιμότητας».
«Διότι δίχως την επικράτησή τους», τόνισε, «υπάρχει ο κίνδυνος Ολοκαυτώματα, όπως αυτό των Καλαβρύτων, έστω και υπό άλλη μορφή, να διαπραχθούν μελλοντικώς».
«Υπό τα δεδομένα αυτά έχω τονίσει εδώ και καιρό, και εμμένω πάντα στην διαπίστωσή μου αυτή», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι «οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις κάθε είδους αποζημιώσεις των θυμάτων του γερμανικού στρατού κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες» προσθέτοντας: «Ειδικώς ως προς τις ως άνω αποζημιώσεις, οι σχετικές απαιτήσεις αφενός δεν έχουν παραγραφεί. Και, αφετέρου, βρίσκουν στέρεο έρεισμα σε συγκεκριμένες διατάξεις του διεθνούς δικαίου, ιδίως δε σε διατάξεις της Δ΄ Σύμβασης της Χάγης του 1907. ‘Αρα το να μην ξεχνάμε και να υπερασπιζόμαστε, υπό τις ως άνω προϋποθέσεις, τα δικαιώματα των θυμάτων του γερμανικού στρατού κατοχής είναι αποστολή, η οποία υπηρετεί όχι μόνον τα εθνικά δίκαια των Ελλήνων αλλά και την έννομη τάξη και τον πολιτισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο Καλαβρύτων, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε: «Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους τα Καλάβρυτα μου δείχνουν, για μία ακόμη φορά, τον δρόμο της αποστολής και του χρέους. Να είσθε βέβαιοι ότι, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα τον ακολουθήσω, δίχως παρεκκλίσεις και εκπτώσεις. Το οφείλω στον τόπο μας, το οφείλω στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, το οφείλω κυρίως στις αρχές και τις αξίες που πρέπει, εμείς οι Έλληνες, να υπηρετούμε ως ηθική -και όχι μόνον- συμβολή μας στην πορεία της ανθρωπότητας, έναντι των πολλαπλών, υπαρξιακών, προκλήσεων που αντιμετωπίζει και θ’ αντιμετωπίσει στο μέλλον».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου, τονίζοντας την κρισιμότητά τους.
Συγκεκριμένα είπε: «Ο κίνδυνος του ναζισμού δεν έχει παρέλθει, τον βλέπουμε μπροστά μας. Μορφώματα τα οποία συγγενεύουν, έχουν φτάσει, αν δεν έχουν ξεπεράσει, τα όρια του φασισμού και του ναζισμού, ξεπηδούν στην ενωμένη Ευρώπη μας και επιβουλεύονται ευθέως τον άνθρωπο, τη δημοκρατία, επιβουλεύονται το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Από δω λοιπόν τα Καλάβρυτα στη μνήμη όλων των τραγικών θυμάτων λέμε ότι δεν θα αφήσουμε τα μορφώματα αυτά να κατεδαφίσουν την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Θα αγωνιστούμε για να μην τους το επιτρέψουμε.
Αλλά δεν αρκεί να το λέμε, δεν αρκεί να το διακηρύσσουμε. Πρέπει να το κάνουμε πράξη. Και μπροστά μας είναι οι ευρωεκλογές. Το έχω πει και το επαναλαμβάνω. Δεν δικαιολογείται κανένας σε επίπεδο πολιτικών που πρέπει να εφαρμόσουμε για να μην ξαναζήσουμε τέτοιου είδους μορφώματα και θηριωδίες, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι μπορεί να τους βρούμε μπροστά μας στις εκλογές. Δεν μπορεί να λέμε μετά τις ευρωεκλογές, μένοντας τώρα απαθείς, πώς συνέβη αυτό. Θα συμβεί δυστυχώς και θα είμαστε υπόλογοι όλοι, αν δεν αλλάξουμε τη νοοτροπία μας, αν δεν σταθμίσουμε το γεγονός ότι η Ευρώπη δημιουργήθηκε για να υπερασπιστεί τον άνθρωπο, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας.
Και για να γίνει αυτό -πρόσθεσε- πρέπει να σκεφτούμε ότι οι πολιτικές μας οι επιμέρους πολιτικές μας πρέπει να είναι πολιτικές που στηρίζουν τον άνθρωπο, το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική δικαιοσύνη. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι πολιτικές οι οποίες διευρύνουν τις ανισότητες είναι εκείνες που τρέφουν τα μορφώματα του ναζισμού και του φασισμού. Εκεί βρίσκεται η φωλιά τους, εκεί βρίσκεται η αιτία τους. Το βλέπουμε παντού. Πρέπει το συντομότερο δυνατό να σκεφτούμε τις πολιτικές μας εκείνες που θα ξανακάνουν την Ευρώπη, την Ευρώπη των αρχών και των αξιών.
Αυτή την Ευρώπη, η οποία εμπνεύστηκε το κοινωνικό κράτος. Γιατί το κοινωνικό κράτος και κοινωνική δικαιοσύνη είναι οι βασικές αρχές και αξίες που απορρέουν από όλους τους πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Και από τον πυλώνα της αρχαίας Ελλάδας και από τον πυλώνα της αρχαίας Ρώμης, αλλά και από τον πυλώνα της Χριστιανικής διδασκαλίας. Εκείνης η οποία προσέθεσε στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό εκείνα τα στοιχεία τα βασικά στοιχεία της αγάπης του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Δεν μπορεί η Ευρώπη να μένει απαθής μπροστά στο ρόλο που έχει να διαδραματίσει όχι μόνο για τους λαούς της για ολόκληρο τον κόσμο», διεμήνυσε ο κ. Παυλόπουλος.
«Για αυτό και ο αγώνας μας απέναντι στα μορφώματα αυτά, δεν είναι αγώνας για την ιστορία μας και το δικό μας μόνο Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Είναι αγώνας για τον πλανητικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Ευρώπη, ιδίως αυτούς τους δύσκολους καιρούς απέναντι σε όλους τους λαούς του κόσμου. Γιατί καμία άλλη δύναμη δεν μπορεί να εμπνεύσει καλύτερα τον κόσμο από την Ευρώπη, όσον αφορά τις βασικές αρχές και αξίες της ειρήνης και του ανθρωπισμού της αλληλεγγύης της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και ιδίως κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτό σημαίνει το πρώτο μήνυμα δεν ξεχνάμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε. Οι μνήμες πρέπει να παραμένουν ζωντανές για να θυμόμαστε και για να γνωρίσουμε τις δικές μας ενοχές, αν επιτρέπουμε τέτοιου είδους φαινόμενα να ξανασυμβούν».
Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε καταθέσει στεφάνι στον τόπο θυσίας, στο λόφο του Καπή.
Στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, ο πρεσβευτής της Γερμανίας Γενς Πλέτνερ, δήμαρχοι από μαρτυρικές πόλεις στη Γαλλία κ.α.