Με αντιπροσωπεία της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης AHEPA συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην επίτευξη του βασικού στόχου να προχωρήσει η Ελλάδα αποφασισμένη στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

“Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι, για δεύτερη φορά, στην Προεδρία της Δημοκρατίας κρατώντας την ανάμνηση της περσινής μας συνάντησης και των δεσμεύσεων που είχα τότε αναλάβει απέναντί σας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου. Σας θυμίζω ότι πέρσι συναντηθήκαμε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και αβέβαιη περίοδο. Τότε σας είχα διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει αποφασισμένη στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης. Και σας είχα πει ότι εκεί είναι ο φυσικός χώρος της Ελλάδας. Αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί με μεγάλες θυσίες για τον Ελληνικό Λαό. Αλλά έχει επιτευχθεί και μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον της Ελλάδας με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά, δεν πρέπει ποτέ να υπερβάλλουμε γιατί η προσπάθεια θα είναι ακόμα μεγάλη, αλλά ο βασικός στόχος έχει επιτευχθεί. Έχουμε ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των Εταίρων μας, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και εδώ οφείλω να σας επισημάνω ότι αυτή η προσπάθεια κατέληξε σε θετικό αποτέλεσμα διότι όλες οι Δημοκρατικές Πολιτικές Δυνάμεις του Τόπου και ιδίως οι Προευρωπαϊκές Δυνάμεις, συνεργάστηκαν ενωμένες προς αυτή την κατεύθυνση. Απέδειξαν ότι μπορεί να έχουν τις όποιες διαφορές μεταξύ τους -που είναι σεβαστές- αλλά στους μεγάλους στόχους πορευόμαστε ενωμένοι. Και αυτό είναι ένα δίδαγμα για το μέλλον γιατί είναι σαφές ότι σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς εκείνα τα οποία μας ενώνουν είναι πολύ πιο σημαντικά, πολύ πιο μεγάλα, από εκείνα που μας χωρίζουν. Και έτσι θα προχωρήσουμε. Χωρίς -το τονίζω- να υποτιμά κανείς την ιδιαιτερότητα, πολιτική και ιδεολογική, την οποία μπορεί να έχουν οι Πολιτικές Δυνάμεις, την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε. Αλλά την κοινή τους προσπάθεια οφείλουμε να την αναδείξουμε.

Έχοντας αυτό το δύσκολο μεν, αλλά εντελώς διαφορετικό από το περσινό, μέλλον μπροστά μας νομίζω ότι εσείς μπορείτε να συμβάλλετε – και θα το κάνετε, δεν χρειάζεστε τη δική μου προτροπή, – τα μέγιστα προς δύο κατευθύνσεις:
Η πρώτη αφορά την οικονομική ανάπτυξη της Χώρας. Γιατί προέχει η οικονομική ανάπτυξη αυτή τη στιγμή. Οφείλουμε να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να καταστήσουμε την Ελλάδα μια Χώρα περισσότερο φιλική στην ανάπτυξη και στο επενδυτικό περιβάλλον. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε όλους ότι η Ελλάδα είναι εδώ, ως Δημοκρατικό Κράτος Δικαίου, με βάση τη νομοθεσία της και το ευρωπαϊκό δίκαιο, να υποδεχθεί επενδύσεις και να προχωρήσει στον δρόμο της ανάπτυξης.

Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά το ότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει τον τελευταίο καιρό, σχεδόν μόνη της, το τεράστιο Προσφυγικό ζήτημα υπηρετώντας τον Άνθρωπο, ταυτοχρόνως όμως φυλάσσοντας και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί τα Ελληνικά σύνορα, όπως καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα, είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Προτάξαμε τον Άνθρωπο. Και επιπλέον κάναμε το παν ώστε να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία, αυτή η νέα βαρβαρότητα του ISIS, η οποία πρέπει να τελειώσει. Πρωταγωνίστησε η Ελλάδα για να φθάσουμε στο τέλος του πολέμου στη Συρία, που είναι ορατό. Γιατί χωρίς το τέλος του πολέμου ούτε το Προσφυγικό θα αντιμετωπισθεί ούτε, βεβαίως, η τρομοκρατία μπορεί να τελειώσει μια και καλή όπως πρέπει να γίνει γιατί αποτελεί έναν παγκόσμιο κίνδυνο, κίνδυνο κατά της Ανθρωπότητας. Γιατί αυτοί οι τρομοκράτες διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται την αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσει το Προσφυγικό. Υπάρχει η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Πρέπει όμως να γίνουν αρκετά βήματα. Εμείς έχουμε εκπληρώσει όλες μας τις υποχρεώσεις, το αναγνωρίζουν όλοι. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η συνέντευξη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών κ.Μπαν-Κι Μουν, ο οποίος τόνισε την ανάγκη αλληλεγγύης υπέρ της Ελλάδας, είναι εντυπωσιακές οι δηλώσεις του κ.Peter Sutherland, του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ των ΟΗΕ, ο οποίος είπε χθες, εδώ σε αυτόν τον χώρο, ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να είναι υπερήφανες για την ίδια την Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο δρα ως προς το Προσφυγικό ζήτημα.

Μπορείτε και πρέπει, στον χώρο στον οποίο κινείσθε, να τονίσετε ότι το Προσφυγικό είναι παγκόσμιο ζήτημα. Ότι για να αντιμετωπισθεί πρέπει οπωσδήποτε να τελειώσει ο πόλεμος. Και ότι μέχρις ότου οι πρόσφυγες επανέλθουν στις εστίες τους χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη όλων. Η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, θα κάνει τα πάντα για να υπερασπισθεί τον Άνθρωπο. Αλλά σ΄αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται – και νομίζω πως δικαιούται – την συμπαράσταση όλων εκείνων των κρατών και των λαών που συμμερίζονται τα κοινά ιδανικά και τις κοινές αξίες τις οποίες έχουμε.

Έχετε συμβάλει τα μέγιστα στο να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά. Ξέρω ότι κάνατε αυτά που είχαμε συμφωνήσει εδώ. Έχουμε κάνει και από την πλευρά μας και τις δικές μας προσπάθειες. Νομίζω ότι μπορούμε να συνεργασθούμε την επόμενη χρονιά ώστε, όταν συναντηθούμε εδώ του χρόνου, να έχουμε μια άλλη εικόνα για τον Τόπο μας, τον Λαό μας και σε τελική ανάλυση για τη μοίρα του Έθνους μας” ανέφερε ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ Τζ, Γαλάνης μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως η Αμερική είναι μαζί με την Ελλάδα στο προσφυγικό ζήτημα και στέκεται δίπλα στην Ελλάδα .

“Κύριε Πρόεδρε, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που μας δεχόσαστε εδώ. Είναι τιμή μας και θυμόμαστε πάρα πολύ καλά την προηγούμενη συνάντηση που είχαμε. Είναι πάντα μεγάλη ευχαρίστηση που είμαστε στην Ελλάδα. Είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο δείχνουμε ότι είμαστε δεμένοι με την Ελλάδα και παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν εδώ. Πριν έρθουμε στην Αθήνα ήμασταν στην Κωνσταντινούπολη, στην Κύπρο και τώρα είμαστε εδώ. Πήγαμε και στην Αμερικάνικη Πρεσβεία και από ό,τι μας είπανε, κάνουνε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν στο θέμα της κρίσης των προσφύγων. Αυτό έχει πει και ο Πρόεδρος Ομπάμα προς τον κ. Λιου. Τώρα από ότι φαίνεται και το βλέπουμε η Αμερική είναι μαζί με την Ελλάδα σε αυτό το θέμα, στέκεται δίπλα στην Ελλάδα. Η ΑΗΕΡΑ όπως ξέρετε είναι η μεγαλύτερη οργάνωση Ελληνοαμερικανική οργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει πενήντα παραρτήματα.

Πριν έρθουμε εδώ είχαμε και μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Φυσικά και για το Νόμπελ Ειρήνης θα έχετε την συμπαράστασή μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί πιστεύουμε ότι όντως σας αξίζει για όλα όσα κάνατε και το φιλότιμο που έδειξε ο Ελληνικός λαός στο θέμα των προσφύγων”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης