Με τον Ολυμπιακό παρομοίασε το ΠΑΣΟΚ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής». Συγκεκριμένα τόνισε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι σαν τον Ολυμπιακό. Εχει πάντοτε τεράστιο πάγκο».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Θεόδωρου Πάγκαλου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Γίνεται πολύς λόγος για το θέμα της συναίνεσης. Νομίζετε ότι είναι εφικτή μια συναίνεση, ένα είδος συνεννόησης, ώστε να πάμε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με αυξημένη πλειοψηφία; «Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει το μνημόνιο που είναι το πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης και καταδικάζει αυτό που εμείς θεωρούμε μια πολύ μεγάλη μας επιτυχία, δηλαδή την εξεύρεση του μηχανισμού στήριξης που μας επιτρέπει αυτή τη στιγμή να λειτουργούμε και να μην έχουμε χρεοκοπήσει. Αυτό το κάνει, πιστεύω, για λόγους μικροκομματικούς και ψηφοθηρικούς. Παρά τον θόρυβο που έκαναν γύρω από το Ζάππειο ΙΙ, τελικά όλα όσα είπε είναι θνησιγενή ως επιχειρήματα γιατί κάνει την εξής τεράστια αυθαιρεσία: δεν λαμβάνει υπόψη του τον χρόνο. Θεωρεί δηλαδή ότι θα πάρει διάφορα μέτρα και το άλλο πρωί θα έχει θετικές συνέπειες. Ε, δεν γίνεται έτσι. Και επειδή δεν γίνεται έτσι, δεν έχει και κανένα νόημα, το πρόγραμμα είναι τελείως ανεφάρμοστο. Από εκεί και πέρα, αν ο κ. Σαμαράς πάψει να ψηφοθηρεί με αυτόν τον δημαγωγικό τρόπο και θέλει να έχει μια ουσιαστική συμβολή στον δημόσιο διάλογο που γίνεταιπράγμα που δεν αποκλείει ούτε την κριτική ούτε του επιβάλλει να γίνει χειροκροτητής της κυβέρνησης- και τότε βεβαίως θα μπορούσαμε σε ένα ή περισσότερα θέματα που συγκροτούν το πλαίσιο των δράσεών μας να συμπέσουμε- γιατί όχι- και εκεί θα ήταν μια μορφή συναίνεσης».

– Αν δεν το δεχθεί, βλέπετε πολύ πιθανή την περίπτωση των εκλογών; «Η κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη τον κ. Σαμαρά για να κυβερνήσει, για να χτίσει την πολιτική της. Εχει πλειοψηφία στη Βουλή, έχει πρόσφατα εκλεγεί από τον ελληνικό λαό, δεν τα πάμε πολύ καλά στις δημοσκοπήσεις αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να θεωρήσει κανείς ότι το παιχνίδι έχει χαθεί και μπορούμε να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση που θεωρούμε τη μόνη δυνατή. Είναι όμως πολύ καλύτερα για τον τόπο και για την ηρεμία, αν θέλετε, και τη διαθεσιμότητα του ελληνικού λαού ως παραγωγικού παράγοντα να υπάρχει ένα κλίμα συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων και αυτό επιδιώκει ο Πρωθυπουργός».

– Εχει «πάγκο» η κυβέρνηση ή νομίζετε ότι πρέπει να καταφύγει σε κυβέρνηση προσωπικοτήτων; «Πάγκο τεράστιο. Αυτό το είχε πάντοτε το ΠαΣοΚ. Το ΠαΣοΚ είναι σαν τον Ολυμπιακό. Εχει πάντοτε τεράστιο πάγκο. Αυτό δεν αποκλείει να βάλεις και προσωπικότητες και να πλουτίσεις τον δημόσιο βίο με αυτόν που πιθανόν να έλεγε ότι δεν είχε τη διάθεση ή τον χρόνο να πολιτευθεί γιατί τα πράγματα δεν ήρθαν έτσι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Τι απαντάτε στην κυρία Μέρκελ για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και για τις μεγάλες διακοπές των Ελλήνων; «Η κυρία Μέρκελ μιλούσε σε ένα καθαρά γερμανικό ακροατήριο στο πλαίσιο των διαφόρων εκδηλώσεων που συγκροτούν την εσωτερική πολιτική ζωή της Γερμανίας. Δεν έχει νόημα να καθόμαστε να κρίνουμε πολιτικά πρόσωπα, ακόμη και αν είναι ηγετικά πρόσωπα της μίας ή της άλλης χώρας και να προσπαθούμε να εξηγήσουμε ή να παρεξηγήσουμε τη μία ή την άλλη άποψή τους. Εγώ ήμουν πάντα αντίθετος με την ευαισθησία αυτού του είδους, ένα είδος ελλειμματικής, αν θέλετε, ευαισθησίας. Σημασία έχει τι λέει ο ένας και ο άλλος και όχι πώς το λέει και γιατί το λέει. Και καλά θα κάνουμε να κοιτάξουμε να έχουμε το σπίτι μας σε τάξη ούτως ώστε να μην έχουμε αυτή την ευαισθησία, να μην είμαστε ευερέθιστοι γιατί μεγάλο μέρος για αυτή τη συμπεριφορά της κοινής γνώμης προέρχεται από την ουσιαστική αδυναμία που υπάρχει αυτή τη στιγμή, τη δημοσιονομική ανεπάρκεια και ουσιαστική αδυναμία του κράτους και του δημόσιου τομέα να καλύψει τα έξοδά του».

– Υπήρξε έκπληξη σε εσάς για όσα συνέβησαν με τον κ. Στρος-Καν; «Ο Στρος-Καν είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζω καλά, τον έχω γνωρίσει σε ανύποπτο χρόνο. Και οι δύο ήμασταν πολύ νεότεροι. Και αυτός και η γυναίκα του ήταν μαχητικά στο πλευρό των Ελλήνων τον καιρό της δικτατορίας. Εχουν πολύ στενή σχέση με την Ελλάδα. Περνούσαν εδώ σχεδόν όλες τις διακοπές τους, έχουν πολλούς διακεκριμένους φίλους που προέρχονται από την ελληνική διανόηση και την ελληνική κοινωνία. Είμαι πολύ λυπημένος γι΄ αυτό που συμβαίνει και θα ήθελα πάρα πολύ να έρθουν έτσι τα πράγματα ώστε η δικαστική διαδικασία να αποδείξει την αθωότητά του. Δεν θα τον υποστήριζα για κάτι που έχει διαπράξει, αλλά επειδή, όπως ξέρετε, και όπως φαίνεται, πιστεύουν πάντα οι Αμερικανοί, τουλάχιστον μερικοί από αυτούς, ότι όλοι είμαστε αθώοι ώσπου να αποδειχθεί ότι είμαστε ένοχοι. Θα μου επιτρέψετε να μιλάω με σεβασμό και ελπίδα για τον άνθρωπο αυτόν, που ήταν μια από τις εξέχουσες φυσιογνωμίες της εποχής μου για το μέλλον».

– Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κέντρο της Αθήνας; «Μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός να παρακολουθώ τη δουλειά των υπουργείων που εμπλέκονται κατά κύριο λόγο ή παρεμπιπτόντως στην αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Ενός προβλήματος παρακμής, περιθωριοποίησης και κινδύνων για την περιουσία και την ασφάλεια των κατοίκων. Το θέμα που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή και που είναι ανάγκη να το αντιμετωπίσουμε εκ των πραγμάτων είναι το πρόβλημα της ασφάλειας που συνδέεται με την εγκληματικότητα και την παρουσία ενός μεγάλου αριθμού ανεξέλεγκτων και παράνομων μεταναστών για τους οποίους δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή συγκεκριμένη προοπτική. Είναι δύο πολύ επικίνδυνες καταστάσεις».

– Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις αυτοδικίας. «Η αυτοδικία είναι κάτι που η οργανωμένη πολιτεία δεν μπορεί να ανεχθεί. Δεν υπάρχει καλή και κακή αυτοδικία. Στηρίζεται στην επιβολή επί του συνόλου μιας ιδιαίτερης αντίληψης για το τι είναι σωστό και τι είναι δίκαιο. Και αυτό κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει. Η πολιτεία, η οργανωμένη πολιτεία δεν μπορεί να το ανεχθεί αυτό». – Φαινόμενα αύξησης επιρροής ή της δραστηριότητας ορισμένων ακροδεξιών ομάδων στο κέντρο της Αθήναςσάς ανησυχούν; «Εμένα δεν με ενδιαφέρει, ξέρετε, η ταυτότητα του κακοποιού, του ανθρώπου που ασκεί βία και προκαλεί θύματα και ζημιές, δεν με ενδιαφέρει η ιδεολογία την οποία επικαλείται. Με ενδιαφέρει η πράξη αυτή καθεαυτή. Και με αυτή την έννοια, είτε είναι ακροδεξιός είτε είναι ακροαριστερός είτε είναι οτιδήποτε ενδιάμεσο, μου είναι αδιάφορο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης