Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και κορυφαίων εκπροσώπων των γραμμάτων και της διανόησης παρουσιάστηκε απόψε η έκδοση «Το Προεδρικό Μέγαρο» στο ιστορικό κτίριο της Ηρώδου Αττικού.
Η φιλόδοξη αυτή προσπάθεια, η οποία εσωκλείει στις σελίδες της ολόκληρη τη νεότερη ιστορία της χώρας μας, στηρίχθηκε ως πρωτοβουλία από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας διακεκριμένων επιστημόνων, της Προεδρίας της Δημοκρατίας, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και των εκδόσεων «Μέλισσα».

Την εκδήλωση προλόγισε η υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Σοφία Χηνιάδου-Καμπάνη, η συμβολή της οποίας υπήρξε καθοριστική για την υλοποίηση του βιβλίου, υπογραμμίζοντας ότι εκδόθηκε μετά από πρωτοβουλία του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και ευχαρίστησε όλους τους βασικούς συντελεστές για την πολύτιμη συνεισφορά τους.

Ακολούθησε, η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία της καθηγήτριας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μ. Καρδαμίτση-Αδάμη, η οποία «ταξίδεψε» τους παρευρισκόμενους στον χρόνο, εξιστορώντας την ιστορία του κτιρίου και μέσα από αυτήν, την πορεία της νεότερης ιστορίας της χώρας μας. Αναφέρθηκε διεξοδικά στον αυστηρό και λιτό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής του κτιρίου, σημειώνοντας ότι οφείλεται κυρίως στην ιδιοσυγκρασία και στη φιλοσοφία του βασιλιά Γεωργίου Α’, ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πρέπει να βρίσκονται κοντά στον λαό και επομένως και το συγκεκριμένο κτίριο δεν έπρεπε να ξεφεύγει και να προκαλεί με τον όγκο του, ενώ ταυτόχρονα διατηρήθηκε και ένα μέρος του λαχανόκηπου, ο οποίος μεταγενέστερα έλαβε τη μορφή του σημερινού κήπου του Μεγάρου.
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις χρήσεις του κάθε ορόφου από την αρχή της λειτουργίας του έως τις μέρες μας και πρότεινε την μετατροπή του τρίτου ορόφου του ιστορικού κτιρίου της Ηρώδου Αττικού σε Μουσείο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα «Προεδρικό Μέγαρο ανοιχτό σε όλους».
Στον ιστορικό και συμβολικό χαρακτήρα του σημερινού Προεδρικού Μεγάρου αναφέρθηκε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, υπογραμμίζοντας ότι η πορεία του στον χρόνο ταυτίζεται με ιστορία της Νεότερης Ελλάδας.
Όπως παρατήρησε μέσα στο πέρασμα του χρόνου, και τις αλλαγές χρήσεις, το ιστορικό κτίριο του Προεδρικού Μεγάρου απογυμνώθηκε από τα έργα που το στόλιζαν και σημείωσε ότι σήμερα φιλοξενούνται στους χώρους του δάνεια διαρκείας από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Μπενάκη. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το σύνολο των έργων αυτών αποτελούν ένα πανόραμα της ελληνικής τέχνης από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, ενώ αναφερόμενη στην παρούσα έκδοση, έκανε λόγο για ένα «δημοκρατικό δώρο στον ελληνικό λαό», γιατί μας επιτρέπει να διεισδύσουμε στα άδυτα του Προεδρικού Μεγάρου. Τέλος συνεχάρη τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση αυτής της προσπάθειας, καθώς και όλους τους συντελεστές της.
Ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάνθης Χατζηβασιλείου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το Προεδρικό Μέγαρο εκφράζει την ελληνική Δημοκρατία άμεσα και έμμεσα, καθώς είναι συνυφασμένο με την πορεία και εδραίωση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ενώ ο ποιητής και στέλεχος του Ομίλου Λάτση Βαγγέλης Χρόνης υποστήριξε ότι το Προεδρικό Μέγαρο θα αποτελεί σημείο αναφοράς του πολιτεύματος και συνεχάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που στήριξε τη φιλόδοξη αυτή έκδοση.
Εξίσου ενδιαφέροντα, είναι και τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο-λεύκωμα για την ιστορία της Προεδρικής Φρουράς από τον ταγματάρχη Λάζαρο Ριζόπουλο, ενώ καταλυτικό ρόλο στην απόδοση της ιστορίας του κτιρίου και του χαρακτήρα του μέσα στο πέρασμα του χρόνου, διαδραματίζουν και οι φωτογραφίες του Γιώργη Γερόλυμπου, που εμπλουτίζουν την έκδοση.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης