Ρεπορτάζ: Κώστας Μιλόβας

Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου του Συλλόγου Ελληνοαυστραλών νομικών και δικαστών με θέμα «Σύγχρονα νομικά θέματα και η επίδραση του ελληνισμού», που διεξάγεται από τις 9-12 Ιουλίου στη Ρόδο, πραγματοποίησε την Δευτέρα 9 Ιουλίου, στον προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με την παρουσία της Προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αυστραλίας κα. Suzan Kiefei, της Πρέσβειρας της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ Κέιτ Λόγκαν, καθώς επίσης επιφανών Νομικών και Δικαστών της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Κύπρου , με συντονιστή τον Πρόεδρο του συνεδρίου κ. Μανώλη Βαρύτιμο, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Ρόδο, υπό την φιλοξενία του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την εναρκτήρια τελετή, ο Δήμαρχος Ρόδου κ Φώτης Χατζηδιάκος ανέφερε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας, η φιλοξενία επιφανών επιστημόνων του Δικαίου με την παρουσία του ανώτατου πολιτειακού φορέα της Ελλάδος, κ.κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ο οποίος υπηρέτησε πιστά, από την θέση του καθηγητή της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Δίκαιο.».
Ακολούθως αναφέρθηκε συνοπτικά στην μακραίωνη ιστορία της Ρόδου, από τους προϊστορικούς χρόνους, μέχρι και την πολύ πρόσφατη ακόμη περίοδο της ιστορίας, που είναι συνυφασμένη με τις παραδόσεις της, την σπουδαία γεωπολιτική και στρατηγική της θέση, που μαζί με τους ανθρώπους της καθόρισαν την ταυτότητα της, την πολιτιστική πρόοδο και την οικονομική της ανάπτυξη .

Η σπουδαία γεωγραφική θέση της Ρόδου την κατέστησε σημαντική ναυτική δύναμη και κυρίαρχη δύναμη στο θαλάσσιο εμπόριο στην μείζονα περιοχή της εποχής εκείνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικεντρώνοντας τα ιστορικά στοιχεία στην θεματική του Συνεδρίου, αναφέρθηκε στο ναυτικό και εμπορικό δίκαιο, γνωστό ως «Ναυτικό Κώδικα της Ρόδου», τον οποίο κατάρτισαν, οι Ρόδιοι, ως κατ’ εξοχήν ναυτικός λαός για τον οποίο ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αντονίνο Πίος (138-161 μ. Χ.) είπε: «Εγώ μεν του κόσμου κύριος, ο δε Ρόδιος νόμος της θαλάσσης». Το Ναυτικό Δίκαιο της Ρόδου, εφαρμόστηκε σε όλη την τότε Ελλάδα, ακολούθως το παρέλαβαν οι Ρωμαίοι , οι Βυζαντινοί, μετά δε την πτώση του Βυζαντίου εφαρμόστηκε στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Κατά την περίοδο του Μεσαίωνα στην Ανατολική Μεσόγειο εφαρμόζεται ο ναυτικός νόμος των Ροδίων. Ακόμη και το Ανώτατο Αγγλικό Δικαστήριο (κατά τον 19ο αιώνα), έκανε ρητή αναφορά σε απόφασή του στον αρχαίο αυτό νόμο. Η νομοθεσία αυτή των αρχαίων Ροδίων ναυτικών, που τελούσε υπό την προστασία της Πολιτείας της Ρόδου αποτελεί την πρώτη παγκόσμια ναυτική νομοθεσία. Ο νόμος αυτός επιγράφεται στα λατινικά σαν « DE LEGE RHODIA DE JACTU».

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε, ότι «η Ιστορία, ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν δεν υπήρξε και δεν είναι ποτέ ουδέτερος παρατηρητής. ΄Ετσι και η Ρόδος, στο διάβα της μακραίωνης ιστορίας της, δέχθηκε μια σειρά από επάλληλες πολιτισμικές επιρροές από όλες τις ιστορικές περιόδους, που αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια εξαιρετική μαρτυρία πολυπολιτισμικής παράδοσης. Επιβεβαίωση της διαπίστωσης αυτής αποτελεί και το γεγονός ότι κατά την περίοδο της αρχαιότητας, διακεκριμένες προσωπικότητες του πνεύματος και της πολιτικής, επέλεξαν την Ρόδο για να ολοκληρώσουν την πνευματική τους κατάρτιση και κυρίως να διδαχθούν την ρητορική τέχνη που ανθούσε τότε στο νησί μας και που ιδρύθηκε από τον σπουδαίο ρήτορα Αισχίνη. Μεταξύ των διάσημων αυτών προσώπων που σπούδασαν στην Ρόδο, ήταν και πολλοί επίδοξοι τότε πολιτικοί της Ρώμης, όπως ο σπουδαίος ρήτωρ Κικέρων, ο γνωστός Ιούλιος Καίσαρ, ο Τιβέριος Γράκχος και ο Σκιπίων ο Αφρικανός, ο Πομπήιος, ο Βρούτος, ο σπουδαίος ποιητής Λουκρήτιος, ο Κάτων και πολλοί άλλοι.». Την παράδοση αυτή συνεχίζει το Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας, που φιλοξενεί κάθε χρόνο δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας, νομικούς και διπλωμάτες από όλο τον κόσμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος κλείνοντας, αναφέρθηκε στη Ρόδο του σήμερα. «Το νησί από τα σημαντικότερα οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου και ολόκληρης της χώρας φιλοξενεί 3 εκ. επισκέπτες, δεκάδες συνέδρια και παγκόσμιες πολιτιστικές, επιστημονικές και αθλητικές διοργανώσεις και αποτελεί μια σύγχρονη, ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία, που με τους νόμους εξασφαλίζει την κοινωνική αλληλεγγύη, την ελευθερία και την ισότητα, όπως είχε υπογραμμίσει ο Περικλής στον «Επιτάφιο του Θουκιδίδη»:

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο πρόεδρος του συνεδρίου κ. Μανώλης Βαρύτιμος, η Πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. Κέιτ Λόγκαν, ο Περιφερειάρχης Ν.Αιγαιου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο ομογενής, πρόεδρος των Δικαστικών κ. Κρις Κουράκης.

Εμβληματική ήταν η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.κ.Παυλόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε υπό την διπλή ιδιότητα του και ως νομικού στον συσχετισμό μεταξύ του θετικού δικαίου, της ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε στην άμεση Δημοκρατία των αρχαίων, αλλά και στην σύγχρονη αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Τόνισε την αδιαμφισβήτητη συμβολή του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος στις δυτικές κοινωνίες και στην έννοια του δικαίου, συστηματοποιημένα από τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη καθώς επίσης έκανε ειδική αναφορά στο «Ναυτικό Κώδικα της Ρόδου», ως την πρώτη παγκόσμια ναυτική νομοθεσία και την επιρροή και επιβολή των ρυθμιστικών αρχών και κανόνων του Ρωμαϊκού Δικαίου. Έκανε πλήθος αναφορών σε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, αλλά και στα πολλά μέτωπα της κρίσης και της προσβολής θεμελιωδών δικαιωμάτων και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου που η Ελλάδα τηρεί. Κλείνοντας πρότεινε την Ρόδο, ως τον κατάλληλο τόπο για την διεξαγωγή ενός τέτοιου σπουδαίου συνεδρίου.

Στην τελετή έναρξης, παρέστησαν ακόμη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ.κ.Κύριλλος, οι Αντιδήμαρχοι: Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηϊωάννου, Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Χαράλμπος Κόκκινος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Καληωράκης, ο Στρατηγός της 95 ΑΔΤΕ Γρηγόριος Ρουμάνης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του, η ΄Εφορος Αρχαιοτήτων κ. Μάνια Μιχαηλίδου, ο νομικός κ. Γιώργος Κρεμλής και πλήθος άλλων ομογενών της Αυστραλίας, επισκεπτών του νησιού μας.

Το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης πλαισιώθηκε από μέλη της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Ρόδου, παρουσιάζοντας με την εκπληκτική φωνή της σοπράνο, Ελευθερίας Ζαράκη και του Λεωνίδα Σακελλαρίδη ένα κλασικό ρεπερτόριο, Ελλήνων και ξένων συνθετών.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης