Επί τέσσερις ώρες οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση συζητούσαν τη βασική εκκρεμότητα που εξακολουθεί να υπάρχει στις συνομιλίες με την τρόικα. Πρόκειται για τις άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο και τη διαμόρφωση χρονοδιαγράμματος για την περαιτέρω απομάκρυνση υπαλλήλων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις των προέδρων του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Μαξίμου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν σε μία κοινή πρόταση προς την τρόικα, η οποία βασίζεται στη διαμόρφωση συνταγματικού πλαισίου και νομικά αποδεκτής ρύθμισης, ώστε οι απολύσεις επίορκων υπαλλήλων και στη συνέχεια οι αξιολογήσεις να πραγματοποιηθούν απολύτως νόμιμα και σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, όπως με ιδιαίτερη έμφαση επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες, οι τρεις αρχηγοί αποφάσισαν την απομάκρυνση 4.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013 και 180.000 μέχρι το 2015. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι ομαλά συνταξιοδοτηθέντες.

Ο νέος γύρος, λοιπόν, της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το ζήτημα αυτό θα πρέπει, κατά τον κ. Βενιζέλο, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής, έτσι ώστε κατά την έναρξη της επόμενης εβδομάδας να μην υφίσταται εκκρεμότητα στις επαφές τρόικας-κυβέρνησης.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Φ. Κουβέλη, η ΔΗΜΑΡ συμφωνεί στην απόλυση υπαλλήλων που ανήκουν στην κατηγορία των επιόρκων, αρκεί αυτές οι απολύσεις να είναι αποτέλεσμα νόμιμων διαδικασιών, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι. Παράλληλα, πάντα κατά τον κ. Κουβέλη, θα πρέπει και οι αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων -ώστε να κριθούν κατάλληλοι ή ακατάλληλοι, που εντάσσονται σε άλλη κατηγορία- να πραγματοποιηθούν εντός των πλαισίων που προβλέπουν οι νόμοι και οι κανόνες της ελληνικής διοίκησης.

Δηλώσεις Φ. Κουβέλη

Ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε πως «δεν είμαστε μια χώρα που αποφασίζει στις επιταγές των συνεταίρων να κόψει κεφάλια». 

«Το προσωπικό που απασχολείται στον δημόσιο τομέα θα μειωθεί κατά 180.000 έως το 2015. Bασικό στοιχείο στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου θα αποτελέσει η αξιολόγηση των δομών και των προσώπων» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, προσθέτοντας ότι οργανισμοί που θα αξιολογηθεί ότι δεν έχουν «λόγο ύπαρξης» θα καταργηθούν, αλλά και προσωπικό που «δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσία θα τίθεται εκτός».

Ωστόσο ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε πως, παρά τις απαιτήσεις της τρόικας, η Αθήνα δεν μπορεί να καταρτίσει μια λίστα των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν άμεσα από τις θέσεις τους, τη στιγμή που αυτοί δεν έχουν κριθεί πρωτόδικα.

Δηλώσεις Ευ. Βενιζέλου

«Είναι απολύτως αναγκαίο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα», διότι «υπάρχει μια πανευρωπαϊκή αβεβαιότητα και νευρικότητα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «σήμερα κάναμε μια συντονισμένη και επίπονη προσπάθεια να κλείσουμε όλα τα εκκρεμή θέματα, με κορυφαίο ζήτημα, εκ των πραγμάτων, το ζήτημα της δημόσιας διοίκησης». Επ’ αυτού, τόνισε ότι «διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο, που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτό και από την τρόικα μέχρι την Κυριακή το βράδυ, γιατί πρέπει η νέα εβδομάδα να μας βρει με τελειωμένη τη διαπραγμάτευση».

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ένα «πλαίσιο» σχετικά με τη δημόσια διοίκηση «πολύ καλό, λογικό, δίκαιο», που «σέβεται απολύτως το Σύνταγμα, τις θεσμικές εγγυήσεις», συμπλήρωσε ωστόσο ότι «βεβαίως πρέπει να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση». «Όταν έχουμε 1,5 εκατ. ανέργους πρέπει να ασχοληθούμε με αυτούς, βεβαίως θα ασχοληθούμε και με τους 15.000 εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα -αριθμό κατά τον οποίο πρέπει να μειώσουμε το συνολικό προσωπικό, για να δώσω ένα παράδειγμα-, και αυτό μπορεί να γίνει εμπροθέσμως, νομίμως, αποτελεσματικά, με διάφορες πηγές που έχουμε στα χέρια μας, από τις οποίες θα προέλθει αυτή η μείωση του προσωπικού» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Απαριθμώντας αυτές τις «πηγές», ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «υπάρχουν οι πειθαρχικές διαδικασίες με δικαστική κρίση στο τέλος, υπάρχει η αξιολόγηση των φορέων και των υπηρεσιών, όπου κάπου θα έχουμε καταργήσεις, κάπου θα έχουμε συγχωνεύσεις, κάπου θα λειτουργήσει η κινητικότητα, κάπου δεν μπορεί να λειτουργήσει η κινητικότητα». Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχουν άλλες κατηγορίες προσωπικού σε όλο το Δημόσιο «που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να προσφέρουν», π.χ. για λόγους υγείας, καθώς επίσης ότι μπορεί να υπάρξουν και κάποια κίνητρα αποχώρησης «που η κοινωνία τα σέβεται».

Διαβάστε επίσης: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Απριλίου 2013, 16:57

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη