Πλήρη αλλαγή της πολιτικής που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την αποστολή της ελληνικής δύναμης του Αφγανιστάν, αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ.

Η αρχική απόφαση ήταν να σταλεί το ελληνικό στράτευμα σε άλλη περιοχή εκτός της Καμπούλ, που εδρεύει αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα, όμως, με το ΚΥΣΕΑ, το οποίο συγκλήθηκε την Παρασκευή, η ελληνική κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη

– τον έντονο προβληματισμό σε διεθνές επίπεδο, από ΗΠΑ έως Μάλτα όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος
– την επιμονή πολλών χωρών για διατήρηση των εθνικών περιορισμών, τις ανάγκες ασφαλείας και
– τη διεθνή αμηχανία που αναδεικνύει την πολιτική διάσταση για επίλυση του προβλήματος,

αποφάσισε η ελληνική δύναμη του Αφγανιστάν να παραμείνει εκεί που βρίσκεται σήμερα, χωρίς να μετακινηθεί σε περιοχή όπου διεξάγονται μάχες.

Δηλαδή, το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης (ΤΕΣ) 122 στελεχών, που αποτελείται από ένα Λόχο Μηχανικού, δύο ομάδες των οκτώ στελεχών υγειονομικού και μία ομάδα υποστήριξης και ασφάλειας θα παραμείνει στην Καμπούλ, καθώς βρίσκεται σε ισχύ ο εθνικός περιορισμός.

Συνεισφορά σε εκπαιδευτές και χρήμα

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τη χρηματοδότηση με τρία εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανασυγκρότησης του αφγανικού Στρατού, δεδομένου ότι δε θα απαιτηθεί η καταβολή του κόστους μετακίνησης του υφιστάμενου Τάγματος.

Η Ελλάδα έχει ήδη προσφέρει 600.000 ευρώ στη γαλλοαγγλική πρωτοβουλία για τα ελικόπτερα της ISAF και άλλα 800.000 ευρώ στην ουγγρική πρωτοβουλία για τη σύσταση ομάδας ανασυγκρότησης.

Επίσης αποφασίστηκε η αποστολή επιπλέον 19 εκπαιδευτών που θα ενταχθούν στη δομή του ΝΑΤΟ – όπου η Συμμαχία αναλαμβάνει την ασφάλειά τους όπως και των άλλων 3 που έχουν αποσταλεί ήδη – για την εκπαίδευση του 201ου Σώματος του Αφγανιστάν.

Ανάληψη διοίκησης στο ΝΑΤΟ

Επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε:

– Η Ελλάδα από το 2012 αναλαμβάνει τη διοίκηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ που θα έχει ως Στρατηγείο το Γ’ Σώμα Στρατού (Γ΄ΣΣ / NDC – GR). Η δύναμη αυτή είναι διαθέσιμη και σε πλήρη ανάπτυξή της θα ανέρχεται σε 2.900 άνδρες. Στο πλαίσιο αυτό διατίθεται το 2010, ένα αερομεταφερόμενο τάγμα και Έλληνες επιτελείς υπό τη δανική διοίκηση της, σε αντιστοιχία ανάλογης απόφασης της Δανίας το 2012.

-Παράταση για το 2010 της συμμετοχής της χώρας μας με μονάδα του Στόλου και πτήσεις αεροσκαφών στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με τον κωδικό Ενεργή Προσπάθεια (Active endeavour).

-Παράταση για το 2010 της συμμετοχής της χώρας μας με μία φρεγάτα στην επιχείρηση της ΕΕ με τον κωδικό «Αταλάντα», για την αντιμετώπιση της πειρατείας.

-Την ανάληψη της διοίκησης του αεροδρομίου της Καμπούλ για το διάστημα Απριλίου-Οκτωβρίου 2010, με την επάνδρωσή του από 53 στελέχη. Στο αεροδρόμιο υπηρετούν σήμερα 2 Επιτελείς και 4 Στρατονόμοι.

– Την αποστολή έως και δύο ομάδων των 8 στελεχών υγειονομικού, εφόσον ζητηθεί από τη Διοίκηση της ISAF, για την επάνδρωση συμμαχικών νοσοκομείων.

Π. Μπεγλίτης: Η Ελλάδα επανακτά την αξιοπιστία της

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, αφού επισήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της, πολιτικά και στρατιωτικά, στα διεθνή πράγματα, σχολίασε ότι σήμερα το ΚΥΣΕΑ επαναβεβαίωσε τη διεθνή θέση και αξιοπιστία της χώρας. «Θα υπερασπιστούμε την ισχυρή θέση της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς με μόνη μας πυξίδα την υπεράσπιση του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος», κατέληξε.