Την παράταση της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή αποφάσισαν οι βελγικές αρχές. Η πρώην ευρωβουλευτής θα παραμείνει στις φυλακές του Χάρεν για τουλάχιστον ακόμη έναν μήνα, λόγω της εμπλοκής της στην υπόθεση του «Qatargate».
Με το πέρας του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει εκ νέου την αποφυλάκισή της υπό όρους.
Παράλληλα, η Εύα Καϊλή διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εντός του επόμενου 24ώρου. Στην περίπτωση αυτή θα εμφανιστεί ενώπιον του εφετείου ώστε να εξεταστεί το αίτημά της.
Το Δελτίο Τύπου της εισαγγελίας των Βρυξελλών αναφέρει:
«Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η Ε.Κ. εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ενώπιον του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες.
Με απόφασή του σήμερα το πρωί, το προδικαστικό τμήμα επιβεβαίωσε την προφυλάκιση της Ε.Κ. Εάν ασκήσει έφεση κατά αυτής της απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του εφετείου εντός 15 ημερών».
Ακολουθεί το επίσημο έγγραφο της απόφασης:
«Βασανιστήρια» καταγγέλλουν οι συνήγοροι της Καϊλή
«Η Εύα Καϊλή από την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου ήταν σε απομόνωση με απόφαση του ανακριτή. Για 16 ώρες ήταν σε ένα κελί στην Αστυνομία -όχι στη φυλακή-, με κρύο, ζήτησε μια δεύτερη κουβέρτα και δεν της έδωσαν, της πήραν το παλτό. Αυτά είναι βασανιστήρια», δήλωσε νωρίτερα ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ακρόαση της Ελληνίδας ενώπιον του προδικαστικού τμήματος στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, ο κ. Δημητρακόπουλος δήλωσε:
«Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας για την κυρία Εύα Καϊλή. Θα λέω συνέχεια ότι η Εύα Καϊλή είναι αθώα.
Η Εύα Καϊλή μου ζήτησε να σας μεταφέρω τα εξής: Η ίδια δεν είχε καμιά επαγγελματική συνεργασία με τον κύριο Παντσέρι.
Και τώρα τα δύσκολα και στενάχωρα: Η Εύα Καϊλή από την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου ήταν σε απομόνωση με απόφαση του ανακριτή. Για 16 ώρες ήταν σε ένα κελί στην Αστυνομία, όχι στη φυλακή, με κρύο, ζήτησε μια δεύτερη κουβέρτα και δεν της έδωσαν, της πήραν το παλτό. Αυτά είναι βασανιστήρια. Το φως ήταν συνεχώς αναμμένο, δεν μπόρεσε να κοιμηθεί για ένα λεπτό, είχε περίοδο με πολύ αίμα και δεν της επέτρεψαν να πλυθεί. Αυτό συνιστά βασανιστήριο.
Η Εύα Καϊλή κατηγορείται, αλλά υπάρχει πάντα το τεκμήριο αθωότητας, είμαστε στην Ευρώπη! Αυτές οι πράξεις παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είναι βασανιστήρια, είναι Μεσαίωνας.
Σας παρακαλώ όλους, δημοσιοποιείστε τα αυτά, η δημοσιότητα είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης. Ελπίζω σε μια δίκαιη δίκη, είμαστε στην Ευρώπη!».