Ήταν ζήτημα χρόνου. Τόσο το πρωθυπουργικό γραφείο όσο και πληθώρα ΜΜΕ είχαν προδικάσει από την Παρασκευή πως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δεν θα μακροημέρευε στην κυβέρνηση. Ήταν καθολική η κριτική που του ασκήθηκε σε δύο τομείς μετά την άγρια δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στον καταπέλτη του Blue Horizon. O ένας τομέας αφορούσε την απόλυτη διάλυση και αποσύνθεση που διαπιστώθηκε όσον αφορά την λειτουργία του λιμενικού σώματος, ο δεύτερος τομέας αφορούσε την ίδια του την εμφάνιση – αντίδραση και τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις.
Με ασυναρτησίες, ανοησίες και υπεκφυγές ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έφτασε στο σημείο ακόμα και να εξισώσει τους θύτες με το θύμα. Ήταν κάτι που δεν το άντεχε ούτε η κοινωνία ούτε όπως φαίνεται και ο πρωθυπουργός που μόλις πριν από τρεις μήνες τον είχε επιλέξει για την θέση του υπουργού Ναυτιλίας.
Άλλωστε ήταν φυσικό να πάρει την άγουσα για τα αποδυτήρια και μάλιστα με «κόκκινη κάρτα». Είχε ήδη προηγηθεί μια «κίτρινη» με την υπόθεση Τζεφ Μοντάνα.
Ωστόσο, το κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να υποστεί κι άλλους κλυδωνισμούς. Θεωρείται σίγουρο πως ο πρωθυπουργός θα οδηγηθεί θέλει δε θέλει σε αλλαγές προσώπων σε υπουργεία και θεσμούς που έχουν εμπλακεί με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στη διαχείριση της μεγάλης καταστροφής στο Θεσσαλικό κάμπο.
Υπουργοί όπως ο Βασίλης Κικίλιας ή και ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας φέρονται από το πολιτικό ρεπορτάζ να βρίσκονται ήδη με το ένα πόδι εκτός των υπουργείων τους. Ενδεχομένως ο κατάλογος να είναι πιο μακρύς.
Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη αντικαθιστά στην θέση του υπουργού Ναυτιλίας ο Χρήστος Στυλιανίδης πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας και νυν βουλευτής Επικρατείας.
Αναλυτικά η δήλωση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη:
«Η δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη από μέλη του πληρώματος στο Blue Horizon μας έχει συγκλονίσει όλους. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι Έλληνες ναυτικοί παραβιάζοντας τους πανάρχαιους κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα έσπρωξαν και εγκατέλειψαν έναν άτυχο νέο στα θολά νερά του λιμανιού του Πειραιά.
Μίλησα με την οικογένεια του Αντώνη και τους μετέφερα την συμπαράστασή μας στον πόνο τους. Τους υποσχέθηκα ότι ο Αντώνης δεν θα ξεχαστεί και ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσω την μνήμη του αποδίδοντας δικαιοσύνη στο μέτρο που μου αναλογεί.
Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης παρέπεμψα τα υπεύθυνα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ολοκληρώνοντας τις από το νόμο αρμοδιότητες που έχω για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών σε αυτούς που φταίνε. Ελπίζω και η Ελληνική Δικαιοσύνη σύντομα να οδηγήσει τους πραγματικούς αυτουργούς στο εδώλιο, όπως τους αρμόζει.
Τις τελευταίες μέρες όμως γίνομαι και στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά.
Μια δήλωσή μου που εύκολα παρερμηνεύτηκε, προκάλεσε αγανάκτηση. Ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη.
Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα τον θύμα με τους θύτες.
Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει.
Στην πολιτική βρίσκομαι όλα αυτά τα χρόνια γιατί έχω μέσα μου βαθιά το αίσθημα της προσφοράς στην κοινωνία και την πατρίδα.
Υπηρετώ τη δημόσια ζωή με αρχές και αξίες.
Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και να μη κρύβομαι στα δύσκολα.
Μπορεί για κάποιους να είμαι ένα καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο.
Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Γι’ αυτό και υπέβαλα στον Πρωθυπουργό την παραίτησή μου.
Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του».