Απευθείας μετάδοση της ομιλίας του προέδρου της Ν.Δ. από τη ΔΕΘ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επιλογή που έχει να κάνει αυτή η χώρα στις προσεχείς εκλογές είναι ο φόβος ενάντια στην ελπίδα» (Μπαράκ Ομπάμα, Οχάιο, 8 Σεπτεμβρίου 2010)

«Το πολιτικό δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι σαφές. Η κυβέρνηση υποκινεί και διασπείρει το φόβο, ενώ η Νέα Δημοκρατία καλλιεργεί την ελπίδα» (Αντώνης Σαμαράς, Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2010)

Βαδίζοντας στα επικοινωνιακά μονοπάτια του Μπαράκ Ομπάμα, ο Αντώνης Σαμαράς είναι έτοιμος απόψε στη Θεσσαλονίκη να θέσει το βασικό δίλημμα των αυτοδιοικητικών εκλογών: Από το βήμα του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου, ο πρόεδρος της ΝΔ, που μελετά προσεκτικά με τους συνεργάτες του την προεκλογική καμπάνια του Αμερικανού προέδρου ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, θα καλέσει σήμερα τους Έλληνες στις επόμενες δημοτικές εκλογές να αντισταθούν στην προσπάθεια εκφοβισμού τους, «να ψηφίσουν τις ελπίδες τους κι όχι τους φόβους τους», όπως χαρακτηριστικά αναμένεται να πει. Παράλληλα, στην ομιλία του, που θα ξεκινήσει σε λίγη ώρα, ο κ. Σαμαράς θα παραθέσει και θα αναλύσει για πρώτη φορά τις επτά διαρθρωτικές αλλαγές που προτείνει το κόμμα του και που είναι οι ακόλουθες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Δραστική μείωση της φορολογίας, όταν βγούμε από το Μνημόνιο, κι όχι νέες φορολογικές αυξήσεις μέχρι τότε

2. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδοτών και εργαζομένων, σταδιακά και προσεκτικά

3. Πάταξη της γραφειοκρατίας όχι στα λόγια, αλλά με προτεραιότητα σε πέντε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, άμεσα εφαρμόσιμες και μηδενικού κόστους

4. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με συγκεκριμένες στοχευμένες δράσεις

5. Προτεραιότητα στην εξωστρέφεια

6. Απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας

7. Κλαδικές στρατηγικές σε όλους τους τομείς που η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει να αποδομήσει την επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ, εστιάζοντας σε «επτά ψέματα που σηματοδοτούν την εποχή της παρακμής που πρέπει να ξεπεράσει η χώρα». Αυτά, όπως θα τα παρουσιάσει σε λίγο ο κ. Σαμαράς, είναι τα εξής:

1. Η «κοινωνική πολιτική» που ασκήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες με αναδιανομή δανεικών σε βάρος των επομένων γενεών.

2. Η υπερχρέωση της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του ’80, επί ΠΑΣΟΚ, όταν το χρέος εκτινάχθηκε από 32% σε 110% του ΑΕΠ, και από τότε όλες οι διαδοχικές κυβερνήσεις προσπάθησαν, αλλά καμία δεν κατάφερε να ελέγξει το χρέος.

3. Ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ ότι ήταν η προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δημιούργησε το σημερινό πρόβλημα υπερχρέωσης, καθώς από τα 80 δισεκατομμύρια νέου χρέους κατά την πενταετία 2004-2009, τα 70 πήγαν για υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

4. Ο ισχυρισμός ότι για όσα έγιναν μετά τον Οκτώβριο του 2009 φταίει, τάχα, η κατάσταση που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς τα spread άρχισαν να σκαρφαλώνουν μετά τον Ιανουάριο του 2010, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και εξαιτίας της πολιτικής του.

5. Η προσφυγή στο Μηχανισμό ήταν, δήθεν, «αναπόφευκτη», καθώς οι αγορές δάνειζαν άνετα την Ελλάδα ως και τον Ιανουάριο, όσα ζητούσε για να βγάλει τη χρονιά και με λογικά επιτόκια ακόμα.

6. Η υπογραφή αυτού του Μνημονίου ήταν «μονόδρομος» στις αρχές Μαΐου, καθώς υπήρχαν τότε περιθώρια διαπραγμάτευσης, αλλά η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε το παραμικρό και υπέγραψε τους χειρότερους δυνατούς όρους.

7. Ο ισχυρισμός ότι το Μνημόνιο αποτελεί παρ’ όλα αυτά διέξοδο από την κρίση, κι ότι ήταν τάχα πράξη «ανευθυνότητας» της Νέας Δημοκρατίας να μην το ψηφίσει. Ο κ. Σαμαράς θα δείξει ότι η πολιτική του Μνημονίου οδηγεί σε χειρότερη κρίση απ’ αυτήν που υπάρχει σήμερα, ότι βουλιάζει τη χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης, ότι το συνολικό χρέος στο τέλος της τετραετίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο, ότι μετά από τόσες θυσίες και πάλι θα είναι δύσκολο να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να δανειστεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης