«Η χώρα χρειάζεται προοδευτική παράταξη με ευρύτητα, από την αριστερά ως το κέντρο, με ένα πρόγραμμα προοδευτικό, ριζοσπαστικό, αναπτυξιακό, το οποίο θα δώσει και τις απαντήσεις που χρειάζεται η κοινωνία», δήλωσε ο Νίκος Παππάς μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη. Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε πως «αν κάνουμε βήματα πίσω σε σχέση με αυτά που είπαμε στη διακήρυξή μας το 2019 και γυρίσουμε στο ασφαλές λιμάνι της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο, θα έχουμε κάνει ένα λάθος και θα έχουμε απομειώσει ραγδαία τις πιθανότητές μας για εκλογική νίκη».
Ανέφερε ότι από το 2019 και μετά καθυστέρησε η διεύρυνση και ο μετασχηματισμός του κόμματος. Σημείωσε πως «το ζήτημα είναι να δούμε πώς μπορούμε να αγκαλιάσουμε τις προσδοκίες του λαού, χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, για βελτίωση της ζωής τους, για κοινωνική κινητικότητα, να χτίσουμε την εικόνα και την ουσία της παράταξής μας ως τη δύναμη της θετικής προοπτικής για το μέλλον και βεβαίως να αναπτύξουμε το κόμμα και την παράταξή μας με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε κοινωνικούς αισθητήρες πάρα πολύ σοβαρούς». Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε ένα «τεράστιο κομμάτι της εκλογικής μας δύναμης και αυτό αφορά κομμάτια του εκλογικού σώματος και της νεολαίας, μετριοπαθών κεντρώων, κεντροαριστερών ψηφοφόρων, οι οποίοι έκαναν άλλες επιλογές, αφορούν κομμάτια της μεσαίας τάξης, όπως αυτοαπασχολούμενοι, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι προφανώς δεν επέλεξαν την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ». Τόνισε ότι «αν το αναγνωρίζουμε αυτό πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για να ανατρέψουμε αυτή την πραγματικότητα, που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα του Μαΐου και του Ιουνίου», καθώς «σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής δεν μπορείς να κερδίσεις αν δεν έχεις ποσοστά 35% και 40%».
Ο κ. Παππάς αφού επισήμανε ότι πλέον βρισκόμαστε στη δεύτερη τετραετία του κ. Μητσοτάκη, σχολίασε ότι «μετά τις εκλογές του 2023 ο ίδιος έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και κάποια στρατηγικά μειονεκτήματα». Ειδικότερα ανέφερε ότι «δεν μπορεί να κατηγορήσει τους προηγούμενους ότι παρέλαβε χάος και δεύτερο και σημαντικότερο δεν έχει την δυνατότητα να ξοδεύει αφειδώς δημόσιο χρήμα, όπως είχε την περίοδο 2019 – 2023, δανειζόμενος και αυξάνοντας το δημόσιο χρέος κατά 50 δισ. ευρώ».