Όψιμη επίθεση κατά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και ειδικότερα κατά της Goldman Sachs εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου, προκαλώντας απορίες και ερωτήματα για τον χρόνο και το περιεχόμενο των απόψεων που εξέφρασε.
Ιδιαίτερη έκπληξη απετέλεσε η απάντησή του πρώην πρωθυπουργού στην ερώτηση για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Goldman Sachs κατά την ελληνική κρίση.
Όπως είπε, το ελληνικό κοινοβούλιο διερευνά τον ρόλο της εταιρείας, και «σύντομα θα υπάρξει το
Η επιτροπή, ωστόσο, ουδέποτε εξέδωσε πόρισμα και θεωρείται υποβαθμισμένη, μάλιστα, από την ίδια την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης, κατά την ίδια συνέντευξη, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την υποστήριξη του στο κίνημα κατά της Wall Street «Occupy» στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στο αίτημα του για αναδιανομή όχι μόνο του πλούτου, αλλά και της εξουσίας. «Θα πρέπει να ανανεώσουμε τις δημοκρατίες μας», τόνισε.
Δείτε με ελληνική μετάφραση απόσπασμα της συνέντευξης:
Οι μεγάλες αντιφάσεις
Όμως το παρελθόν αυτό, δεν φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την λήψη αποφάσεων που αφορούσαν το μέλλον της χώρας.
Όπως έχει αποκαλυφθεί ο κ. Παπανδρέου, συζητούσε ήδη την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ με τον ίδιο τον Στρος Καν, αρκετά πριν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές του Οκτωβρίου, προφανώς γνωρίζοντας την τραγική κατάσταση της Οικονομίας και τι έμελλε να πράξουν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί Oίκοι, που στη συνέχεια υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με τα γνωστά αποτελέσματα.
Ένα μόλις μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ενώ συζητούσε
Προηγουμένως οι επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων είχαν επαφές με Έλληνες τραπεζίτες. Οι συζητήσεις τόσο με τους Έλληνες πολιτικούς όσο και με τους τραπεζίτες, σύμφωνα με πηγές που επρόσκειντο στην τότε κυβέρνηση, είχαν ως αντικείμενο την συμμετοχή της Goldman Sachs στο πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου για το 2010, επί της ουσίας επρόκειτο για μία συζήτηση επαναγοράς χρέους της Ελλάδας από τη δευτερογενή αγορά, υπό τον φόβο της χρεωκοπίας.
Όπως φαίνεται, τελικά το deal με τον κυριότερο εκπρόσωπο της «άυλης» οικονομίας δεν τελεσφόρησε, το γεγονός όμως, δεν φαίνεται να προκάλεσε κάποια αποφασιστική ρήξη στον «διάλογο» με την Goldman Sachs
Παρακολουθείστε ολόκληρη τη συνέντευξη στην Amy Goodman
Προνομιακός συνομιλητής
Εύλογες λοιπόν οι απορίες που προκαλούν οι «μύδροι» του κ. Παπανδρέου κατά της Goldman Sachs και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, αφού ο ίδιος υπήρξε προνομιακός συνομιλητής τους.
Μάλιστα, την ώρα που όλες αυτές οι διεργασίες με επενδυτικές τράπεζες και διεθνείς οργανισμούς, βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, με τα γνωστά αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας, ο τότε πρωθυπουργός αποφεύγει ακόμη και να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.
Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στις 15 Δεκεμβρίου 2010, είχε ως αντικείμενο απλώς την «διαφθορά» και δεν ελέχθη ούτε λέξη για τις συνομιλίες με την Goldman Sachs και το ΔΝΤ, ή το δημόσιο χρέος, όπως μάλιστα δηκτικά παρατήρησε πρόσφατα σε τηλεοπτική συνέντευξη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Επιμέλεια: Πάνος Πικραμένος