Για πολύπλευρη κρίση -οικονομική, κοινωνική, θεσμική- τη μεγαλύτερη που βιώνει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου ενώπιον των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κινήματος.

«Η κρίση που περνά η χώρα δεν οφείλεται στις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης, καθώς τα αποτελέσματα αυτής θα τα βρούμε μπροστά μας, αλλά στον τρόπο διακυβέρνησης της Ν.Δ» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από το άλλοθι της δύσκολης διεθνούς οικονομικής συγκυρίας για να ακολουθεί την αντιλαϊκή της πολιτική και προειδοποίησε τη Νέα Δημοκρατία ότι θα βρει μπροστά της το ΠΑΣΟΚ.  

«Μπροστά σε αυτή την κρίση, την κρίση θεσμών, την κρίση αξιοπιστίας, την κρίση που αγγίζει την τσέπη των πολιτών, μπροστά σε αυτή την κρίση οι πολίτες στρέφουν το βλέμμα τους στο ΠΑΣΟΚ. Είναι η ώρα που προσβλέπουν στο δικό μας σχέδιο για έξοδο από την κρίση, στο σχέδιο που παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη» τόνισε ο κ. Παπανδρέου και μίλησε για ανατροπή που δεν είναι “στατιστική” αλλά “πολιτική”.

«Η κυβέρνηση μπορεί να έχει τη δεδηλωμένη στη Βουλή όμως δεν έχει την εμπιστοσύνη του λαού» τόνισε ο κ Παπανδρέου καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του κινήματος.

«Σήμερα, ο Έλληνας πολίτης μπορεί να ελπίζει ξανά στις δυνάμεις της προόδου. Αυτή η πολιτική ανατροπή μας γεμίζει ευθύνες. Ξέρουμε που θέλουμε να πάμε τη χώρα, πώς θα την πάμε, και ξέρουμε και με ποιους» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κρύφτηκε πίσω από δικαιολογίες, ούτε φοβήθηκε να παραδεχθεί τις δικές του ευθύνες.

«Πρέπει να τελειώσει η εποχή που μια κυβέρνηση μπορεί να βάζει στο περιθώριο τον άνθρωπο. Πρέπει να τελειώσουμε με τέτοιου είδους λογικές, με τέτοιου είδους διακυβερνήσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 Αναφερόμενος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο κ. Παπανδρέου τον χαρακτήρισε “αδιέξοδο” και “άδικο” που “μας βάζει στα πρόθυρα της επιτήρησης”.

Αντί για ένα σχέδιο ενίσχυσης των εισοδημάτων και προώθησης της ανάπτυξης, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχουμε έναν “προϋπολογισμό φόρων” που “αφαιρεί αντί να προσθέτει εισοδήματα”, που “παίρνει από τους πολλούς αντί από τους έχοντες και κατέχοντες”, έναν προϋπολογισμό στον οποίο μειώνονται οι δαπάνες για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, τις δημόσιες επενδύσεις, την περιφέρεια, τα εισοδήματα των εργαζομένων και συνταξιούχων.

“Εριξε το γάντι” στον Καραμανλή ο Παπανδρέου 

Σε αντίθεση με το βλοσυρό και οργισμένο ύφος του πρωθυπουργού όταν απευθύνθηκε στην Κεντρική Επιτροπή και στο Υπουργικό Συμβούλιο του, ο Γιώργος Παπανδρέου έριξε το γάντι στον Κώστα Καραμανλή σε μία προσπάθεια να αποδομήσει δύο βασικά στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής.

Το πρώτο αφορά την εμμονή του πρωθυπουργού να εξαρτά τις εξελίξεις από την διεθνή οικονομική κρίση, που δεν είναι κρίση της πραγματικής οικονομίας αλλά κρίση της εικονικής της διάστασης όπως εφαρμόστηκε στα Χρηματιστήρια , στις επενδύσεις σε τοξικά προϊόντα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σε δανειοδοτήσεις χωρίς αντίκρισμα με μόνον στόχο την αύξηση της κατανάλωσης.

Το δεύτερο αφορά την φιλοσοφία του Προϋπολογισμού του 2009 που κατά τον κ. Παπανδρέου είναι αντιαναπτυξιακός, φορομπηχτικός, μειώνει τις δαπάνες για την Παιδεία και την Υγεία, αυξάνει τα έσοδα από φόρους, μειώνει σε μηδενικά επίπεδα τις δημόσιες δαπάνες, ακυρώνει το κράτος πρόνοιας.  

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ που κινήθηκε σε απόλυτα ήπιους τόνους, επέλεξε να προτάξει το δικό του σχέδιο που το δημοσιοποίησε προ μηνός στη Θεσσαλονίκη αντιπαραθέτοντας τα μέτρα που προτείνει για την θωράκιση του μικρομεσαίου κοινωνικού χώρου σε αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στις τέσσερεις πολιτικές παρεμβάσεις του, το τελευταίο δεκαήμερο.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε πλειστάκις πώς δεν χρειάζονται κραυγές και υψηλοί τόνοι και πώς αντιθέτως πρέπει να πρυτανεύσει η ψυχραιμία. Πρόκρινε την ίδρυση ενός οργάνου που θα απαρτίζεται από όλους τους υφιστάμενους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χρηματοπιστωτικής αγοράς που θα εγγυηθούν την επιβίωσης του τραπεζικού συστήματος θωρακίζοντας το από τις υπάρχουσες διεθνώς απειλές. Ζήτηση την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού παράγοντα προς αυτήν την κατεύθυνση.  Δεσμεύθηκε τέλος  πώς θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση αν επιλέξει να νομοθετήσει σχετικά με την εγγύηση των καταθέσεων των πολιτών.