Για εγκατάλειψη της συμφωνίας του Ελσίνκι κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην ΚΕ του Κινήματος Αλλαγής.
Ταυτόχρονα συμφώνησε με το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη στα «Νέα» ο οποίος υποστηρίζει ότι «ο κ. Σημίτης επιβεβαιώνει αυτή την ιστορική αλήθεια» και τόνισε: «Ήμασταν σε μια συγκυρία -ίσως την πιο προσοδοφόρα- για να δώσουμε λύσεις και στο Κυπριακό και στο ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας».
Μεταξύ άλλων είπε ότι: «Ως κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, καταφέραμε μια δύσκολη συμφωνία στο Ελσίνκι. Αποτελεί κομβικό κείμενο της ΕΕ που προασπίζεται ακριβώς το διεθνές δίκαιο, τον σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε κράτους μέλους, καθώς και στην καλή γειτονία και ειρηνική επίλυση διαφορών….».
Για το μείζον ζήτημα της διευθέτησης της υφαλοκρηπίδας ο πρώην πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι «…θεωρήσαμε ότι λίγες εβδομάδες προ των εκλογών [2004] θα ήταν πατριωτικά λάθος να προχωρήσουμε. Γιατί θα γινόταν αντικείμενο εκλογικής αντιπαράθεσης και θα έσβηνε η ευκαιρία.
Μετά τις εκλογές συναντήθηκα με τον τότε πρωθυπουργό, τον κ Καραμανλή. Τον διαβεβαίωσα ότι θα τον στηρίξω ως αντιπολίτευση αν συνεχίσει και καταφέρει να κλείσει το θέμα.
Η απάντηση στην πράξη ήταν, η αδιαφορία. Δυστυχώς, επικράτησε ή αδιαφορία, η φοβικότητα και η προσμέτρηση φωνών, που δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι, η διπλωματία μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα όταν εσύ έχεις το πάνω χέρι και τον πρώτο λόγο, ούτε και μπορούν να κατανοήσουν ότι, η απώλεια χρόνου λειτουργεί σε βάρος του δικαίου».
Ο Γιώργος Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «με τους γείτονες (σ.σ την Τουρκία) είμαστε οι πρώτοι που επιζητούμε διάλογο. Όμως διάλογος, δεν σημαίνει εκπτώσεις σε αυτές τις αρχές».
Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι το συμφέρον της Ελλάδας είναι η σταθερότητα, η ειρήνη, η καλή γειτονία, οι οποίες αποτελούν και τον ακρογωνιαίο λίθο της ΕΕ. Απευθυνόμενος στη σημερινή κυβέρνηση την προέτρεψε να απευθύνεται προς την Τουρκία, με καθαρό και ειλικρινή τρόπο.
«Δεν έχει το δικαίωμα να κάνει μονομερείς ενέργειες, να εκβιάζει υπό την απειλή βίας, να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών, όπως έχει κάνει με την Κύπρο, ή να καταπατά δικαιώματα γειτόνων, όπως της Ελλάδας με τη Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης», ανέφερε μεταξύ άλλων.