Στους βασικούς στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, στις πρωτοβουλίες σύγκλισης και πολιτικών συμμαχιών στο εσωτερικό, αλλά και στην κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- σε συνέντευξή του στο real.gr ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής τα ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Αναφερόμενος στους δείκτες της ελληνικής οικονομίας είπε ότι βρίσκεται ήδη σε τροχιά ανάκαμψης και περιέγραψε ως πρώτη προτεραιότητα για την Ελλάδα την ταχύτερη δυνατή μείωση της ανεργίας.

Υπογράμμισε την ανάγκη ενός ευρύτατου διαλόγου για το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας την επόμενη δεκαετία και τις αλλαγές που απαιτούνται στη διοίκηση, την οικονομία, τη δικαιοσύνη και στο πολιτικό σύστημα.

Ερωτηθείς για την τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε πως η «γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωσή της αποτελεί “κλειδί” για την επιτυχία του σχεδιασμού της σταδιακής, δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές αρκετά πριν από το τέλος του προγράμματος». Επιπλέον, συνέδεσε το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης με την περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων και της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων για τα ελληνικά ομόλογα. Τόνισε, πάντως, ότι οι καθυστερήσεις «κάνουν ζημιά και ενίοτε φέρνουν και πρόσθετες απαιτήσεις και μέτρα».

Για τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών είπε πως είναι το ισχυρό βάθρο και προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για την ανάκαμψη της οικονομίας και την επιτυχή έξοδο από τα μνημόνια. Πρόσθεσε, δε, πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «κάνει καλά τη δουλειά που του έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός. Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας έχει επανειλημμένα δηλώσει πως του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη».

Για τον κυβερνητικό εταίρο ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε πως έχει ορίζοντα τετραετίας, ενώ ερωτηθείς για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη άφησε αιχμές για τη στάση της Φώφης Γεννηματά, η οποία αρνήθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού για προγραμματικό διάλογο. «Τη φέρνει σε πλήρη αντίθεση με την ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών» είπε.

Τέλος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης καταλόγισε στη ΝΔ «νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιίζουσα στάση» και εκτίμησε πως είναι πλέον ιστορική ανάγκη απέναντι σε αυτό το μέτωπο να προχωρήσει ο διάλογος των προοδευτικών δυνάμεων και στην Ελλάδα.