«Είναι ακόμη μια δύσκολη πορεία και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προεξοφληθεί», δηλώνει σχετικά με την συμφωνία που αφορά την Ελλάδα ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν, σε σημερινή συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore».
Απαντώντας στην ερώτηση «πώς ακριβώς κατέληξε, έως τώρα, η όλη διαπραγμάτευση;» ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών απαντά: «Το συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι αποφύγαμε τα χειρότερα. Αλλά από σήμερα ξεκινά μια ιδιαίτερα περίπλοκη πορεία, με αποτέλεσμα που μπορεί κάθε άλλο παρά να προεξοφληθεί. Οι Έλληνες θα πρέπει να υπερψηφίσουν άμεσα σημαντικά μέτρα στην βουλή, στην συνέχεια θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση αυτή κάθε αυτή για ένα μνημόνιο κατανόησης (memorandum of undestanding) και θα πρέπει να ορισθεί και ο στόχος των μέτρων. Πρόκειται για πολύπλοκη διαδικασία, τεχνικά και πολιτικά».
Ο Πιέρ Κάρλο Παντοάν προσθέτει ότι χρειάζεται ένα δάνειο- γέφυρα ύψους έξι με επτά δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ στην παρατήρηση του δημοσιογράφου Φαμπρίτσιο Φόρκετ ότι στο προσχέδιο συμφωνίας γίνεται αναφορά σε δεκατρία δισεκατομμύρια ευρώ, αποκρίνεται: «πρόκειται για ποσό το οποίο δεν έχει καθοριστεί με ακρίβεια. Εξαρτάται και από την διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Είναι σαφές πως όσο επιμηκύνεται η διαπραγμάτευση, τόσο λήγουν προθεσμίες αποπληρωμής. Και το ποσό αυξάνεται. Χθες ασχοληθήκαμε με τα έξι με επτά αυτά δισεκατομμύρια».
Σε σχέση με το «ποιος τρόπος θα επιλεγεί για το δάνειο», ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών εξηγεί ότι «αποφασίσθηκε να ανατεθεί το θέμα σε μια τεχνική ομάδα εργασίας», ενώ υπάρχει και η σκέψη «να χρησιμοποιηθούν διαθέσιμοι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι της Ευρωζώνης, αλλά πρέπει να εξακριβωθεί η δυνατότητα εφαρμογής του σχεδίου αυτού».
«Ο στόχος είναι να μην επηρεασθεί το χρέος των διαφόρων χωρών για να μην χρειασθεί ψήφος των κοινοβουλίων, λόγων αλλαγών του κρατικού προϋπολογισμού, κάτι που θα απαιτούσε ακόμη περισσότερο χρόνο», εξηγεί ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών.
Σε σχέση με τις κινήσεις της ΕΚΤ ο Παντοάν τονίζει: «Η ΕΚΤ έχει την απαραίτητη εντολή για να εγγυηθεί το επίπεδο ρευστότητας που ισχύει στην παρούσα φάση, αλλά η πολιτική εγγύηση για να ανοίξουν οι στρόφιγγες των τραπεζών ακόμη δεν υπάρχει. Πρέπει να περιμένουμε την έγκριση των πρώτων ατών μέτρων».
Ο Ιταλός υπουργός παραδέχεται πως γνώριζε ότι η γερμανική στάση ήταν άκαμπτη, αλλά προσθέτει ότι αυτό που ίσως τον ξάφνιασε ήταν η διαπίστωση της ευρύτητας του μετώπου των χωρών που συμμερίζονται την γραμμή του Βερολίνου.
«Ήταν σχεδόν όλοι αντίθετοι στο νέο πρόγραμμα. Στο τέλος μόνον εμείς, οι Γάλλοι και η μικρή Κύπρος ήμασταν υπέρ ενός συμβιβασμού. Αυτό, ίσως, δεν έγινε πλήρως αντιληπτό. Για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι αποτελεί διαπραγματευτική επιτυχία και της Ιταλίας το ότι πετύχαμε αυτό το αποτέλεσμα», δηλώνει ο Πιέρ Κάρλο Παντοάν, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι «στην τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης βάρυνε ουσιαστικά και η θέση της χώρας του».
Σχετικά με τον κίνδυνο του Grexit και το αν υπήρξε πραγματικά τέτοια πιθανότητα, ο Ιταλός υπουργός και οικονομολόγος απαντά: «υπήρχε σίγουρα ένα ευρύ μέτωπο αντίθετο σε ένα νέο πρόγραμμα. Σήμερα δεν μπορούμε να πούμε ότι το πρόγραμμα αυτό υπάρχει, αλλά έχουμε την δέσμευση να ξεκινήσει διαπραγμάτευση εφόσον κάποιες προϋποθέσεις ικανοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα, για το οποίο πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι».
Ο στενός συνεργάτης του Ματτέο Ρέντσι, ερωτηθείς αν τα μέτρα δεν κινδυνεύουν να βασίζονται υπερβολικά στην δημοσιονομική πειθαρχία», δείχνει να μην συμμερίζεται την ανησυχία αυτή: «δεν θα έθετα το θέμα με τον τρόπο αυτό. Ξέρουμε καλά ότι η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί μια πορεία ανάπτυξης. Και για τον λόγο αυτό, ακριβώς, στο κείμενο της συνόδου περιέχονται οι διαρθρωτικές εκείνες μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην χώρα να ανακτήσει μια οικονομία ικανή να πορευθεί αυτόνομα. Εκείνο που εγκρίθηκε είναι ένα πρόγραμμα χρήσιμο για την Ελλάδα», αποσαφηνίζει ο Ιταλός τεχνοκράτης υπουργός.
Στην επιπλέον υποσημείωση της «Il Sole 24 Ore» ότι «περιέχεται, όμως, σημαντική αύξηση των φόρων και οι πόροι για τις παραγωγικές επενδύσεις είναι ένα ελάχιστο ποσοστό», ο Πιέρ Κάρλο Παντοάν, τέλος, απαντά: «δεν προβλέπουμε περικοπές παραγωγικών δαπανών. Και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να χρησιμεύσουν, ακριβώς, στο να δημιουργηθούν ιδιωτικές επενδύσεις. Η συνταγή είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τις ιδιωτικές μεταρρυθμίσεις, με την επίγνωση ότι σε μια χώρα με τόσα χρέη οι δημόσιες επενδύσεις είναι αναγκαστικά περιορισμένες. Στοχεύουμε, επίσης, στο να ξαναστήσουμε να πόδια του το τραπεζικό σύστημα: αυτό είναι ένα βασικό σημείο για να τροφοδοτηθούν και πάλι οι επενδύσεις».