Συστράτευση και κοινό αγώνα εναντίον του εγκλήματος ζήτησε επί της ουσίας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης.
Ο υπουργός κάλεσε από το βήμα της Βουλής για «πανεθνική προσπάθεια» για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, κατά τη συζήτηση επερώτησης 14 βουλευτών του ΛΑΟΣ.
«Το σύνθημα είναι “όλοι στον δρόμο”, να πολεμήσουμε το έγκλημα. Την προσπάθεια αυτή αξίζει να τη στηρίξουμε όλοι, γιατί αφορά όλους. Είναι πανεθνική προσπάθεια», είπε και ανακοίνωσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς τις κατευθύνσεις της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας και του οργανωμένου εγκλήματος.
Για το πρώτο θέμα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή καλύτερη κατάσταση και στην Ηγουμενίτσα και την Πάτρα, και πρόσθεσε ότι «ενδεχομένως να υπάρξουν αλλού πιέσεις, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να στείλουμε μήνυμα ότι δεν θα περάσετε από εδώ. Και σας διαβεβαιώ ότι δεν θα περάσουν. Αναφέρομαι στα κυκλώματα, που διακινούν ανθρώπους».
Ανακοίνωσε ότι είδε τον Τούρκο αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και έστειλε επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του για συνάντηση, ώστε «επιτέλους, να πάρουμε αποφάσεις, δεν χρειάζεται να κλαψουρίζουμε συνεχώς. Ήρθε η ώρα».
Πρόσθεσε ότι γίνονται κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τους ομολόγους του της Γαλλία και της Γερμανίας, ώστε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, προκειμένου «να υπογράψει τις συμφωνίες, που της προτείνονται, και να συμμορφωθεί προς τα ήδη συμφωνηθέντα».
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο κέντρο της Αθήνας με τα εγκαταλειμμένα σπίτια όπου συνωστίζονται 200 και 300 μαζί και τίθενται ζητήματα κινδύνου της δημόσιας υγείας, ο υπουργός είπε ότι είναι σε εξέλιξη διάλογος με φορείς, εκπροσώπους των κατοίκων και τον δήμαρχο, και ότι θα ξεκινήσει προσπάθεια, στην οποία όλοι χρειάζονται.
«Θα υπάρξει γνωστοποίηση σε όλους ότι κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Είμαστε αποφασισμένοι να μην το ανεχθούμε άλλο και θα δράσουμε. Θα τους ενημερώσουμε όλους, όπως προβλέπει η δημοκρατική μας συνείδηση, κι από την άλλη, η απόφαση να προστατεύσουμε την ασφάλεια των πολιτών», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε:
«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάληψη κτιρίων, δεν το ανεχόμαστε. Θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πορνεία, το παρεμπόριο, τα ναρκωτικά. Δεν θα υπάρξει ανοχή στο καθεστώς δυσφήμισης της πόλης».
Για το πρόβλημα των ναρκωτικών, ο υπουργός τόνισε ότι «παράλληλα με το εγκληματικό φαινόμενο πρέπει να δούμε και το κοινωνικό ζήτημα» ενώ ενημέρωσε ότι η Πολιτεία θα βγάλει στους δρόμους μάχιμους αστυνομικούς, καθώς «η μάχη προκύπτει από προσωπικό με υψηλό ηθικό και προσωπικό καλά εκπαιδευμένο διαρκώς».
«Δύο χιλιάδες αστυνομικοί καθημερινά θα αστυνομεύουν το Λεκανοπέδιο και κάθε 20 λεπτά θα περνούν από το σπίτι καθενός από ‘μας», σημείωσε.
Ταυτόχρονα, συγκροτούνται τμήματα δίωξης εγκληματικότητας ανά δήμο, συγκεκριμένα 90 τμήματα ασφαλείας με 3.500 αστυνομικούς. Στο σύνολο 5.500 αστυνομικοί κι επιπλέον 6.500 αστυνομικοί στα αστυνομικά τμήματα, τα οποία θα λειτουργούν περισσότερο ως τμήματα εξυπηρέτησης του πολίτη, υποδοχής των πολιτών.
«Θα διαθέσουμε 12.000 αστυνομικούς, αρχές Απριλίου, στους πολίτες του Λεκανοπεδίου, της Θεσσαλονίκης, στις πρωτεύουσες κάθε νομού και στην ύπαιθρο», είπε ο υπουργός χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «φιλόδοξο».
«Δεν το διαφημίζουμε, απλώς φιλοδοξούμε να εμπεδώσουμε ένα διαφορετικό αίσθημα των πολιτών απέναντι στο έγκλημα, την ασφάλεια και την Αστυνομία», υπογράμμισε.
Ανακοίνωσε ακόμη την ίδρυση της Υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, η οποία θα στελεχωθεί με 100 αστυνομικούς ειδικών καθηκόντων, που μαζί με την Ασφάλεια Αττικής θα αναλάβουν αυτό το έργο.
«Είναι μεγάλη αποστολή. Αν καταπολεμήσουμε τους δρόμους και τους προορισμούς των μαύρων εγκληματικών χρημάτων, τότε θα έχουμε κερδίσει ένα μέρος αυτού του στοιχήματος», επισήμανε.
Αναφερόμενος στο θέμα της εκπαίδευσης των αστυνομικών, μετά τα πρόσφατα γεγονότα, τόνισε ότι «από τη μία είχαμε δύο αστυνομικούς στο Μαρούσι που πήγαν να ελέγξουν τους κακοποιούς και αυτοί τους αφόπλισαν, κι από την άλλη είχαμε ένα ατυχές περιστατικό με την σύλληψη, όμως, ταυτόχρονα των δύο κακοποιών. Τι συμβαίνει, λοιπόν;
Κάποιοι αστυνομικοί, παίρνοντας 1.000-1.200 ευρώ δίνουν μάχη με χειροβομβίδες, καλάζνικοφ, με κακοποιούς αποφασισμένους να σκοτώσουν. Κάποιοι άλλοι δεν μπόρεσαν να δώσουν τη μάχη, κάποιοι άλλοι γιατί δεν έδωσαν τη μάχη;».
Πρόσθεσε δε πως «δεν πρέπει να δώσουν τη μάχη αυτή. Αλίμονο αν έδιναν τη μάχη αυτή. Θα χάναμε δύο παιδιά. Ευτυχώς. Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ που εξελίχθηκε έτσι η υπόθεση στο Μαρούσι. Θέλουμε για την κάθε αποστολή τούς κατάλληλους αστυνομικούς.
Αν πιστεύει κανείς ότι μπορούσαν οι δύο αστυνομικοί, που έκαναν πεζή περιπολία, να αντιμετωπίσουν δύο κακοποιούς, τότε δεν συνεννοούμαστε. Ορθά, λοιπόν, κακώς λειτούργησαν με αυτό τον τρόπο οι αστυνομικοί. Έπρεπε να κάνουν άλλου είδους ενέργειες. Ευτυχώς, όμως, δεν χάθηκε κι άλλη ανθρώπινη ζωή».
Οι επερωτώντες βουλευτές του ΛΑΟΣ, Κ. Βελόπουλος, Ιω. Κοραντής, Αστ. Ροντούλης, Άγ. Κολοκοτρώνης, Θ. Πλεύρης και Ουρ. Παπανδρέου, προηγουμένως μίλησαν για μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας, αναφέροντας συγκεκριμένα περιστατικά.
«Δεν είχαμε πριν από 15 χρόνια άγριες συμπλοκές με χειροβομβίδες μέσα σε γειτονιές. Πού βρήκαν το βαρύ οπλοστάσιό τους; Στα blogs λένε ότι συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις αλλοδαπές. Το ψάχνει η αστυνομία;». «Γίνεται χαμός στην πιάτσα, τα καλάζνικοφ πωλούνται σαν φιστίκια», είπαν και πρόσθεσαν: «Επί ΝΔ είχαμε μετατραπεί σε Καμπούλ, τώρα σε Βαγδάτη».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αδ. Γεωργιάδης, χαιρέτισε την ομιλία του υπουργού.
«Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε, δεν έχουμε άλλο χρόνο όμως για χάσιμο, πρέπει να προλάβουμε, πριν πάρει ο κόσμος τον νόμο στα χέρια του», διαβλέποντας πως «θα ζήσουμε πολύ χειρότερες μέρες στυγνής βίας».
Υποστήριξε ακόμη ότι η παρουσία ενός εκατομμυρίου μεταναστών ανέτρεψε την κοινωνική ισορροπία και ζήτησε να πληροφορηθεί σχετικά με το 1,5 εκατ. παράνομων μεταναστών που είναι ήδη στη χώρα.
Κατηγόρησε, εξάλλου, τον υπουργό ότι με τον τρόπο που «βγαίνει και κατηγορεί τους αστυνομικούς» υποβιβάζει το ηθικό τους με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να αισθάνονται ότι «είναι ο χειρότερος εχθρός τους», απεύθυνοντας το ερώτημα στον κ. Χρυσοχοΐδη: «Γιατί βγαίνετε και κλαψουρίζετε στα κανάλια;»
Κατηγόρησε την πολιτεία ότι «τιμωρεί» τους αστυνομικούς που τραυματίζονται στο καθήκον, όταν κατά την ανάρρωσή τους δεν τους καταβάλλει τα νυχτερινά και λοιπά επιδόματα, και κάλεσε κάθε αστυνομικό που τραυματίστηκε σε συμπλοκή με αλλοδαπό ή «υποτιθέμενο αντεξουσιαστή», να πηγαίνει στον ΛΑΟΣ να λαμβάνει έως και δύο μισθούς.
Η συγκεκριμένη πρόσκληση όμως πυροδότησε την οξεία αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος είπε πως του θύμισε «το άγριο φαρ ουέστ, τους κυνηγούς κεφαλών» και ρώτησε «τι κάνει ακριβώς το ΛΑΟΣ αυτή τη στιγμή; Τι επιχειρεί να αναλάβει; Δεν υπάρχει το κράτος και η ελληνική Πολιτεία; Εσείς θα υποκαταστήσετε το κράτος και την Πολιτεία; Πού το βρήκατε αυτό γραμμένο;».
Ο κ. Παπουτσής κατηγόρησε εξάλλου τον ΛΑΟΣ ότι επιχειρεί εδώ και πολύ καιρό, πότε με ήπιο τόνο και σωστά επιχειρήματα και πότε χρησιμοποιώντας «ακραίες, λαϊκιστικές κορώνες, να επιτύχει μία και μόνη πολιτική επιδίωξη: Να εκμεταλλευτεί κομματικά την κοινωνία του φόβου, την οποία μαζί με τη ΝΔ οργανώνουν στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία».
«Πράγματι, χρειάζεται εθνική προσπάθεια ενάντια στην εγκληματικότητα, ενάντια στη βία, ενάντια στην τρομοκρατία. Μόνο τότε θα μπορέσουμε όλοι αποφασιστικά να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε ότι «απαιτείται συνολική πολιτική, την οποία κάνει η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς».
Εκ μέρους της ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κ. Τζαβάρας είπε ότι ουδείς αμφισβητεί τις καλές προθέσεις υπουργού και την αγωνία του για το ότι τα πράγματα στη δημόσια ασφάλεια θα πρέπει να γίνονται πιο φιλικά στον πολίτη, αλλά επισήμανε ότι «αποτελεσματική παρέμβαση στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας, θα ήταν αν είχαμε συγκεντρώσει προϋποθέσεις ασφάλειας».
Καταλόγισε στον υπουργό ότι πέφτει θύμα της μεγαλοστομίας του, όταν χρησιμοποιεί «ιστορικής αξίας ηρωικές φράσεις του τύπου “δεν θα περάσετε”, και ότι απευθύνεται στην ανομία κηρύσσοντας επανάσταση χωρίς ανάλογες πράξεις».
«Η κυβέρνησή σας βρίσκεται από την πλευρά της κατάρρευσης, από το επίπεδο των λόγων στο επίπεδο της σκληρής πραγματικότητας, το οποίο χωρίζει άβυσσος», είπε ο κ. Τσαβάρας και πρόσθεσε:
«Επιτέλους, τι άλλαξε; Είστε ευχαριστημένος με τον τρόπο που προστατεύτηκε στον Βύρωνα ο πολίτης; Το εάν ισοφαρίζετε τον θάνατο με το ότι συνελήφθησαν δύο σκληροί κακοποιοί, δεν τιμά την κυβέρνησή σας. Έχετε πολλά πράγματα στο μυαλό σας, έχετε την τάση της αυτοηρωοποίησης, ενώ ενός μόνο χρεία έχετε: Να κάνετε αποτελεσματικά το διακόνημά σας -και αυτό δεν το βλέπουμε».
Από το ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ν. Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι «η επερώτηση δεν διαχωρίζει, με ύπουλο τρόπο, το έγκλημα από το πολιτικό έγκλημα» και πρόσθεσε ότι «ο υπόκοσμος δρα μέσα από εταιρίες και δίκτυα, οι εγκέφαλοί του είναι καθωσπρέπει επενδυτές, που συχνάζουν σε πολυτελή μέρη, δραστηριοποιούνται γύρω από το κράτος».
Αναρωτήθηκε, δε, «άραγε, η φορολογική αμνησία για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων ποιόν εξυπηρετεί;».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλης, είπε ότι η εγκληματικότητα είναι μεγάλη και είναι ακριβές ότι η αυτή αυξάνεται σε όλο τον κόσμο. Εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός του Βύρωνα και τόνισε: «δεν θα πω από ποιες σφαίρες έπεσε ο νεκρός» αλλά «αν ήταν εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί, δεν θα σκοτωνόταν κανένας και οι ίδιοι θα απέδιδαν καλύτερα».
Καταλόγισε στον κ. Χρυσοχοΐδη ότι ενώ είχε αποδεχθεί τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για θέματα που σχετίζονται με την Αστυνομία, σήμερα δεν την υιοθετεί, σε βάρος του σκοπούμενου, που δεν είναι άλλο από την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας.
«Καμιά κοινωνία δεν έχει επιλύσει τα προβλήματά της καλλιεργώντας τον φόβο. Πράγματι, η συμμετοχή των αλλοδαπών στο έγκλημα είναι μεγάλη. Αυτό δεν είναι κρυφό. Η αστυνομία δίνει τα στοιχεία.
Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε τις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα και να το πατάξουμε», απάντησε στους βουλευτές του ΛΑΟΣ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Απηύθυνε δε παράκληση για πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση του προβλήματος, αλλά και πρόσκληση για συμπόρευση, για να πετύχει ο σχεδιασμός του υπουργείου και να κερδηθεί το στοίχημα κατά της εγκληματικότητας και υπέρ των πολιτών.
«Η κρίση έχει πολλές παραμέτρους. Συμπορευτείτε σε μια σειρά από ζητήματα να τα επιλύσουμε στο κοινωνικό πεδίο τους. Αν δεν αλλάξουμε, δεν θα βουλιάξουμε απλώς, θα καταστραφούμε», κατέληξε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα της καταβολής των όσων δικαιούνται οι αστυνομικοί που έχουν τραυματιστεί, ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε ότι το θέμα έχει συζητηθεί και επιλύεται.