Ακραία πόλωση έλαβε χώρα στη Βουλή στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Οι τόνοι ανέβηκαν έπειτα από την ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την σκληρή απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου αλλά και την παρέμβαση του Άδωνη Γεωργιάδη.
Κατά την ομιλία του ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλή δήλωσε: «Aπό τον Οκτώβριο είχα ζητήσει να καταθέσουν πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη. Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι, δεν θα κρυφτώ από καμία ασυλία».
Ο κ. Καραμανλής, υπενθύμισε στα κόμματα της Αντιπολίτευσης ότι «ήμουν εγώ ο ίδιος που από τον Οκτώβριο είχα ζητήσει, από όσους με κατηγορούν, να καταθέσουν πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη, δηλαδή να συντάξουν συγκεκριμένο κατηγορητήριο και να έρθουν εδώ να δούμε εάν και ποια βάση έχουν. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θεσμικά, εδώ στην Βουλή, όχι στα λαϊκά δικαστήρια της τηλεόρασης και των social media»
Ο κ. Καραμανλής απέρριψε τον ισχυρισμό της Αντιπολίτευσης ότι δήθεν ήθελε την έδρα για να έχει βουλευτική ασυλία λέγοντας «ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει», σημειώνοντας ότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι «το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Κι εκεί η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Και είτε είμαι βουλευτής σήμερα, είτε δεν ήμουν, τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε. Το ξέρετε, αλλά επιλέγετε να λέτε ψέματα».
Aναλυτικά όσα είπε:
Σε προσωπικό τόνο, ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι «σε όλη μου τη διαδρομή άσκησα πάντα τα καθήκοντά μου με ευσυνειδησία, εντιμότητα και ηθική. Δεν έχω να κρύψω κάτι, ούτε και να φοβηθώ. Στέκομαι εδώ και σας κοιτώ στα μάτια. Με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη αυτών που χάθηκαν και στις οικογένειές τους. Όποιος έχει πραγματικές κατηγορίες για εμένα με αποδείξεις, ας σταματήσει να κραυγάζει και ας τις φέρει. Είμαι εδώ. Θα είμαστε εδώ»
Καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έριξε λάσπη στο πρόσωπό του και κατά των πολιτών των Σερρών παρ΄ όλο που παριστάνουν τους δημοκράτες» συμπληρώνατε ότι «πρώτα μου είπαν ότι δεν είχα δικαίωμα να κατέβω στο λαό, στους πολίτες. Μετά επιτέθηκαν στον τόπο μου, τις Σέρρες, μία ολόκληρη ιστορική περιφέρεια. Εκβίασαν ηθικά και κατηγόρησαν τους συμπολίτες μου. Έφτασε πρώην πρωθυπουργός, να κατέβει υποψήφιος στις Σέρρες. Κι όταν οι πολίτες σε συνθήκες ακραίας πόλωσης με τίμησαν με την ψήφο τους, έριξαν λάσπη στο εκλογικό σώμα. Προφανώς, γιατί ο αρχηγός τους δεν εξελέγη και έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει και την έδρα του στις Σέρρες”, είπε ο πρώην υπουργός
Απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι “Στόχος σας δεν είμαι εγώ. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας” προσθέτοντας ότι “στις εκλογές του 2023 μιλούσατε για «κάστρα», σήμερα για «τζάκια». Προφανώς, το αντιλαμβάνεστε ως το αντιπολιτευτικό σας παράσημο, ικανό να σας οδηγήσει στην νομή της εξουσίας».
Υπογράμμισε ότι η ΝΔ “50 χρόνια μετά την ίδρυση της παράταξής μας, που ισχυροποίησε την Δημοκρατία, που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εγγυάται διαχρονικά τη σταθερότητα, δεν θα παραδώσουμε την χώρα μας στους θυρωρούς των συμφερόντων.”
Κατήγγειλε την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, ενώ επισήμανε ότι με την πρόταση δυσπιστίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης “έφτασαν στο απροκάλυπτο αποκορύφωμα του κυνισμού, της πολιτικής εργαλειοποίησης» λέγοντας ότι «οι μάσκες έπεσαν».
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και για τη σύμβαση 717, λέγοντας ότι «η Αντιπολίτευση με κατηγορεί γιατί η σύμβαση ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2023 κι όχι νωρίτερα. Ταυτοχρόνως, η Αντιπολίτευση υιοθετεί και το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Η οποία τι λέει; Ότι η σύμβαση θα έπρεπε να είχε ακυρωθεί και να ξαναγίνει από την αρχή. Κάτι που αν το έκανα, δεν θα είχαμε, όχι μόνο ολοκληρωμένο έργο, αλλά ούτε καν σύμβαση. Ούτε το Φεβρουάριο του 23, ούτε τον Σεπτέμβριο του 23». Και διερωτήθηκε: «Αποφασίστε: για τι πράγμα φταίω; Που ολοκληρώθηκε ή που δεν ολοκληρώθηκε η σύμβαση; Και για τα δυο δεν μπορεί να φταίω». Υπενθύμισε ότι η σύμβαση 717 έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016, αλλά ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2023, αφού η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να ξεκολλήσει το έργο. «Αν κάποιοι καθυστέρησαν, είναι όσοι είχαν την ευθύνη το 2016, το 2017, το 2018. Γιατί αν μπορούσε και αν έπρεπε να διακοπεί η σύμβαση, ήταν έως τότε. Όμως ούτε την τελείωσαν, ούτε τη σταμάτησαν. Κι επιπλέον, ενέπλεξαν το ελληνικό δημόσιο ως υπαίτιο των καθυστερήσεων και προχώρησαν και σε συμπληρωματική σύμβαση, εγκεκριμένη από το Ελεγκτικό Συνέδριο», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Κι έτσι αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διέκοπτε την 717, το ελληνικό Δημόσιο θα επέστρεφε χρήματα και στην Ευρώπη και στους εργολάβους». Ο κ. Καραμανλής εξήγησε πως όταν έφτασε στα χέρια του η σύμβαση όφειλε να την ολοκληρώσει και να δώσει την παράταση, διαφορετικά το Δημόσιο θα έχανε εκατομμύρια και – το κυριότερο – κανένα έργο δεν θα υπήρχε σήμερα.
Ο κ,. Καραμανλής απάντησε όμως και στην κατηγορία της Αντιπολίτευσης ότι δήθεν η Κυβέρνηση έχει επινοήσει κάποια θεωρία του ανθρώπινου λάθους, λέγοντας ότι «επτά φορές παραβιάστηκε ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας» Σημειώθηκαν είπε «πολλά τα μοιραία λάθη, όχι ένα δυστυχώς. Και αυτό δεν είναι θεωρία, αλλά πέραν των άλλων βασίζεται και σε ομολογία. Δεν είναι θεωρία, ότι τη μοιραία νύχτα υπήρξε ακολουθία, συσσώρευση λαθών. Επτά φορές παραβιάστηκε ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας. Αυτός που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως το «Ευαγγέλιο» για το σιδηρόδρομο. Η κατ’ εξακολούθηση παραβίαση του κανονισμού, μετά βεβαιότητας προκάλεσε την τραγωδία»,
Ο κ. Καραμανλής είπε ότι «νομίζετε ότι δεν θα έδινα τα πάντα, για να ζουν ακόμα αυτοί οι 57 άνθρωποι;, «Κατηγορείτε κι εμένα για συγκάλυψη, ενώ παραιτήθηκα αμέσως κι ένας λόγος ήταν να μην μείνει καμία σκιά στη διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος. Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που είναι εξ’ ορισμού αντικειμενική», είπε ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Και πρόσθεσε « σας μιλάω μέσα από την ψυχή μου ως άνθρωπος και ως πατέρας». Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι από την πρώτη στιγμή, τόσο ο ίδιος, όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, βρέθηκαν στο σημείο της τραγωδίας. “Εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο, όπως έκαναν άλλοι στην τραγωδία στο Μάτι”, υπογράμμισε.
Δήλωσε επίσης ότι: “Σίγουρα δεν είμαι σαν τους πολιτικούς που μετά από μία εθνική τραγωδία έλεγαν ότι όσο κι αν ψάχνουν δεν βρίσκουν κάτι να έκαναν λάθος.Γι’ αυτό και με πονάει περισσότερο ότι δεν καταφέραμε να ξεριζώσουμε αυτή τη νοοτροπία της ανευθυνότητας, που οδήγησε σε τόσα λάθη ή παραλείψεις εκείνη τη μέρα.”
Τρομερή ένταση επικράτησε στη Βουλή μετά το τέλος της ομιλίας του Πρώην Υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, με την πρόεδρο της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωής Κωνσταντοπούλου και τον προεδρεύοντα της συνεδρίασης για την πρόταση δυσπιστίας, Θανάση Μπούρα.
Την ώρα που ο κ. Μπούρας εξηγούσε στους βουλευτές τα βήματα της διαδικασίας μετά την ομιλία του κ. Καραμανλή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε κάτι σε έντονο τόνο προς το προεδρείο, με αποτέλεσμα ο κ. Μπούρας να της απαντήσει: «Μας σπάσατε τα νεύρα!».
Όταν ξαναπήρε τον λόγο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας του απάντησε: «Λέτε σε πολιτικό αρχηγό μας έχετε σπάσει τα νεύρα;»
«Ξέρετε γιατί σας έχουμε σπάσει τα νεύρα; Γιατί αντιλαμβάνεστε βαριά την πολιτική ευθύνη και αντιλαμβάνεστε ότι την αντιλαμβάνεται και ο κόσμος», συμπλήρωσε.
Επεισόδιο ανάμεσα σε Κωνσταντοπούλου και Γεωργιάδη
Νωρίτερα, ανέβηκαν οι τόνοι στην ολομέλεια της Βουλής την ώρα που στο βήμα ανέβηκε η Πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Όλα ξεκίνησαν όταν στο βήμα της Ολομέλειας ανέβηκε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου και κατά την διάρκεια της ομιλίας της έστρεψε τα βέλη της κατά της κυβέρνησης και του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Εκείνη τη στιγμή ακολούθησε επεισόδιο με τον Άδωνη Γεωργιάδη όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε «κουνάτε το κεφάλι, περιμένω να κουνήσετε και το δάχτυλο» και ακολούθησε η έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας.
Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, ο πρόεδρος της Ολομέλειας, Θανάσης Μπούρας, εμφανώς εκνευρισμένος και υψώνοντας τον τόνο της φωνής του, έκανε έντονες παρατηρήσεις τόσο στον Κώστα Καραμανλή όσο και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στην παρατήρηση του προέδρου η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε ότι «εκτίθεται».
Δείτε όσα έγιναν:
Δείτε φωτογραφίες:
Στη συνέχεια ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Γεωργιάδης: Μη μας κάνετε παρατηρήσεις. Εισαγγελέας είστε, κυρία μου;
Κωνσταντοπούλου: Σε εμένα μου λέτε «έτσι»;
Μπούρας: Δεν είστε σε δικαστήριο. Σας παρακαλώ να απευθύνεστε στο ακροατήριο.
Κωνσταντοπούλου: Τι είπατε;
Γεωργιάδης: Κυρία εθνική εισαγγελεύς.
Μπούρας: Συνεχίστε σας παρακαλώ.
Κωνσταντοπούλου: Εκτίθεστε.
Μπούρας: Εγώ δεν εκτίθεμαι και δεν σας φοβάμαι. Μην απευθύνεστε στο ακροατήριο, αλλά στο προεδρείο.
Κωνσταντοπούλου: Σε εμένα το λέτε; Δεν ακούτε την οχλαγωγία; Εσείς και ο κ. Γεωργιάδης είστε εκτεθειμένοι, γι’ αυτό και με βλέπετε ως εισαγγελέα.
Μπούρας: Σας παρακαλώ, έχουμε και εμείς αντοχές. Συνεχίστε. Δεν είστε σε δικαστήριο.
Κωνσταντοπούλου: Κυρία Παπακώστα, η οικογένεια Πλακιά σάς απάντησε και εγώ είμαι με την οικογένεια των τριών κοριτσιών που κόπηκε το νήμα της ζωής τους. Δεν θέλετε να μιλάει όποιος αποτελεί κίνδυνο. Σε εμένα δεν μπορείτε να πείτε όσα λέτε σε άλλα κόμματα. Αντιλαμβάνεστε ότι σφίγγει ο κλοιός. Όπως το αντιλαμβάνεται και ο κ. Καραμανλής και ο κ. Μητσοτάκης.
Νίκος Ανδρουλάκης: «Χειροκροτώντας τη βαθιά προκλητική τοποθέτηση του κ. Καραμανλή, είστε όλοι συνυπεύθυνοι για τις πράξεις του»
«Τα χειροκροτήματα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, το ύφος του κ. Καραμανλή, οι χαρακτηρισμοί, δείχνουν ότι το κόμμα σας έχει μηδενική ενσυναίσθηση» σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης παίρνοντας το λόγο στη Βουλή, μόλις τελείωσε την ομιλία του ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Κώστας Καραμανλής.
«Μιλάμε για ένα έγκλημα, όπου έχασαν 57 άνθρωποι τη ζωή τους. Και βλέπουμε χειροκροτήματα και χαμόγελα για τον άνθρωπο που από το βήμα της Βουλής έλεγε: «Ντροπή σε όσους θέτουν ζητήματα ασφάλειας για τους σιδηροδρόμους» και μετά από μερικές μέρες 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αυτόν τον άνθρωπο σήμερα χειροκροτείτε. Σε οποιοδήποτε άλλο πολιτικό σύστημα θα είχε παραιτηθεί. Θα έπρεπε να έχει ήδη αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιος. Αν σας ενοχλεί αυτή η άποψη, την άκουσα από βουλευτές και υπουργούς σας. Αλλά δεν φταίει ο κ. Καραμανλής που ήταν υποψήφιος. Ο κ. Μητσοτάκης φτιάχνει τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής δεν είπε «κουβέντα για το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που είχε στο συρτάρι του. Κουβέντα για το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που βάσει αυτού προτείναμε προανακριτική επιτροπή».
«Υπήρχε διαφθορά. Γιατί έδωσαν 54 εκατ. ευρώ για να κινείται με ασφάλεια ο ελληνικός λαός με τα τρένα, αλλά τα λεφτά δεν αξιοποιήθηκαν σωστά. Ή μήπως τελικά κάνει λάθος η Αρχή στο πόρισμά της; Τίποτα δεν είπατε επί της ουσίας. Αλαζονεία, απεριόριστη αλαζονεία» συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, είπε ότι είναι όλοι μαζί υπεύθυνοι για την ανοχή, τη συμπεριφορά και τις πράξεις του κ. Καραμανλή και τόνισε: «Επειδή άφησε και αυτός υπονοούμενα για ‘θυρωρούς της διαπλοκής’. Ποιας διαπλοκής; Αυτής με την οποία δύο υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας έπιναν ποτά την Κυριακή το βράδυ; Δεν ήταν μαζί με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ούτε των υπόλοιπων κομμάτων, που υπέγραψαν να υπάρξει αυτή εδώ η διαδικασία. Οι δικοί σας υπουργοί ήταν. Για να δείτε ότι περιφρονείτε τη λογική και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.
Η γραμμή και η προπαγάνδα σας κυριαρχεί σε όλα τα media, διότι έχετε δημιουργήσει μία καθεστωτική νοοτροπία. Εμείς, όμως, δεν κάνουμε πίσω. Με τον λόγο της αλήθειας, με τη συνέπεια, «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πέσει άπλετο φως και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, και ο κ. Καραμανλής, και τα «γαλάζια» παιδιά που είναι υπεύθυνα που δεν εγκαταστάθηκε η τηλεδιοίκηση στην ώρα της για να σωθούν οι συνάνθρωποί μας».
Λίγο αργότερα, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε στον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, λέγοντας πως «αν νομίζετε ότι θα περάσει έτσι το γεγονός, ότι το βράδυ που θρηνούσε όλη η Ελλάδα 57 ανθρώπους που είχαν εξαϋλωθεί, το ‘μακρύ χέρι’ του Μαξίμου πήρε τα ηχητικά, τα αλλοίωσε, τα χάλκευσε και τα διοχέτευσε στο Πρώτο Θέμα, δεν θα περάσει έτσι» ενώ διατύπωσε το ερώτημα «γιατί δεν κινηθήκατε νομικά απέναντι στο πρόσωπο που χάλκευσε και διοχέτευσε στο συγκεκριμένο μέσο, κάτι που δεν είχε στα χέρια της, ούτε η αστυνομία, ούτε η δικαιοσύνη; Ή το ξέρατε, λοιπόν, και έχετε παίξει παιχνίδια, ή το δώσατε εσείς και πολύ απλά κάνατε για άλλη μία φορά συγκάλυψη, όπως κάνατε και στις υποκλοπές».
«Σας ξαναρωτώ, γιατί συνεχίζετε τα δηλητηριώδη υπονοούμενα. Εσείς σε μένα. Η προέκταση της εγχώριας ολιγαρχίας σε μένα. Το βράδυ της Κυριακής, οι δύο υπουργοί σας ήταν εκεί που είπα προηγουμένως; Ναι ή όχι, κ. Βορίδη; Ο κ. Παπασταύρου και ο κ. Μπρατάκος. Για να καταλάβει ο ελληνικός λαός.
Θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις σήμερα για τα πρόσωπα αυτά, αλλά και για το ποιος πήρε το ηχητικό, το χάλκευσε και το διοχέτευσε στο Πρώτο Θέμα, και όχι να πετάτε την μπάλα στην κερκίδα. Θέλω να σας πω κάτι πάρα πολύ απλό, που το καταλαβαίνουν 11 εκατομμύρια Έλληνες: Όποιος διαβάσει τις εφημερίδες, τα site και βλέπει και λίγο τηλεόραση, καταλαβαίνει κάτι πάρα πολύ απλό στην Ελλάδα. Ηγεμονεύετε επικοινωνιακά παντού. Έχετε δημιουργήσει ένα καθεστωτικό μιντιακό μηχανισμό.
Αν νομίζετε, λοιπόν, τώρα ότι με ένα non paper που επαναλαμβάνουν συνεχώς οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και διάφοροι δημοσιογράφοι-“μακρύ χέρι του Μαξίμου”, ότι θα πλήξετε το ήθος μου, την πορεία μου, κάνετε λάθος. Είμαι γονιός και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους, εσείς χαλκεύατε το υλικό και το δίνατε στο Πρώτο Θέμα για να ενδυναμωθεί το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους και μόνο. Γιατί ο ελληνικός λαός έχει τη σοφία και καταλαβαίνει ποιοι έχουν κρυστάλλινη πορεία με αυτονομία από τα συμφέροντα και ποιοι είναι οι υπάλληλοι της εγχώριας ολιγαρχίας, κ. Βορίδη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.