Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση
Συνέντευξη για φλέγοντα ζητήματα όπως τα εργασιακά, που μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με του Θεσμούς ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, τη νέα Υπουργό Εργασίας και τις εκλογές, παραχώρησε αποκλειστικά στο zougla.gr o Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.
Χαρακτηριστικά για την κα. Αχτισόγλου ανέφερε: «Ο ρόλος της νέας Υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, ανεξάρτητα από την ηλικία είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση, στην παρούσα χρονική συγκυρία. Το πρώτο που θα ήθελα να της συστήσω είναι να μην ακολουθήσει τη φιλοσοφία και τη γενικότερη πολιτική συμπεριφορά που προκατόχου της.
Τότε θα πούμε πως «είχε έναν κακό μπαμπά». Από μόνον του, το γεγονός πως είναι μία νέα και φρέσκια «εικόνα» δημιουργεί ένα θετικό κλίμα. Αυτό, βέβαια είναι κάτι που έχει να κάνει, πρωτίστως, με την ίδια. Αν δηλαδή, η κυρία Υπουργός επιλέξει να συνεργαστεί με τα συνδικάτα ή αν θα επιλέξει την πολιτική του κ. Κατρούγκαλου, όπως το να απειλεί και να εκβιάζει τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές ενώ όποτε έχει την ανάγκη τους, να ζητάει τη συμπαράστασή τους. Κι όλα αυτά, παρόλο που όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, ήταν στενός συνεργάτης μας, να μας καθυβρίζει».
Ο Πρόεδρος του ΕΚΘ, στο ερώτημα αν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα κάποια επαφή ή κάποια γνωριμία μαζί της, καθώς όπως λέγεται ήταν επικεφαλής της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, διευκρίνισε: «Όχι, δεν την γνωρίζω προσωπικά. Προφανώς και θα έχει επισκεφθεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, γιατί πάρα πολλές από τις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ γινότανε και στο ΕΚΘ.
Άρα λοιπόν, πιστεύω πως θα έχει επισκεφθεί και θα έχει γνώση της λειτουργίας μας. Δεν έχει τύχει όμως ποτέ να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε. Εμείς από τη μεριά μας, είμαστε «ανοιχτοί». Οποιαδήποτε ώρα, με καλές προθέσεις πάντα, θελήσει να συναντηθεί μαζί μας, θα είμαστε στη διάθεσή της, πάντα με πνεύμα συνεργασίας».
Εργασιακά και ασφαλιστικό για την αξιολόγηση
«Μιλάμε για ένα «διαβολεμένο» τρίμηνο με τετράμηνο (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2016 και Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2017) όπου πράγματι «διακυβεύονται» πάρα πολλά ζητήματα. Έχουμε τη συζήτηση για τα εργασιακά αλλά να μην ξεχνάμε πως είναι «ανοιχτό» και το ζήτημα του ασφαλιστικού. Επίσης είναι «ανοιχτό» το φορολογικό, πρόκειται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου το μεσοπρόθεσμο και ταυτόχρονα μέσα στο Δεκέμβριο, έχουμε και τον Προϋπολογισμό του 2017» τόνισε ο κ. Τσαραμπουλίδης.
Και υπογράμμισε: «Όλα αυτά δημιουργούν ένα περιβάλλον πολύ αρνητικό και σε όλα αυτά θα πρέπει -κατά βάση- η καινούρια Υπουργός Εργασίας, να μπορέσει να είναι συνεπής με τα όσα έχει δηλώσει στο παρελθόν, αλλά ακόμα και προσγειωμένη στην πραγματικότητα, θα πρέπει «να παλέψει» προκειμένου ν’ αποκρούσει όλα αυτά τα αρνητικά νομοσχέδια, τα οποία πιέζει το Κουαρτέτο να έρθουνε και να εφαρμοστούν».
Οι απαιτήσεις των δανειστών και η διαπραγμάτευση
Αναφορικά με το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ο Πρόεδρος του ΕΚΘ, παρατήρησε: «Είναι γνωστό πως ζητούν να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών και μάλιστα γνωρίζουμε πως υπάρχουν και οι «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις». Κι εδώ μιλάμε για μία χώρα, που στην επιχειρηματική δομή της, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα αφού το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων είναι «μικρές», δηλαδή κάτω των είκοσι υπαλλήλων. Άρα, πολύ εύκολα ένας εργοδότης, θα μπορεί να «εκβιάσει» ένα υπάλληλο για να υπογράψει μία «ειδική επιχειρησιακή σύμβαση».
Ο κατώτατος μισθός, βρίσκεται στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων με τον κ. Τσαραμπουλίδη, να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει πρόβλημα με τον κατώτατο μισθό, για τον οποίο, προεκλογικά η σημερινή κυβέρνηση, είχε τάξει πάρα πολλά. Είχε καλλιεργήσει πολλές προσδοκίες, με κύρια, πως θα τον πάει στα 751€, κάτι το οποίο βλέπουμε όλο και περισσότερο απομακρύνεται – παρά το γεγονός που έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου».
Για τις ομαδικές απολύσεις, ο Πρόεδρος του ΕΚΘ, είπε πως είναι «προ των πυλών». «Και ασκείται έντονη πίεση παρότι η Επιτροπή Σοφών, συντριπτικά αποφάσισε πως δεν χρειάζεται επέκταση των ομαδικών απολύσεων. Δηλαδή, το 5% που υπάρχει για τις επιχειρήσεις έως 150 άτομα είναι πολύ μεγάλο και βρίσκεται κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα και συγκεκριμένα στο Μέσο Όρο των αντίστοιχων, ευρωπαϊκών. Παρόλα αυτά βλέπουμε πως ζητούν κυριολεκτικά «αίμα» κι αυτό που διαφαίνεται ως πιθανό σενάριο είναι το πάει στο 10%. Εμείς θεωρούμε πως δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα να υπάρξει αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και θα αποτελέσει ένα σημείο έντασης από την πλευρά μας. Θα το έχουμε ένα από τα πρώτα ζητήματα, στην απεργία που έχουμε για τις 8 Δεκεμβρίου 2017».
Για το lok out, σημείωσε πως από ό,τι φαίνεται δε διεκδικείται από κανέναν, γιατί δε το θέλουν ούτε οι εργοδότες και στάθηκε στο θέμα του συνδικαλιστικού νόμου. «Εμείς λέμε ότι ο νόμος ο οποίος υπάρχει, είναι ένας «καλός νόμος». Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμόζεται χωρίς να χρειάζεται καμία περαιτέρω αλλαγή».
Και προειδοποίησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας: «Εμείς σ’ όλα αυτά τα ζητήματα εφόσον η Υπουργός Εργασίας, αντιταχθεί και παλέψει ώστε να μην περάσουν θα είμαστε στο πλευρό της. Εάν όπως φαίνεται, έχει συμβιβαστεί κι αυτή, θα μας βρει απέναντι της. Θα συγκρουστούμε και μαζί της αλλά και με ολόκληρη την κυβέρνηση».
Στο ερώτημα αν διαφαίνεται η διάθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας να αντιταχθεί ή όχι, απάντησε: «Όλα αυτά τα ζητήματα μπήκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενώ δεν υπήρχαν στο προηγούμενο χρονικό διάστημα. Και αυτό έγινε, γιατί η κυβέρνηση ακολούθησε μία αλλοπρόσαλλη πολιτική κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι δανειστές να ζητούν συνεχώς καινούρια μέτρα. Με δική μας πρωτοβουλία και με παρέμβαση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας -του Γραμματέα του ILO, Γκάι Ράιντερ- είχαμε φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν υπήρχαν όλα αυτά τα ζητήματα, στο «e-mail Χαρδούβελη», καθώς είχαν κλείσει. Προέκυψαν αυτά τα ζητήματα από την αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Αν η κυβέρνηση, λοιπόν πείσει, ότι είναι προσηλωμένη σε κάποιο σχεδιασμό που θα οδηγεί τη χώρα –μεσοπρόθεσμα- σε έξοδο από αυτή την δραματική κατάσταση την οποία βρίσκεται, δε νομίζω πως θα υπάρξει κανείς που θα συνεχίσει να ασκεί πίεση για όλα αυτά τα ζητήματα».
Και χαρακτηριστικά παρατήρησε: «Ξέρετε, γίνεται ένα παιχνίδι σε όλη αυτή τη διαδικασία. Όσο ξεφεύγουμε από αυτά που αρχικά συμφωνούνται τόσο μεγαλώνει και η απαίτηση των δανειστών, σε κάθε στροφή της διαπραγμάτευσης προκειμένου να δώσει χρήματα στην ελληνική κυβέρνηση. Το φορολογικό δεν υπήρχε πριν από ένα χρόνο. Σήμερα, επειδή διαφάνηκε πως δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα στα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί, ξανανοίγει και το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Το ασφαλιστικό ανοίγει, γιατί ο κ. Κατρούγκαλος δεν ήταν σοβαρός στη διαπραγμάτευση, γιατί αυτά τα οποία έλεγε δεν είχαν καμία πειστικότητα και γιατί δεν έκανε τίποτα για να χτυπήσει τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Δεν έκανε τίποτα, προκειμένου ν’ αυξηθούνε τα έσοδα του βασικού Οργανισμού που έχει τα προβλήματα, που είναι το ΙΚΑ καθώς και των υπολοίπων ταμείων όπως είναι των ελεύθερων επιχειρηματιών. Δεν γίνεται καμία ενέργεια ώστε να υπάρχει ανάπτυξη και να μπορούν και οι επιχειρηματίες να εισφέρουν στο ασφαλιστικό τους, ταμείο. Με τη σημερινή κατάσταση στην οικονομία της χώρας, είναι δεδομένο πως το ασφαλιστικό πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί. Κι όσο αυξάνονται οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές, θα συντείνουμε ακριβώς εκεί, στο να μεγαλώνει το πρόβλημα, να επιτείνεται και να επεκτείνεται και χωρίς να διαφαίνεται επίλυση και διαφυγή από το πρόβλημα. Όσο λοιπόν, αυτές οι πολιτικές συνεχίσουν να ασκούνται από την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να έχουμε καμία αποτελεσματικότητα. Θα χρειάζονται καινούρια μέτρα τα οποία δεν φέρουν τίποτα το θετικό, λόγω του περιορισμένης οικονομικής κατάστασης των Ελλήνων πολιτών.
Λύση «οι εκλογές»;
Στο ερώτημα του zougla.gr για το αν εκλογές θα ήταν λύση σε όλο αυτό το αδιέξοδο, ο κ. Τσαραμπουλίδης ήταν ξεκάθαρος: «Είμαστε εκείνοι που από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε αυτή η κυβέρνηση, θα έλεγα καλύτερα «συγκροτήθηκε» αυτή η κυβέρνηση, με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, είπαμε πως είναι λάθος και θα έπρεπε να υπάρξει προσπάθεια για μία κυβέρνηση «ευρύτερης συμφωνίας και αποδοχής». Το ίδιο λέμε και τώρα. Ζητάμε, σοβαρότητα, συνολικά, από όλο το πολιτικό σύστημα. Εάν όμως αυτό δε σταθεί δυνατό, αν αυτό δεν επιτευχθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα –τότε- είτε το πιστεύουμε εμείς είτε δεν το πιστεύουμε, οι εκλογές είναι «προ των πυλών». Μ’ αυτές τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται σήμερα, δηλαδή την αναξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, οι εκλογές θα είναι απαραίτητες και θα πρέπει κάποιος να δεσμευτεί σοβαρά απέναντι στους Θεσμούς, για να μπορέσει να υπάρξει και η ποσοτική χαλάρωση και γενικότερα η χαλάρωση των μέτρων για να έρθουν καλύτερες μέρες για την ελληνική κοινωνία.
ΕΚΘ: Ημέρα Μνήμης και Τιμής η 17η Νοέμβρη
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τιμά τους αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από φοιτητικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης και καλεί τους πολίτες να πάρουν μέρος στις παρακάτω εκδηλώσεις:
· Στην κατάθεση στεφάνων από τη Διοίκηση του ΕΚΘ και τις Διοικήσεις των Σωματείων, των Συνδικαλιστικών παρατάξεων και των φορέων της πόλης που θα πραγματοποιηθεί, Πέμπτη 17 Νοέμβρη, ώρα 12:00 στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής.
· Στη συγκέντρωση και πορεία, την ίδια ημέρα και ώρα 17:00 στην Πολυτεχνική Σχολή της Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρει το ΕΚΘ σε σχετική του ανακοίνωση : «Την ώρα που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται από τις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές, το μήνυμα των φοιτητών του 1973 για τα ύψιστα ιδανικά παραμένει ζωντανό. Έπειτα από 43 χρόνια, τα αιτήματα των αγωνιζομένων για “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία – Δημοκρατία” είναι απαιτητά και επίκαιρα. Το “Πολυτεχνείο” ζει και μας εμπνέει».