Του Μιχάλη Παπανίδη

Κανείς από τους εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις δεν σπεύδει να «πανηγυρίσει» αυτές τις πρώτες ώρες από την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας της ελληνικής πλευράς με τους Θεσμούς. Τον τόνο έδωσε και το Βερολίνο πριν από λίγες ώρες.

Η ασθενική στην αρχή και ισχυρή στη συνέχεια άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και η σχετικά μικρή αποκλιμάκωση των ελληνικών spread δείχνουν επίσης ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις είναι ένα «σημαντικό ενδιάμεσο βήμα» δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας όμως ότι χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια για θέματα όπως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας. «Η εν εξελίξει δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί» ανέφερε ο εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας πως «η δουλειά συνεχίζεται» και πως στόχος είναι η αξιολόγηση του προγράμματος να μπορεί να ολοκληρωθεί στο Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Κι ακολούθησε ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, ο οποίος προσθέτει πως αυτή η συμφωνία θα συμπληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες με συζητήσεις για μια αξιόπιστη στρατηγική με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η ασθενική στην αρχή και ισχυρή στη συνέχεια άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και η σχετικά μικρή αποκλιμάκωση των ελληνικών spread δείχνουν επίσης ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Εκτιμούν ωστόσο, την θετική πλευρά της συμφωνίας.

Η ουσία είναι ότι τα πράγματα εξελίσσονται. Το ερώτημα είναι με ποιόν τρόπο και σε ποια κατεύθυνση;​Έχει εξασφαλιστεί μόνο ένα επόμενο επίπεδο σταθερότητας για τη χώρα με πολλά ερωτηματικά και ακόμη περισσότερες μεταβλητές. Τα μέτρα τώρα που ήταν η προϋπόθεση για τη σύγκλιση και τελικά τη συμφωνία των δύο πλευρών παίζουν το δικό τους ρόλο στο εσωτερικό παίγνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση τα υποδέχεται ως αναγκαίο κακό για την επίτευξη συμφωνίας και η αξιωματική αντιπολίτευση, ως περιττό κόστος, που προκλήθηκε από την πολιτική ασυναρτησία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης εστιάζουν κυρίως στο κόστος για τους πολίτες, αποφεύγοντας να πάρουν θέση για το τι έπρεπε ή θα μπορούσε να γίνει εναλλακτικά.

Η ουσία είναι ότι τα πράγματα εξελίσσονται. Το ερώτημα είναι με ποιόν τρόπο και σε ποια κατεύθυνση;

Ασφυκτικό πλαίσιο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει μπροστά της ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρείται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιασκέψεως το EWG πριν από τη Σύνοδο του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας στις 11 με 13 Μαΐου​

Σε νομοθετικό επίπεδο τα μνημόνια θα πρέπει να μετατραπούν σε εφαρμοστικές διατάξεις. Όσα από αυτά είναι προαπαιτούμενα για την πολιτική συμφωνία της δεύτερης αξιολόγησης, θα πρέπει έως τις 13 Μαΐου να ενσωματωθούν ως διατάξεις σε εφαρμοστικό νόμο. Θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθούν και μια σειρά από άλλες διαδικασίες όπως η π.χ. υπουργικές αποφάσεις ή άλλες κανονιστικές διατάξεις, όπου ορίζεται αυτό στην νέα συμφωνία. Το πονηρό σημείο αφορά τα θέματα που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα.

Δηλαδή για τα οποία ζητήματα ναι μεν έχει συμφωνηθεί ο τρόπος αποτύπωσης τους στις διατάξεις των μνημονίων αλλά υπάρχουν λεπτομέρειες, που θέλουν προσοχή. 

Πολιτικές διαπραγματεύσεις

Παράλληλα ξεκινά και η διαδικασία των πολιτικών διαπραγματεύσεων κορυφής για να κλείσει το θέμα των πλεονασμάτων αλλά και του χρέους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρείται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιασκέψεως το EWG πριν από τη Σύνοδο του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας στις 11 με 13 Μαΐου. Και τούτο διότι επιχειρείται στο περιθώριο της συνόδου να λάβει χώρα Washigton Group για το ελληνικό χρέος.

Θα ακολουθήσει η επίσημη Σύνοδος του EWG στις 15 Μαΐου για να προετοιμάσει το «Compliance report». Ο λόγος για την έκθεση συμμόρφωσης της Επιτροπής Ελληνικής αναφορικά με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να προηγηθούν της συνολικής συμφωνίας. Αυτή η έκθεση πρέπει να είναι θετική και να παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών που θα συνεδριάσουν σε επίπεδο Eurogroup την 22α Μαΐου.

Στο ίδιο κείμενο θα περιλαμβάνεται και ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, αλλά κι εκτίμηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης