Την διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα «θα συνεχίσει να μάχεται για την είσοδο της Σερβίας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια» έδωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάντερ Βούλιν που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο μάλιστα των επαφών των δύο υπουργών Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, υπέγραψε τη ρηματική διακοίνωση προσχώρησης με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία συμμετοχής της Σερβίας στο σχηματισμό μάχης HELBROC BG (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος, Ουκρανία), που εδρεύει στο Κιλκίς και μπορεί να διατίθεται για σκοπούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στον θερμό χαιρετισμό του προς τον Σέρβο ομόλογό του, ο κ. Καμμένος επεσήμανε πως «ο σερβικός λαός υπήρξε το πρώτο θύμα κάποιων που σχεδίασαν την παγκοσμιοποίηση ερήμην των λαών».
«Αξίζει μετά από τόσα χρόνια να πούμε, ότι και τότε (σ.σ. με τους βομβαρδισμούς της Σερβίας) αγωνιζόμασταν για αρχές, όπως η μη αλλαγή των συνόρων, που πλέον αποτελεί κυρίαρχη αρχή για τη διασφάλιση της ειρήνης, και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών» ανέφερε ο κ. Καμμένος και εξέφρασε την ελπίδα «να έχει γίνει μάθημα σε όλους ότι δεν μπορείς να συνεργάζεσαι με τρομοκράτες που επιτίθενται σε δημοκρατικά κράτη, με δημοκρατικά εκλεγμένες ηγεσίες».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε πως «η Ελλάδα, όπως έκανε πάντα, θα συνεχίσει να μάχεται για την είσοδο της Σερβίας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Στην προσπάθεια αυτή θα επεκτείνουμε, όπως συμφωνήσαμε, την αμυντική συμφωνία και σε άλλους δύο τομείς: στον τομέα της στρατιωτικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, καθώς και μέσω του Πρωτοκόλλου Στρατιωτικής Συνεργασίας, που θα υπογραφεί το 2018, στην ενίσχυση των δυνατοτήτων συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών. Η Σερβία έχει διατηρήσει μια εξαιρετική αμυντική βιομηχανία, με υψηλή τεχνολογία και με συνέργειες και κοινά πρότζεκτ με την ελληνική αμυντική βιομηχανία, δημόσια και ιδιωτική, μπορούν να ανοίξουν οι δρόμοι των αγορών μέσω της πιστοποίησης της Ελλάδος ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε προϊόντα, σε χώρες-μέλη της συμμαχίας, αλλά και σε τρίτες χώρες, γεγονός που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας στα Βαλκάνια» σημείωσε ο κ. Καμμένος.
Κλείνοντας, ο υπουργός ΥΕΘΑ, έκανε έκκληση και προς τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, «να προχωρήσουμε όλοι μαζί, μακριά από εθνικισμούς και ακραίες δηλώσεις, στη στενή συνεργασία, στη μετατροπή των Βαλκανίων σε μια περιοχή ειρήνης, ανάπτυξης και συνεργασίας. Να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές για να δούμε όλοι μαζί την ευημερία των λαών μας».
«Είμαι βέβαιος ότι οι λαοί το έχουν αντιληφθεί αυτό και έτσι βλέπουμε να απομονώνονται μέσα από εκλογικές διαδικασίες εκείνοι που επιθυμούν να επαναφέρουν το μίσος στην περιοχή. Η Ελλάδα και η Σερβία θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου αυτός ο σκοπός να επιτευχθεί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πάνος Καμμένος.