«Όχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ λέει η ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία στηρίζει την κίνηση για διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος στη Θεσσαλονίκη, αλλά σημειώνει πως για να γίνει το δημοψήφισμα πρέπει να εκδοθούν προηγουμένως τα απαραίτητα Προεδρικά Διατάγματα.
Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ. Παναγιώτης Δημητρακάς, οι βουλευτίνες Ασημίνα Ξηροτύρη (Α΄Θεσσαλονίκης), Κατερίνα Μάρκου (Β΄Θεσσαλονίκης), ο Σωτήρης Σιωμάδης από τη Γραμματεία Περιβάλλοντος και ο Κώστας Κουτρούκης, που συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΑΘ, εκ μέρους της ΔΗΜ.ΑΡ. έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου και παρουσίασαν τους λόγους για τους οποίους αντιτίθενται στην εν λόγω ιδιωτικοποίηση.
Όπως είπαν, το τίμημα που θα εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ είναι μηδαμινό και δεν έχει δημοσιονομική αξία. Η ΕΥΑΘ είναι υγιής, κερδοφόρα επιχείρηση και μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των επενδύσεων για συντήρηση και ανανέωση του δικτύου ύδρευσης. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, χρειάζεται να προσδιορίζεται η τιμή του από την Ανεξάρτητη Αρχή, να συμμετέχει η τοπική αυτοδιοίκηση στη διαχείρισή του και να ασκεί κοινωνικό έλεγχο. Σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, όπου παραχωρήθηκε σε ιδιώτες η διαχείριση του νερού, δεν ευοδώθηκε.
Ο κ. Δημητρακάς επισήμανε ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. μαζί με τις άλλες δυνάμεις θα δώσει τη μάχη για να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ και σε ερώτηση πόσο θα πιέσει τον πρωθυπουργό, ώστε να αποτραπεί κάτι τέτοιο, απάντησε «δεν θα ρίξουμε την κυβέρνηση για την ΕΥΑΘ».
Τα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. προχώρησαν και σε καταγγελίες σχετικά με τη λειτουργία της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων (ΜΚΑ) στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπεγράφη πρόσφατα ανάμεσα στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. (είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται την ΜΚΑ), την ΕΥΑΘ Α.Ε. και την ΕΥΑΘ Παγίων υπό την αιγίδα του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρου Καράογλου.
Τόνισαν ότι η ΜΚΑ λειτουργεί ουσιαστικά χωρίς τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας, δεν κάνει ολοκληρωμένη κατεργασία αποβλήτων, με αποτέλεσμα να διοχετεύονται τα λύματα σχεδόν ανεπεξέργαστα στον Θερμαϊκό και η απόδειξη είναι η εμφάνιση ευτροφισμού στον Κόλπο της Θεσσαλονίκης. Επειδή η ΜΚΑ δεν έχει τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας, γι’ αυτό και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε το κλείσιμό της, ενώ έχουν επιβληθεί και πρόστιμα. Όσο για την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού, σημείωσαν ότι «δεν μπορεί να αποκρύψει τη βιαστική και πρόχειρη αντιμετώπιση του θέματος».
Ζήτησαν από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ να προχωρήσει στην εκτέλεση του απαιτούμενων έργων προκειμένου να αποκτήσει η ΜΚΑ τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας και να σταματήσουν το «διαρκές έγκλημα» σε βάρος του περιβάλλοντος και οι βλαβερές επιπτώσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες (αλιεία, οστρακοκαλλιέργεια, τουρισμός κ.ά.) στην ευρύτερη περιοχή.
Για το θέμα της ΕΥΑΘ και της ΜΚΑ, οι δύο βουλευτίνες της ΔΗΜ.ΑΡ. Ασ. Ξηροτύρη και Κατ. Μάρκου έχουν κάνει ερωτήσεις στη Βουλή, χωρίς να έχουν εισπράξει ικανοποιητικές απαντήσεις. Τη συνέντευξη Τύπου παρακολούθησε, ύστερα από πρόσκληση, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης ενός φορέα διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου.
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα