Τη σκυτάλη από τον Μάρτιν Σουλτς παίρνει σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να πάρει μια πρώτη γεύση των προθέσεων της νέας κυβέρνησης σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα που σκοπεύει να εφαρμόσει.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει ήδη δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής της στάσης που θα κρατήσει κατά τη διάρκεια παραμονής του στο Μέγαρο Μαξίμου και στο ΥΠΟΙΚ, όπου, μεταξύ άλλων, θα έχει συνάντηση με τον νέο τσάρο της Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη. Σε δηλώσεις του την Πέμπτη από το Άμστερνταμ προειδοποίησε την Αθήνα ότι «αν η κυβέρνηση κάνει πράξη τις προεκλογικές εξαγγελίες της, θα πέσει έξω ο προϋπολογισμός».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο, τα όσα ακούσει στην Αθήνα και τα όσα θα μεταφέρει στην Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ο κ. Ντάισελμπλουμ έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς μπορεί να αποτελέσουν τη βάση μιας γρήγορης συμφωνίας χωρίς τη μεσολάβηση της τρόικας, η οποία θεωρείται ανεπιθύμητη από πολλά στελέχη της νέας κυβέρνησης
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο, η συνάντηση ανάμεσα στον Γ. Βαρουφάκη και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις της διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- σ’ ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει κάποιο ανεπιθύμητο (για τις Βρυξέλλες) «ατύχημα». Επομένως, τα όσα ακούσει και τα όσα θα μεταφέρει στην Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ο κ. Ντάισελμπλουμ έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μιας γρήγορης συμφωνίας με την ελληνική πλευρά χωρίς τη μεσολάβηση της τρόικας, η οποία θεωρείται ανεπιθύμητη από πολλά στελέχη της νέας κυβέρνησης.
Τα «θέλω» Ντάισελμπλουμ και οι θέσεις της νέας κυβέρνησης
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ντάισελμπλουμ θα καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες μέχρι να τελειώσει η διαπραγμάτευση. Μια ημέρα πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα δήλωσε ότι εάν εφαρμοστούν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις, τότε ο προϋπολογισμός θα «εκτροχιαστεί πολύ σύντομα».
Ο επικεφαλής του Eurogroup θα καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες μέχρι να τελειώσει η διαπραγμάτευση, ενώ εμφανίζεται σύμφωνος να μην επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα μέχρι την επίτευξη συμφωνίαςΟ επικεφαλής του Eurogroup φρόντισε, πάντως, να επισημάνει ότι είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ δήλωσε έτοιμος να ακούσει με προσοχή τις προτάσεις της Αθήνας για τον τρόπο ελάφρυνσης του χρέους.
«Αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει. Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το πλεόνασμα σε έλλειμμα, η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει» πρόσθεσε από το Άμστερνταμ ο επικεφαλής του Eurogroup, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα τρέφει τη φιλοδοξία να παραμείνει στην Ευρωζώνη και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της».
Ο ευρωπαϊκός Τύπος επισημαίνει πως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα αποτελούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία θα τεθούν επί τάπητος κατά τη διάρκεια παραμονής του κ. Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα. Επίσης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, εμφανίζεται σύμφωνος να μην επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πρόκληση από την κοινή γνώμη στην Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις με τις κοινοτικές αρχές πιθανολογείται ότι θα συνεχίζονται επί βελγικού εδάφους, ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο.
Από τη μεριά της, η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει «χαλάρωση» των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δίνοντας έμφαση στο ζήτημα του χρέους.
Ειδικότερα, θα προταθεί το επιχείρημα πως αν τα πρωτογενή πλεονάσματα προορίζονται αποκλειστικά για την εξόφληση των δανειακών συμβάσεων, δεν θα υπάρχουν χρήματα για την πολυπόθητη Ανάπτυξη που θα απορροφήσει και τους κραδασμούς στον κοινωνικό ιστό. Ήδη, τα πρώτα στοιχεία για την πορεία των δημοσιονομιών του προϋπολογισμού του 2014 δεν είναι θετικά: «Μαύρη» τρύπα στα φορολογικά έσοδα που φθάνει τα 1,4 δισ. ευρώ και απόκλιση 2,6 δισ. ευρώ από τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου που ψηφίστηκε από την προηγούμενη βουλή την Άνοιξη του 2014.
Η… περιπέτεια της διαπραγμάτευσης ξεκίνησε και αναμένεται να κορυφωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 12 Φεβρουαρίου και στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου.
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης, Μάριος Βελέντζας