Έντονες συζητήσεις έχει πυροδοτήσει στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας η κατ΄αρχήν συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Eurogroup στην επιστολή του Γ. Βαρουφάκη και τις μεταρρυθμίσεις των επόμενων 120 ημερών.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να το παρουσιάσει ως διαπραγματευτική επιτυχία της, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν έντονα. Μετά τον Μανώλη Γλέζο ήρθαν και οι αντιδράσεις υπουργών στο Κυβερνητικό Συμβούλιο.
Στίγμα του θολού τοπίου που διαμορφώνεται λίγες ώρες μετά το «πράσινο φως» του Eurogroup δίνουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών που ξεκαθαρίζουν ότι αποφασίστηκε μορατόριουμ τεσσάρων μηνών, χωρίς υφεσιακά μέτρα, τονίζοντας παράλληλα ότι «βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά» καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το χρηματοδοτικό ζήτημα και άλλες αποφάσεις.
Το Μέγαρο Μαξίμου παραδέχθηκε μεν ότι σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορεί να περάσει το 100% των θέσεων μιας πλευράς, υποστηρίζει ωστόσο ότι στη λίστα Βαρουφάκη που εγκρίθηκε από το Eurogroup, η κυβέρνηση – μεταξύ άλλων – μπόρεσε να περάσει πολλά από το προεκλογικό της πρόγραμμα και να αποφύγει την παράταση του Μνημονίου.
Μάλιστα έχει και μια άλλη θέση που προκάλεσε συζητήσεις: «Η μόλις ενός μηνός κυβέρνηση κατάφερε να ξεφύγει από την «παγίδα θανάτου» που της είχαν στήσει οι διεθνείς κι εγχώριες δυνάμεις της ακραίας λιτότητας. Στόχος τους ήταν η πολιτική εξόντωση εν τη γενέσει του ελληνικού αριστερού παραδείγματος, που δείχνει έναν εναλλακτικό δρόμο για όλη την Ευρώπη», είπαν συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Επί τρεις ώρες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο υπουργοί της κυβέρνησης εξέφρασαν ενστάσεις και αντιρρήσεις για τη συμφωνία, με τους Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη να δέχονται κριτική για το γεγονός ότι η λίστα που ενεκρίθη, δεν έχει καμία σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Προεξάρχοντος του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη αρκετοί υπουργοί έθεσαν διευκρινιστικές ερωτήσεις στους κυρίους Τσίπρα και Βαρουφάκη.
Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης έδωσε μια αισιόδοξη νότα: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ούτε αυτή την ώρα στο Eurogroup, ούτε έως την Παρασκευή που θα εγκριθεί από τα κοινοβούλια. Στο κείμενο υπάρχουν όλοι οι βασικοί πυλώνες της Θεσσαλονίκης. Τέλος τα μνημόνια, κι αυτό προκύπτει από το κείμενο».
Πάντως αναβρασμός επικρατεί και στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας την είχε συγκαλέσει για τις 20.00 το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να κάνει «ψυχολογικό μασάζ» στους βουλευτές του μετά τη συμφωνία, ωστόσο η τετράωρη αναστάτωση στη Βουλή λόγω των διαφωνιών με την ψηφοφορία επί της άρσης ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη, οδήγησε σε αναβολή της συνεδρίασης για το πρωί της Τετάρτης.
Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκανε αίσθηση, καθώς σε επιστολή της προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζει ότι πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να γίνει πιο συγκεκριμένη στις δεσμεύσεις της. «Αν και είναι ενθαρρυντικό πως υπάρχει ισχυρότερη δέσμευση για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ωστόσο σε πολλά σημεία -στα σπουδαιότερα- δεν υπάρχουν ξεκάθαρες δεσμεύσεις ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στις κατευθυντήριες του Μνημονίου» αναφέρει η Λαγκάρντ.
Φέρνει δε ως παραδείγματα το ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το Δημόσιο και την αγορά εργασίας, τομείς που χαρακτηρίζει κρίσιμους για την ικανότητα της Ελλάδας να πετύχει τους βασικούς στόχους που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο. Διευκρινίζει δε πως για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση από το ΔΝΤ, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να γίνει πιο συγκεκριμένη.
Aπαρατήρητη δεν πέρασε και η ομιλία της Άνγκελα Μέρκελ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Βερολίνο. Η Καγκελάριος της Γερμανίας τάσσεται υπέρ της παράτασης του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά προειδοποίησε ότι «η προσπάθεια δεν έχει σε καμία περίπτωση τελειώσει. Η ελληνική κυβέρνηση σιγά-σιγά αποδέχεται την πραγματικότητα, αλλά οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν».