Από τις πλέον κρίσιμες για τα ευρωπαϊκά, αλλά και τα κατά τόπους εθνικά συμφέροντα, είναι η Σύνοδος Κορυφής που συγκαλείται στις Βρυξέλες, όπου εξετάζεται η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω της διαρκούς και εντεινόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Με τα μπλοκ να έχουν ήδη διαμορφωθεί και να πιέζουν κατά το δοκούν στην άσκηση πολιτικής, η Ελλάδα μετέχει στη Σύνοδο των Βρυξελλών, με την ελπίδα να πείσει τους εταίρους ότι το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας, είναι αρκετό για την ανάκαμψη της οικονομίας και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ανάγκη για τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Τα πολιτικά και γεωγραφικά μπλοκ

Ανατολικοί, εναντίον δυτικών, πλούσιοι, εναντίον φτωχών, βόρειοι ισχυροί, εναντίον νότιων ασθενών, είναι τα διαμορφωμένα μπλοκ σε αυτή την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που έχει συγκαλέσει η τσεχική προεδρία.

Ευσεβής πόθος των 27, η υπερκέραση των προβλημάτων και των διαφορετικών πολιτικών, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να λειτουργήσει ως ενιαίο όργανο απέναντι στην πολύπλευρη οικονομική κρίση.

Βεβαίως το ζήτημα είναι αν οι ισχυροί θα δεχτούν να ενισχύσουν τους αδύναμους κυρίως αυτούς που δεν βρίσκονται κάτω από την ασφάλεια του ευρώ.

Αν θα βρεθεί κοινή γλώσσα ώστε  να ξεπεραστεί το πρόβλημα με την ανάκαμψη της οικονομίας, τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τη διατήρηση της απασχόλησης και την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Ο ασθενής εξ ανατολών

Το μεγάλο αγκάθι για τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, τα κράτη της Ένωσης που ήταν άλλοτε μέλη του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Οι εξ ανατολών (εκτός της Σλοβενίας και Σλοβακίας που με πολιτική απόφαση είναι μέλη της ζώνης του ευρώ), μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες με κοινό πολιτικό μοτίβο, που συνοψίζεται σε τρεις βασικούς άξονες.

-Την αναγκαιότητα να εκλείψει ο προστατευτισμός, που προκρίνουν εμμέσως πλην σαφώς οι δυτικοί ισχυροί.  

-Την έκκληση να μειωθούν οι νόρμες της ευρωζώνης ώστε να εισέλθουν στο διηνεκές στην ομπρέλα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

– Την προσπάθεια να μπλοκάρουν την πιθανή έκδοση ευρωομολόγου, που είναι σαφές ότι θα προκαλέσει προβλήματα στην ζήτηση των δικών τους κρατικών ομολόγων.

Ο γαλλογερμανικός άξονας

Το ευρωομόλογο και η πιθανή έκδοση του, η στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας που παραπαίει, ο προστατευτισμός, όπως τουλάχιστον τον αντιλαμβάνεται το Παρίσι και το Βερολίνο, καθώς και η ενίσχυση των αδυνάτων θα είναι στην κορυφή της ατζέντας Γαλλίας και Γερμανίας.

Ο Σαρκοζί έχει προειδοποιήσει ότι θα εμφανιστεί με σκληρή γλώσσα στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ η Αγκέλα Μέρκελ δείχνει να το σκέφτεται πλέον για το κατά πόσο μπορεί η Γερμανία να συνεχίσει να είναι η γκουβερνάντα της Ευρώπης, ενισχύοντας συνεχώς τους ασθενείς και παραπονούμενους.

Η Αγγλία

Εκτός της ζώνης του Ευρώ, αλλά με ισχυρή πολιτική φωνή η Μεγάλη Βρετανία μετέχει στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών έχοντας όμως ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό της.

Το σχεδόν κατεστραμμένο τραπεζικό της σύστημα, την δραματική αύξηση της ανεργίας και κυρίως την παραπαίουσα στερλίνα.

Ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης   

Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, είναι οι χώρες που εντός της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.

Υψηλό έλλειμμα, κάποιοι, όπως η Ελλάδα υπέρογκο δημόσιο χρέος, δραματική πτώση της ανάπτυξης, εκτόξευση της ανεργίας. Όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ και προκαλεί άμεση απειλή για την πιθανότητα κοινοτικής επιτήρησης.

Ελλάδα

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ήδη ο Κώστας Καραμανλής για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχικά θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  J. Μ. Barroso και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup J.C. Juncker.

Ο κ. Καραμανλής στις επαφές που θα έχει θα επισημάνει ότι θα τηρηθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα σταθερότητας που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες.