Με ενός λεπτού σιγή τίμησε την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου η ΒουλήΛίγο πριν τις 14.00 το μεσημέρι της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων η οποία ήταν αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ομιλία απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε: «Κρατούμε το νήμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και δημιουργούμε τη νέα Ελλάδα». Η διαδικασία συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών, βουλευτών και του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου.

Eνός λεπτού σιγή για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου:

Από τα θεωρεία της Βουλής, την ειδική συνεδρίαση παρακολούθησε η αδελφή του πρώτου νεκρού των γεγονότων του Πολυτεχνείου, του 17χρονου τότε μαθητή Διομήδη Κομνηνού, που έπεσε νεκρός τη νύχτα της 16ης Νοεμβρίου 1974, Χάρις-Μαρία Θεοχαροπούλου με τον γιο της Διομήδη.



Τ. Χριστοδουλοπούλου: Τα μηνύματα της 17ης Νοεμβρίου για «ψωμί, παιδεία ελευθερία» δεν μπόρεσε κανείς να τα παραχαράξει

Το μήνυμα της 17ης Νοεμβρίου, για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο 43 χρόνια μετά, τόνισε η Γ΄Αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανοίγοντας την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, που είναι αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

«Σαράντα τρία χρόνια μετά την κατάληψη του Πολυτεχνείου, μοιάζουν σαν να είναι χθες. Οι φωνές των εκφωνητών για ψωμί παιδεία ελευθερία, οι φωνές των ελεύθερων Ελλήνων αγωνιστών, τα χαμόγελα ενός λαού, η υπέρβαση μιας γενιάς, αφυπνίζουν. Θυμίζουν ότι τα τανκς ήρθαν να λυγίσουν όσους αγωνίστηκαν» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Όλα αυτά εξακολουθούν να είναι ζωντανά, παρόντα, να μας συγκινούν και να μας εμπνέουν».

«Δεν ξεχνάμε την προδοσία της Κύπρου, το πιο μεγάλο έγκλημα της ανθρωπότητας» συνέχισε η κ. Χριστοδουλοπούλου, επισημαίνοντας ότι «σαράντα τρία χρόνια μετά, μια ολόκληρη ζωή, αν και λιγοστεύουν οι μάρτυρες, η μέρα αυτή εγείρει».

Τσίπρας: Κρατούμε το νήμα της εξέγερσης και δημιουργούμε τη νέα Ελλάδα

Στην ειδική συνεδρίαση μίλησε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η θέληση της κοινωνίας για περισσότερη δημοκρατία παραμένει ζωντανή και ανανεώνεται συνεχώς, ανάλογα με τα προβλήματα της κάθε εποχής», ενώ σημείωσε ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η απαίτηση του ελληνικού λαού για δημοκρατία.

«Κανείς δεν φανταζόταν λίγους μήνες πριν από την εξέγερση ότι ο ελληνικός λαός θα ερχόταν αντιμέτωπος με το χουντικό καθεστώς. Από τότε, η Ελλάδα διανύει την μακρύτερη περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας στη νεότερη ιστορία της. Πάρα ταύτα το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία υπάρχει και θα υπάρχει πάντα» δήλωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «στην εποχή της παγκοσμιοποίησης το περιεχόμενο της δημοκρατία αφορούσε τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Η δημοκρατία στην Ελλάδα των μνημονίων έχει πληγεί και υποβαθμιστεί».



K. Γαβρόγλου: «Το μήνυμα του Πολυτεχνείου μας θυμίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία χωρίς Παιδεία»

«Η επέτειος του Πολυτεχνείου θυμίζει ότι ούτε δημόσια εκπαίδευση νοείται χωρίς δημοκρατία, αλλά και ούτε δημοκρατία χωρίς ουσιαστική παιδεία μπορεί να υπάρξει».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, κατά την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για να τιμήσει την 17η Νοεμβρίου του 1973.

«Συμφωνώ απολύτως με τον προκάτοχο μου Νίκο Φίλη, ότι προϋπόθεση της υπεράσπισης της δημοκρατίας είναι η παιδεία, και καρδιά της είναι το δημόσιο σχολείο. Έχουμε όλοι χρέος, να στηρίξουμε ένα σχολείο δημοκρατικό. Είναι επιτακτική ανάγκη να προετοιμάσουμε τους πολίτες να είναι ανθεκτικοί και να αντιστέκονται στον ολοκληρωτισμό» επεσήμανε ο κ. Γαβρόγλου.

«Οι νέοι του Πολυτεχνείου αγνόησαν τις νουθεσίες κομμάτων, βρέθηκαν όλοι μαζί, με την μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής τους, να σχεδιάσουν τις δράσεις για το μέλλον τους και να σφυρηλατήσουν την δημοκρατία» τόνισε ο κ. Γαβρόγλου και συνέχισε: «Δεν έχει σημασία ότι όψιμοι απολογητές του καθεστώτος προσπαθούν να υποβαθμίσουν τι έγινε εκείνη τη μέρα. Θα τους αγνοήσει η ίδια ιστορία και θα τους περιφρονήσουν οι νέες γενιές. Οι νέοι αγωνίστηκαν κατά ενός αυταρχικού παρόντος, ενάντια στον φασισμό, με κέντρο του οράματός τους μια δίκαιη κοινωνία, την ειρήνη, την παιδεία».

Ο κ. Γαβρόγλου μίλησε ακόμα για ανάγκη επικαιροποίησης του μηνύματος των αγώνων των νέων του Πολυτεχνείου σε μια περίοδο, όπως είπε, όπου η Ευρώπη δοκιμάζει τις αντοχές της απέναντι στην αυξανόμενη φτώχεια, στους πολέμους, τα εκατομμύρια των προσφύγων, και στην επικράτηση της ακροδεξιάς, που την οδηγούν σε κατακερματισμούς χωρίς να μπορεί να δώσει όραμα στους πολίτες της.

«Η Δημοκρατία στην Ευρώπη δοκιμάζεται και δοκιμάζεται σκληρά. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου για υπεράσπιση της Δημοκρατίας παραμένει δυστυχώς και σήμερα τραγικά επίκαιρο. Είναι λάθος να θεωρήσουμε πως ότι κατακτήθηκε τότε είναι και σήμερα δεδομένο. Καλούμαστε λοιπόν να υπερασπιστούμε την πληγωμένη δημοκρατία μας και το ανθρώπινο πρόσωπο των κοινωνιών μας» κατέληξε ο κ. Γαβρόγλου.




Δηλώσεις Θεοδωράκη στην συνεδρίαση της Βουλής για το Πολυτεχνείο

«Η τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι στεφάνια…δεν είναι οι μολότοφ και το πλιάτσικο. Τιμή στο Πολυτεχνείο είναι να μπορέσουμε να απαντήσουμε σήμερα στα σύγχρονα αιτήματα της νεολαίας, δουλειές, παιδεία, αξιοκρατία» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του είπε πως τα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί για το υπουργείο Παιδείας δείχνει πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το θέμα της Παιδείας.

Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για κατάντια των πανεπιστημίων η οποία οφείλεται στα κόμματα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως τα οικονομικά προβλήματα της χώρας θα αντιμετωπιστούν αλλά το κακό στην παιδεία είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Ομιλία Θ. Θεοχαρόπουλου στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για το Πολυτεχνείο

«Η μνήμη μας οφείλει να συγκρατείται στον χρόνο και σήμερα συμπληρώνονται 43 χρόνια από τη φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου και συμπλήρωσε «εμπνεόμαστε σήμερα από εκείνη την ανάγκη της νεολαίας να ανατρέψει μια ασφυκτική κατάσταση».


Γιώργος Λαμπρούλης: Υποκριτική και προκλητική η παρουσία Τσίπρα στη Βουλή

«Υποκριτική, προκλητική που ξεπερνά κάθε όριο πολιτικού θράσους» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης την παρουσία του Πρωθυπουργού στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

«Δεν ήρθε στη Βουλή για να τιμήσει το Πολυτεχνείο, αλλά για να ζητήσει άλλοθι για τους τεμενάδες που έκανε επί δύο ημέρες στον Ομπάμα και στην αμερικανική πολιτική. Ήρθε ως παραχαράκτης για να αλλοιώσει το μήνυμα του Πολυτεχνείου, να διορθώσει την εικόνα του υπουργικού συμβουλίου να χειροκροτεί μαζί με τον Γλύξμπουργκ τις δράσεις του ΝΑΤΟ και των δυνάμεων που στήριξαν τη χούντα στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Λεβέντης: «Δοξάζουμε ανθρώπους που έδωσαν το αίμα τους για τη δημοκρατία»

«Μεγάλη ημέρα, δοξάζουμε ανθρώπους που απένταροι πρόταξαν τα στήθη τους -χωρίς καμία σιγουριά- απέναντι σε μια οργανωμένη Χούντα, μιλάμε για ανθρώπους που έδωσαν το αίμα τους για τη δημοκρατία. Σήμερα πόσοι ρισκάρουν τα πάντα;» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

«Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ έχουν αγωνιστεί κατά των ΗΠΑ και τώρα παρουσιάζεται ως επιτυχία ότι ήρθε ο Ομπάμα και μίλησε κατά της λιτότητας» δήλωσε ο κ. Λεβέντης και συμπλήρωσε: «είναι κάτι η επίσκεψη ενός προέδρου αλλά να μην ξεχνάμε ότι αποδοκιμάστηκε από τον Αμερικανικό λαό». Επίσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων της καθημερινότητας και τόνισε ότι οι νέοι έχουν απομακρυνθεί από την πολιτική και θα πρέπει τα κόμματα να κάνουν όσα πρέπει για να επιστρέψουν.

Πηγή φωτό: Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

Διαβάστε επίσης: