Bίντεο – φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης
Ο τέως βουλευτής και τέως πρόεδρος της Πολιτειακής Βουλής του Νιου Χάμσαϊρ Κρις Σπύρου μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης, 18 Ιουλίου 2018, στις 19:45 σε εκδήλωση με θέμα «Ποιος ο λόγος της Συμφωνίας των Πρεσπών;»που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22 – Κολωνάκι).
Ο Κρις Σπύρου μίλησε χωριστά για «τη Μακεδονία του Μ. Αλεξάνδρου» και τη «Μακεδονία η οποία προκαλεί τη συζήτηση αυτή που γίνεται σήμερα, τη “Β. Μακεδονία”»Ακολούθησε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, δημοσιογράφος και η Αριάδνη Νούκα, Δικηγόρος.
Για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Κρις Σπύρου ενημέρωσε πως είχε αποστείλει επιστολή στον πρώην πρόεδρο της Αμερικής Μπάρακ Ομπάμα και πρόσφατα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στην έναρξη της ομιλίας του ο Κρις Σπύρου αναφέρθηκε στο Μακεδονικό ζήτημα λέγοντας πως δεν είναι «ένα θέμα μόνο ελληνικό αλλά και ένα θέμα που τιμά τους αγώνες του παππού μου Θανάση και του πατέρα μου».
Ο Κρις Σπύρου έκανε λόγο για την εγκυκλοπαίδεια «της μεγαλύτερης ντροπής που θα μπορούσε να έχει υπάρξει» του Χάρβαρντ η οποία ανέφερε ότι «οι Μακεδόνες δεν είναι Έλληνες ή οι Μακεδόνες της Αμερικής δεν αισθάνονται Έλληνες, αισθάνονται Μακεδόνες».
Με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών ο Κρις Σπύρου απαρίθμησε γεγονότα και ιστορικά στοιχεία για το Μακεδονικό ζήτημα. Μίλησε χωριστά για «τη Μακεδονία του Μ. Αλεξάνδρου» και τη «Μακεδονία η οποία προκαλεί τη συζήτηση αυτή που γίνεται σήμερα, τη “Β. Μακεδονία”».
«Την προτεινόμενη Β. Μακεδονία βάσει της συνθήκης των Πρεσπών εγώ θα την αποκαλέσω Μακεδονία της Κομουνιστικής Διεθνούς» είπε ο τέως πρόεδρος της Πολιτειακής Βουλής του Νιου Χάμσαϊρ παρουσιάζοντας στοιχεία για να αιτιολογήσει τον όρο που της απέδωσε.
«Το 1924 έγινε το 3ο Συνέδριο του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, ουσιαστικά το 3ο έκτακτο συνέδριο του ΣΕΚΕ» είπε. Ο Κρις Σπύρου ανέγνωσε κείμενο από τα πρακτικά του συνεδρίου το οποίο χαρακτήρισε «θεμέλιο της Μακεδονίας του Κομιντέρν».
Εξιστόρησε ότι 10 χρόνια αργότερα, στο παγκόσμιο συνέδριο της Κομιντέρν τον Δεκέμβριο του 1934 «ένα από τα ηγετικά στελέχη του διεθνούς κομμουνιστικού κόμματος ο Γκέοργκι Δημητρόφ πρότεινε την ίδρυση ανεξάρτητου Μακεδονικού κράτους που θα απαρτίζονταν από τρεις περιοχές, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Ο Δημητρόφ ανακοίνωσε αργότερα την απόφαση της Κομμουνιστικής Διεθνούς για το Μακεδονικό ζήτημα».
Μεταξύ άλλων ο Κρις Σπύρου αναφέρθηκε στον «πιο διάσημο εκδότη και προπαγανδιστή για την ανεξαρτησία του Μακεδονικού Έθνους της εποχής εκείνης Βασίλ Ιβανόφσκι ο οποίος δημοσίευε άρθρο με ολόκληρο τον ιστορικό αγώνα για την ανεξαρτησία της Μακεδονίας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα τρία μέρη της, όπως αναφέρθηκαν στο παγκόσμιο συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς».
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, υπήρξαν αντιδράσεις εκ μέρους των ΗΠΑ συνέχισε ο κ. Σπύρου, ο οποίος ανέγνωσε ανακοινώσεις που είχαν εκδοθεί από την αμερικανική διπλωματία.
Τον λόγο έλαβε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα η οποία εξήγησε νομικά τη συμφωνία.
«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια έγγραφη συμφωνία η οποία θα αποκτήσει τη νομική φύση της διεθνούς συνθήκης εφόσον περάσει τα στάδια κύρωσης και επικύρωσης σύμφωνα με το Σύνταγμα και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο τόσο το συμμαχικό όσο και το εθνικό» είπε και συνέχισε:
»Η έγγραφη αυτή δέσμευση της βούλησης των δύο πλευρών για να αποκτήσει νομική ισχύ η συμφωνία, πρέπει να κυρωθεί από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων και από τη Βουλή τη δική μας. Στα Σκόπια πρέπει να γίνει και ένα δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση. Και μετά να έρθει για κύρωση στην Ελλάδα και επικύρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Κάποια από τα βασικά σημεία της ομιλίας της κας Νούκα έχουν ως εξής:
»Το δικό μας σύστημα είναι το μικτό σύστημα. Απαιτεί την υπογραφή του ΠτΔ για την επικύρωση. Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας δεν μπορεί να στηρίξει την άποψη μιας απλοποιημένου τύπου διεθνούς συμφωνίας.
»Αφού φτάσει στο Σ.Α. του ΟΗΕ πρέπει να υπογραφούν επικυρωτικά έγγραφα στις δύο χώρες και να ανταλλαγούν και το τελικό κείμενο να πάει στα χέρια του κ. Νίμιτς, του Γ.Γ. του ΟΗΕ και στο Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών.
Η κα Νούκα εξήγησε ότι η απόφαση του ΣτΕ ήταν απόλυτα σωστή καθότι όντως η συμφωνία νομικά δεν υφίσταται, «ούτε καν έχει ξεκινήσει».
Εν συνεχεία η δικηγόρος απαρίθμησε τρία θέματα τα οποία είναι υψίστης σημασίας και θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο σε μία προσφυγή για αίτηση ακύρωσης της συμφωνίας:
«Ο πρώτος λόγος ακυρότητας στηρίζεται σε πλαστά ιστορικά στοιχεία, σε ανυπόστατα στοιχεία και παραβιάζει βιαίως τις Αρχές του δημοσίου διεθνούς δικαίου και φυσικά του Συντάγματος, τις θεμελιώδεις αρχές της ορθότητας, της αλήθειας, της σαφήνειας» είπε.
Ως δεύτερο λόγο ακυρότητας, η κα Νάκου παρέθεσε το ότι η συμφωνία παραβιάζει, σύμφωνα με την ίδια τις διεθνείς συμβάσεις προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Για το γεγονός αυτό έχουμε στείλει σχετικό αίτημα και στο υπουργείο Πολιτισμού» είπε.
Ένας τρίτος λόγος ακυρότητας σύμφωνα με τη δικηγόρο είναι «το γεγονός ότι το κράτος το εκπροσωπεί στις διεθνείς συμβάσεις βάσει Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τις διεθνείς συμβάσεις τις υπογράφει ο ΠτΔ μαζί με τον αρμόδιο υπουργό, που είναι ο υπουργός Εξωτερικών. Ο ΠτΔ πιθανώς να επικυρώσει τη συμφωνία αν υπογράψει. Ωστόσο προς το παρόν ο κ. Παυλόπουλος ως διεθνής παραστάτης της χώρας μέχρι στιγής έχει παρακαμφθεί. Το ίδιο ισχύει και από την πλευρά των Σκοπίων».
Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και ο δημοσιογράφος Αθανάσιος Παπανδρόπουλος:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ