Τις τρεις διασυνδεδεμένες κρίσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση περιέγραψε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Γκάρετ Φιτζέραλντ, σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ στην Αθήνα.

Ο ομιλητής, ο οποίος έχει διατελέσει και πανεπιστημιακός δάσκαλος στο Κολέγιο του Δουβλίνου υποστήριξε ότι η ΕΕ υποφέρει πάνω από όλα από ένα μακροπρόθεσμο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο θα φέρει την κατηγορία των εργαζομένων στα ελάχιστα επίπεδα του 7% στην επόμενη εικοσαετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Φιτζέραλντ παρατήρησε ότι στα μέσα της δεκαετίας του ’80 η Δανία και η Σουηδία με ειδικά κίνητρα αύξησαν τον ρυθμό γεννήσεων κατά 25%, όμως (όπως είπε ο ομιλητής) στις σημερινές συνθήκες είναι δύσκολο να θεσπιστούν ανάλογα κίνητρα. Διότι πρόκειται για τη δεύτερη κρίση που αντιμετωπίζει η ΕΕ και που είναι οικονομική, η οποία απαιτεί δραστικές μεταρρυθμίσεις σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, ενώ προϋποθέτει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, για να ξοδέψει και πάλι λεφτά η κοινωνία.

Η τρίτη κρίση αφορά στο επείγον πρόβλημα αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο απεδείχθη αναποτελεσματικό στην παρούσα κρίση. «Αυτά τα προβλήματα δοκιμάζουν σήμερα την αλληλεγγύη της ΕΕ», είπε ο κ. Φιτζέραλντ και υπογράμμισε τον δυναμικό ρόλο που θα έπρεπε να παίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον οποίο, ωστόσο, μεγάλα κράτη-μέλη την παρεμποδίζουν από την άσκησή του.

Ο ομιλητής θύμισε, εξάλλου, ότι, πριν από 100 χρόνια, η Ευρώπη ήταν και πάλι ισχυρή, αλλά είχε μία αυτοκαταστροφική δυναμική, καθώς στους κόλπους της ενυπήρχαν εστίες αδυναμίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως παραδείγματα, ο κ. Φιτζέραλντ ανέφερε το καθεστώς της μοναρχίας αλλά και τις δημογραφικές αλλαγές που επέρχονταν στην ήπειρο, μεταξύ άλλων εξαιτίας και των δύο καταστροφικών ενδοευρωπαϊκών πολέμων.

Καταλήγοντας, ο κ. Φιτζέραλντ υπογράμμισε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να ανακάμψει σύντομα η Ευρώπη από τις παθήσεις της, καθώς μια δυνατή Ευρώπη που έχει αυτοπεποίθηση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά σε έναν κόσμο ειρήνης και δικαιοσύνης του 21ου αιώνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης