Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στην ομιλία του σήμερα, Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016,στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας καπνού, επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Ήμουν ο πρώτος Υπουργός Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είχε κυρώσει το Πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τότε θεωρήθηκε μια ρηξικέλευθη πράξη μέσα στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί ακόμα –όπως ξέρετε- η ευρωπαϊκή Οδηγία, την οποία κυρώνετε, δεν είχε εξαιρέσει τις καπνοβιομηχανίες από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και από το σύστημα της ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης. Αντίθετα, η Οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ρητά απαγορεύει οποιαδήποτε εμπλοκή των καπνοβιομηχανιών στο σύστημα της ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσέξτε, κύριε Υπουργέ, δεν είναι δευτερεύον ζήτημα, είναι πρωτεύον ζήτημα. Ο λαός το λέει απλά αυτό: “Θα βάλουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα;”. Διότι όλοι καταλαβαίνουμε για τι ποσό χρημάτων μιλάμε, για πόσο μεγάλα συμφέροντα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και δεν λέω ότι η δική μας Κυβέρνηση τα έκανε τέλεια, για να είμαι ειλικρινής.

Για να καταλάβουν όσοι μας παρακολουθούν, το χτύπημα του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα και στο αλκοόλ είναι κορυφαίο ζήτημα. Διότι, παραδείγματος χάριν, πώς θα χτίσεις μια πολιτική υγείας –εκεί ήταν και η εμπλοκή μου ως Υπουργού Υγείας εκείνη την εποχή- για να αυξήσεις τους φόρους, τον λεγόμενο φόρο της αμαρτίας, όπως λέγεται, στα τσιγάρα και στο αλκοόλ, όταν δεν έχεις τον τρόπο να σταματήσεις το λαθρεμπόριο;

Στην Ελλάδα, όσο και να αυξάνεις τους φόρους στα καπνικά προϊόντα, τα έσοδα του κράτους θα πέφτουν, γιατί απλά θα αυξάνεται το λαθρεμπόριο. Ο λόγος που θα αυξάνεται το λαθρεμπόριο είναι γιατί δεν έχουμε βάλει το σύστημα της ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης. Όμως, με το παρόν νομοσχέδιο, όπως το έχετε φέρει, δεν θα μπορέσετε να καταπολεμήσετε το λαθρεμπόριο και βάζω και στοίχημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάω, όμως, τώρα και σε ένα άλλο ερώτημα το οποίο θέλω να σας θέσω, κύριε Υπουργέ, που το θεωρώ εξαιρετικά μείζον. Άρθρο 40 παράγραφος 11β. Τι λέει αυτό το άρθρο; Λέει ότι δίνεται το δικαίωμα στον Γενικό Γραμματέα Εσόδων να διατάζει επανέλεγχο φορολογικών υποθέσεων μόνο αν είναι εις βάρος του φορολογούμενου.

Πρώτα απ’ όλα, κύριε Υπουργέ, αυτό είναι –το καταλαβαίνετε- ευθέως αντισυνταγματικό. Τι θα πει μόνο “αν είναι εις βάρος του φορολογουμένου”; Δηλαδή, και αν έχει δίκιο ο φορολογούμενος, πού θα βρει το δίκιο του; Μην μου πείτε στην Επιτροπή 70 Α, όπως τη λέτε. Αυτή συνεδριάζει ανά εξάμηνο και πρέπει να έχεις το 50%. Αν δεν έχεις το 50%, δεν μπορείς να προσφύγεις. Άρα, είναι κοροϊδία. Ή μήπως στη δικαιοσύνη, που ξέρουμε πόσο αργεί και πώς πηγαίνει;

Για ποιον λόγο ακριβώς, εάν ο επανέλεγχος αποδείξει ότι ο φορολογούμενος έχει δίκιο, αυτό δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη; Θέλω ένα επιχείρημα. Να μου το πείτε στα αλήθεια: Ναι, κύριοι, εμείς ανακαλύπτουμε από τον επανέλεγχο ότι ο φορολογούμενος έχει αδικηθεί, αλλά θα παρακάμψουμε τον επανέλεγχο και ας έχει αδικηθεί ο φορολογούμενος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για ποιον λόγο, στα σοβαρά, δεν πρέπει ο φορολογούμενος, αν αποδεικνύεται ότι έχει δίκιο, να ωφελείται από τον επανέλεγχο; Και για ποιον λόγο πρέπει υποχρεωτικά να τον ταλαιπωρήσετε; Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που κρύβεται πίσω από αυτή την απόφασή σας; Εγώ θέλω ισονομία. Ναι, βεβαίως, αν το κράτος πρέπει να πάρει φόρους, να τους πάρει. Όμως, αν το κράτος δεν πρέπει να πάρει φόρους, να μην τους πάρει».

Δείτε το βίντεο:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης