ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 21:30 το βράδυ της Τετάρτης η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου με το νέο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που υπαγορεύει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους.

Με την ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων θα ολοκληρωθεί… μαύρα μεσάνυχτα η συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΒουλήςΠαρόλο που η ψήφιση των μέτρων θεωρείται δεδομένη, καθώς η στήριξη της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ παρέχει ευρεία πλειοψηφία στο νομοσχέδιο , γρίφο αποτελεί η απόκριση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στο δίλημμα «ψήφος ανοχής ή προσφυγή στις κάλπες». Ο μαγικός αριθμός των 120 βουλευτών αποτελεί το μαξιλάρι ασφαλείας που θα απομακρύνει -προσώρας τουλάχιστον- το ενδεχόμενο άμεσης προκήρυξης εκλογών.

Η συνεδρίαση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί… μαύρα μεσάνυχτα διεξάγεται μέσα σε κλίμα έντασης, με βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης να στρέφουν τα βέλη τους προς την Πρόεδρο της Βουλής και τους Νίκο Δένδια και Ανδρέα Λοβέρδο να καλούν την κυβέρνηση να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος της.

Η ονομαστική ψηφοφορία που προανήγγειλε ότι θα καταθέσει το ΚΚΕ και επί της αρχής και επί των άρθρων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 3:00 τα ξημερώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφορμή των αλλεπάλληλων διαξιφισμών αποτέλεσε η επιστολή της κας Κωνσταντοπούλου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, μέσω της οποίας κατήγγειλε τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Φωτιές άναψε η επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα με βουλευτές της αντιπολίτευσης να ζητούν πρόταση μομφής σε βάρος τηςΑπό την πλευρά του, ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης ερμήνευσε την επιστολή της Προέδρου της Βουλής ως πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης τόνισε ότι η ελεύθερη έκφραση της άποψης του κάθε ενός και της κάθε μιας δεν μπορεί να μπει σε αιρεσιμότητα.

«Ο καθένας κρίνεται. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί καθ’ υπαγόρευση. Πιεζόμαστε, αλλά μία κυβέρνηση έχει δικαίωμα να συμβιβάζεται, αλλά δεν υπάρχει κανείς που να νομοθετεί καθ’ υπαγόρευση», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

Η κα Κωνσταντοπούλου, λίγα λεπτά πριν από τις 23:00 το βράδυ κατέβηκε από το προεδρείο της Βουλής, προκειμένου να καθίσει στα έδρανα, παραχωρώντας τη θέση της στον Αλέξη Μητρόπουλο.

Νωρίτερα, μέσω non-paper, το Μέγαρο Μαξίμου κατήγγειλε «μια συνειδητή προσπάθεια καλλιέργειας δυσμενούς πολιτικού κλίματος για την κυβέρνηση, με αφορμή τη φημολογία που καλλιεργείται σκόπιμα περί νέων πρόσθετων προαπαιτούμενων που πρόκειται να ζητηθούν από τη χώρα ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς».

Μαραθώνιος… αντοχής για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Εξάλλου, όσο επώδυνα είναι τα νέα μέτρα για την τσέπη των πολιτών, άλλο τόσο φυγόκεντρα δρουν στη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, κάθε φορά που η Βουλή καλείται να ψηφίσει νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, το κυβερνών κόμμα βρίσκεται αντιμέτωπο με τη συρρίκνωση της δύναμής του.

Ζητούμενο το μαξιλάρι ασφαλείας των 120 βουλευτών για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑΉδη τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας αποτελούν ξένο σώμα για την κυβέρνηση, έχοντας διαχωρίσει πλήρως τη θέση τους από τις αποφάσεις του Μαξίμου, ενώ οι ενέργειες της Προέδρου της Βουλής αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο για το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Το αυστηρό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς τους διαφωνούντες να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιουλίου, αφήνοντας… κατά μέρους τις ηρωικές δηλώσεις, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τον δρόμο των υψηλών τόνων και τον απειλών.

Επεισόδιο Τσακαλώτου – Λοβέρδου… με φόντο τις οροθετικές

Από ένταση σημαδεύτηκε η ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος από το βήμα της Βουλής επιτέθηκε στον Ανδρέα Λοβέρδο.

«Μην μιλάτε εσείς που θέλατε να γίνετε Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη, εσείς που διαπομπεύσατε οροθετικές γυναίκες για λίγες ψήφους…», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πετάχτηκε από τα έδρανα και φώναζε, με τον πρόεδρο της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλο, να προσπαθεί να καθησυχάσει τους συναδέλφους του και να λέει στον σύντροφό του Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Γιατί ξεκινήσατε έτσι, ηρεμία».

Όταν έλαβε τον λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε: «Δεν ξέρω τι τον έχει πιάσει, αλλά να αναφέρω ότι η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών έγινε κατόπιν σχετικής εισαγγελικής διάταξης».

Τι περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο μέτρων

Το κύριο σώμα του νομοσχεδίου αναθεωρεί τις πολυάριθμες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων τον τρόπο διενέργειας των πλειστηριασμών ακινήτων, αλλά και τα δικαιώματα των οφειλετών στα έσοδα από την πτώχευση εταιρείας. Οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είχαν συνταχθεί από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή με πρόεδρο τον αρεοπαγίτη Ιωάννη Χαμηλοθώρη και είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Δικηγορικών Συλλόγων, που είχαν απορρίψει τις σχετικές διατάξεις σε ποσοστό 93%.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενσωμάτωση της κοινοτητικής οδηγίας BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive), που αφορά στην ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων. Η συγκεκριμένη οδηγία προστατεύει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και καθορίζει το πλαίσιο εξυγίανσης τυχόν προβληματικών τραπεζών με ίδια μέσα (το λεγόμενο bail in).

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί crash test για ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τον μαγικό αριθμό των βουλευτών της συγκυβέρνησης που πρέπει να υπερψηφίσουν τα μέτρα, να διαμορφώνεται στους 120. Εφόσον το συγκεκριμένο νούμερο ξεπεραστεί, τότε το στήσιμο της κάλπης για την έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας μπορεί να περιμένει μερικούς μήνες.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πρόωρες εκλογές (με πιθανότερη ημερομηνία την 13η Σεπτεμβρίου), καθώς δεν θα μπορεί να στηρίζεται σε ελλιπή πλειοψηφία, κάτω από το ελάχιστο συνταγματικό όριο των 120 βουλευτών που απαιτούνται στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.

Τι αλλάζει στους πλειστηριασμούς

«Η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή πριν την ισχύ του νέου κώδικα το σύνολο των ρυθμίσεων για τα καθυστερούμενα δάνεια, μεταξύ των οποίων και τις ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας από πλειστηριασμούς για οφειλές προς τις τράπεζες. Εν τω μεταξύ, μέχρι να έρθουν οι διατάξεις αυτές προς ψήφιση, η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα παράσχει de facto προστασία στους πολίτες οι οποίοι θα υπάγονται στις διατάξεις αυτές» επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου.

Βασικά σημεία:

Σε περίπτωση πτώχευσης εταιρείας λόγω χρεών, από την εκποίηση π.χ. ακινήτου η κατανομή θα είναι 65% υπέρ των τραπεζών και το υπόλοιπο ποσοστό προορίζεται για την κάλυψη οφειλών του Δημοσίου, ασφαλιστικών οργανισμών. Δικαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό ζημιώνονται οι εργαζόμενοι, ωστόσο πηγές του υπουργείου Oικονομίας σημειώνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν θίγονται βάσει άλλων διατάξεων του Πτωχευτικού Kώδικα.

Στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης δεν προηγούνται οι πολίτες έναντι των τραπεζών. Aκόμη περιορίζονται δικαιώματα του οφειλέτη καθώς οι διαδικασίες παύσης της κατάσχεσης μειώνονται δραστικά.

Σύμφωνα με το «νομοθέτημα – Xαμηλοθώρη» διευρύνεται η έννοια του όρου της κατάσχεσης καθώς σταματά να ισχύει η απαρίθμηση των ακατάσχετων πραγμάτων.

O πλειστηριασμός του ακινήτου θα γίνεται με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία. Tο αποτέλεσμα είναι παράλογο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η φορολόγηση του ακινήτου γίνεται με βάση την αντικειμενική τιμή.

Θύελλα αντιδράσεων είχε προκαλέσει και η κατάργηση της απόδειξης με μάρτυρες κατά τη διαδικασία πρωτόδικης δίκης. Προβλεπόταν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή η αντικατάσταση της κατάθεσης μαρτύρων με ένορκη βεβαίωση ενώπιον συμβολαιογράφου ή ειρηνοδίκη.

Τι προβλέπει η οδηγία BRRD για το «κούρεμα» καταθέσεων

Η κοινοτική οδηγία Bank Recovery and Resolution Directive, γνωστή ως BRRD, έχει τεθεί σε ισχύ σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για τη στήριξη της τράπεζας μέσω της εμπλοκής των μετόχων, των ομολογιούχων και των καταθετών, αφήνοντας έξω τους φορολογούμενους (bail in). Βάσει της κοινοτικής οδηγίας, όλες οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι πλήρως εγγυημένες και προστατευμένες και δεν μπορούν να υποστούν κούρεμα (haircut). Επί της ουσίας, εάν υπάρξει κίνδυνος θα αφορά καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Μετά τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών κάθε τράπεζας και την πραγματοποίηση των απαιτούμενων stress tests, η ανακεφαλαιοποίηση αρχίζει με αίτημα των αρχών στους μετόχους των τραπεζών. Βασικός μέτοχος των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι το ελληνικό δημόσιο. Σε αυτήν την περίπτωση, σημαντικό ρόλο παίζει το «μαξιλάρι» ασφαλείας του νέου πακέτου βοήθειας μέσω του ESM. Εφόσον τα χρήματα δεν επαρκούν, τότε έρχεται η σειρά των ομολογιούχων και στη συνέχεια ακολουθούν οι καταθέτες, οι οποίοι καλούνται να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού ιδρύματος.

Η οδηγία BRRD προβλέπει πως οι καταθέσεις των φυσικών προσώπων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ θα μπορούν να τύχουν «προνομιακής μεταχείρισης», δεν θα υπάρξει απομείωση δηλωσή πριν υποστούν τη ζημία άλλοι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές. Εφόσον οι μέτοχοι και ομολογιούχοι δεχτούν «κούρεμα», τότε στο τραπέζι πέφτει η απομείωση καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι λογαριασμοί με καταθέσεις που υπερβαίνουν το συγκεκριμένο όριο ανήκουν στην πλειονότητά τους σε εταιρείες (95%), τότε ενδεχόμενο «κούρεμα» πλήττει την επιχειρηματικότητα.

Τι προβλέπει το άρθρο 44:

Το άρθρο 44 για την αναδιάρθρωση παθητικού αναφέρει ρητά πως η αρχή εξυγίανσης δεν απομειώνει (κουρεύει):

– τις εγγυημένες καταθέσεις (έως 100.000 ευρώ)

– τις υποχρεώσεις που καλύπτονται με εξασφάλιση, συμπεριλαμβανόμενων των καλυμμένων

– ομολόγων και των υποχρεώσεων υπό μορφή χρηματοπιστωτικών μέσων που χρησιμοποιούνται για σκοπούς αντιστάθμισης κινδύνου

– κάθε υποχρέωση που προκύπτει από την κατοχή περιουσιακών στοιχείων πελατών ή χρημάτων των πελατών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διακρατούν οι Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (αμοιβαία κεφάλαια)

– κάθε υποχρέωση που προκύπτει από καταπιστευτική σχέση μεταξύ του ιδρύματος και ενός άλλους προσώπου

– τις υποχρεώσεις προς ιδρύματα, οι οποίες έχουν αρχική ληκτότητα μικρότερη των επτά ημερών

– τις υποχρεώσεις που έχουν εναπομένουσα ληκτότητα μικρότερη των επτά ημερών έναντι συστημάτων ή διαχειριστών συστημάτων

– τις καταθέσεις του ΤΕΚΕ και του Συνεγγυητικού και

– τις υποχρεώσεις σε οποιονδήποτε από τους εργαζόμενους, τους εμπορικούς πιστωτές, τις φορολογικές αρχές και τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων.

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

Διαβάστε επίσης:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης