Αν ο στόχος του πρωθυπουργού ήταν να νομιμοποιήσει μία ακατάσχετη εκλογολογία ένα μόλις χρόνο μετά την εκλογή της κυβέρνησης του, τότε σίγουρα το πέτυχε. Αν ο στόχος του πρωθυπουργού ήταν να εγκλωβίσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ σε ένα δίλημμα του τύπου «ή κερδίζω στις Αυτοδιοικητικές εκλογές ή αξιολογώντας τα αποτελέσματα μπορεί και να πάω σε εκλογές», το αποτέλεσμα από την διακαναλική συνέντευξη είναι πολύ λιγότερο ευκρινές. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, όπως καταδεικνύουν όλες οι μετρήσεις, δεν αποδέχονται με ευκολία έναν τέτοιο εγκλωβισμό που θυμίζει σε όλους την τακτική που υιοθέτησε στο παρελθόν ο Κώστας Σημίτης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αυτής κατέστη απολύτως σαφές πώς ο πρωθυπουργός κατέδειξε το μέγεθος της εξάρτησης ή της δέσμευσης της κυβέρνησης του, από τις διεθνείς αγορές. Μέχρις ενός σημείου την εξάρτηση αυτή την δικαιολόγησε, ενδεχομένως και πειστικά, για μία μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης. Παράλληλα, ωστόσο, διαφάνηκε πώς ενώ επέμενε πώς δεν τον ενδιαφέρει ο πρωθυπουργικός θώκος και το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η πολιτική του επιλογή, την ίδια στιγμή εξάρτησε το μέλλον της διακυβέρνησης του από την εκλογή ορισμένων Περιφερειαρχών ή Δημάρχων, τη στιγμή που δεν τίθεται κανένα συνταγματικό ή άλλου τύπου νομικής φύσης ζήτημα. Με λίγα λόγια ο κ. Παπανδρέου έδειξε πώς σε αυτή τη φάση ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο από ό,τι ομολογεί για την επιτυχία του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Αττικής και άρα για την ήττα των αντιπάλων του κ. Γιάννη Σγουρού. Η «ομολογία» αυτή έχει ένα πολιτικό τίμημα, το οποίο η κυβέρνηση αναμένεται να αρχίσει να το καταβάλει ευθύς αμέσως. Καμία κυβέρνηση δεν ανακτά αξιοπιστία και ισχύ περιορίζοντας τους στρατηγικούς της στόχους στην εκλογή η μη Περιφερειαρχών ή Δημάρχων. Πόσω δε μάλλον όταν η οικονομική κατάσταση είναι τέτοια που δεν αντέχει στην ταλαιπωρία που συνεπάγοντα πολιτικοί πειραματισμοί με τις αντοχές της κοινής γνώμης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλά είναι τα κυβερνητικά στελέχη που διαφώνησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα με την επιλογή του πρωθυπουργού να επωμισθεί όλο το βάρος (και άρα όλες τις συνέπειες), της εκλογικής καμπάνιας. Οι όποιες αυτές αντιρρήσεις δεν διατυπώθηκαν δημόσια. Αντιθέτως, η ισοπεδωτική πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών διατήρησε μία σαφή απόσταση από τις εξελίξεις, επιλέγοντας να μην αναμιχθεί στον προεκλογικό αγώνα προκειμένου να μην εισπράξει άμεσα την λαϊκή δυσαρέσκεια. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να αποδεχθεί τις εισηγήσεις συνεργατών του, ιδιαίτερα εκείνες του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, να αναλάβει, δηλαδή, πρωτοβουλία και άρα να εκτεθεί προσωπικά σε μια φάση που είναι σαφής η αντίδραση της κοινωνίας στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του τελευταίους μήνες.

Η συνέντευξη είχε σαν στόχο να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν στις κυβερνητικές επιλογές και άρα επιλέγουν άλλους από τους επίσημους κομματικούς υποψηφίους, όπως επί παραδείγματι τον Γιάννη Δημαρά, που είναι μεν Πασοκογενής αλλά «αντιμνημονιακός». Τελικά αυτό που σίγουρα πέτυχε αυτή η συνέντευξη είναι πώς από την Τρίτη το πρωί ο κάθε αναλυτής, σχολιαστής, το κάθε πρωτοσέλιδο εφημερίδας αλλά και ο κάθε πολίτης θα έχει εμπλακεί στην φιλολογία περί προώρων εκλογών. Εξακολουθεί να παραμένει αδιευκρίνιστο αν μία τέτοια εξέλιξη είναι σε όφελος της ανάπτυξης ή αν ανταποκρίνεται στις λογικές των δανειστών της χώρας, οι οποίοι κατά τον πρωθυπουργό έχουν και τον πρώτο λόγο σε αυτή τη δύσκολη φάση που βιώνει η ελληνική οικονομία.

Και κάτι τελευταίο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνέντευξής του τέσσερις ή πέντε φορές σε συμφέροντα που δεν επιθυμούν τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την διαφάνεια και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Επίσης ανέφερε ότι τα συμφέροντα αυτά αντιστέκονται στην αναδιοργάνωση των νοσοκομείων, τη μείωση των τιμών και την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της οικονομίας. Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να ονοματίσει τα συμφέροντα αρκούμενος στη φράση «είναι πολλά αλλά δεν διαδηλώνουν στους δρόμους»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνέντευξη λεπτό προς λεπτό

Με πέντε λεπτά καθυστέρηση ξεκίνησε η διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή, να καλωσορίζει τους τηλεθεατές και να παρουσιάζει τους επτά δημοσιογράφους που θα απεύθυναν ερωτήματα στον πρωθυπουργό.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έκανε λόγο για πολύ δύσκολες αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αιμοδοτήσαμε με δύσκολες αποφάσεις μια αιμορραγούσα οικονομία. Αλλά αυτές οι αποφάσεις άλλαξαν την εικόνα της χώρας μας», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου.

«Εάν τώρα λυγίσουμε, έαν τώρα σταματήσουμε, οι κόποι του ελληνικού λαού θα χαθούν και αντί να κάνουμε την κρίση ευκαιρία, θα βρεθούμε ακόμα και σε πιο δύσκολη μοίρα», συνέχισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας την κατάσταση που βρισκόταν η χώρα όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι στόχος του δεν είναι τα αξιώματα αλλά η προσφορά στη χώρα, απευθύνοντας προσκλητήριο ευθύνης, προσθέτοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα στη χώρα».

«Σας καλώ αντί για ψήφο διαμαρτυρίας να ρίξετε ψήφο εμπιστοσύνης», συνέχισε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι για πρώτη φορά όσοι εκλεγούν θα έχουν τόσες εξουσίες όπως, για παράδειγμα, η διοίκηση της οικονομίας. «Ο συναγερμός δεν έχει λήξει» υπογράμμισε, θέτοντας δύο εθνικούς στόχους: την αναμόρφωση της χώρας και την έξοδο από την κρίση.

«Η προσπάθεια μας θα ολοκληρωθεί και η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος σε κέντρα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση. Ονομάτισε δε, το 2012 ως τη χρονιά επιστροφής σε ρυθμούς ανάπτυξης και το 2013 ως τη χρονιά εξόδου από το Μνημόνιο.

«Δεν είναι στόχος μου να οδηγήσω τη χώρα σε εκλογές» ήταν η ξεκάθαρη απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου στην ερώτηση της Όλγας Τρέμη αν το «όχι στον Καλλικράτη» έχει αλλάξει και έχει γίνει και «όχι στην κυβέρνηση».

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε για δεύτερη φορά το σενάριο δυνάμεων που θέλουν την αποσταθεροποίηση καθώς και ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα αξιώματα. Όπως είπε, όμως, όλα θα συναθροιστούν. «Αν δω ότι υπάρχει αδιέξοδο στη χώρα, υπάρχει κυρίαρχος λαός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ίδια ήταν η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου και στη διευκρινιστική ερώτηση της Όλγας Τρέμη, επιμένοντας ότι «δεν θέλω να προχωρήσω σε εκλογές αλλά αν δεν μπορώ να εφαρμόσω τις αλλαγές τότε υπάρχει ο λαός».

Δεν απέφυγε, ωστόσο, να θέσει τον πήχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές λέγοντας ότι το ιδανικό για εμάς θα ήταν μια καθαρή νίκη στον πρώτο γύρο προσθέτοντας ότι «όποιος νομίζει αδυνατίζοντας την κυβέρνηση ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, κάνει λάθος».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε με επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας εκμεταλλευόμενος την ερώτηση της Μαρίας Χούκλη αν το μήνυμα που στέλνεται προς τις αγορές είναι λανθασμένο όταν ο Καλλικράτης ταυτίζεται με το εθνικό διακύβευμα «χρεωκοπία ή σωτηρία».

Γι’ αυτό κάλεσε την Ν.Δ. να πει ξεκάθαρα τις θέσεις της για την έξοδο από την κρίση κατηγορώντας την ότι αυτή βρίσκεται πίσω από τα διλήμματα στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

Παρόλα αυτά επισήμανε ότι αν και ο ίδιος δεν πιστεύει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου θα πρέπει να κριθεί πολιτικά, οι αγορές παραμονεύουν για να το ερμηνεύσουν ως ψήφο διαμαρτυρίας.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στο αυξημένο έλλειμμα για το 2009 και στην πιθανότητα λήψης μέτρων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα για τους μισθούς και τις συντάξεις και υπενθυμίζοντας ότι όποτε η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα, θα στηρίζει τις ευαίσθητες ομάδες (χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους).

«Μήπως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών; Και εσείς λέτε ότι δεν θα λάβετε νέα μέτρα, αλλά οι Ευρωπαίοι λένε άλλα; Ποιον να πιστέψουμε;» συνέχισε τις ερωτήσεις ο Αιμίλιος Λιάτσος.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι αν θα δώσουμε το σήμα αν θέλουμε να πάμε μπροστά» απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για «παιχνίδια».

Αποκάλυψε, όμως, ότι θα ληφθούν μέτρα για την διαφάνεια, για να πληρώσει και ο πλούσιος, σημειώνοντας ότι «παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους πλούσιους Έλληνες έχουν δείξει πατριωτική συνείδηση, υπάρχουν και άλλοι που θέλουν να μην πληρώνουν».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Ρεν σημείωσε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζοντας «κόκκινη γραμμή» το να μη μειωθούν εκ νέου οι μισθοί και οι συντάξεις.

Στη διευκρινιστική του ερώτηση ο Αιμίλιος Λιάτσος αναφέρθηκε στην υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων με τον πρωθυπουργό να εξηγεί ότι η κυβέρνηση φορολογεί τα μερίσματα και προσθέτοντας ότι δεν θα ήθελε να ανεβάσει τη φορολογία αλλά αυτό θα συνέβαινε μόνο αν μειωνόταν η φοροδιαφυγή.

Ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης έθεσε, στη συνέχεια, με το ερώτημα του ο Ανδρέας Κωνσταντάτος, με τον Γιώργο Παπανδρέου να υπενθυμίζει όσα έγιναν την προηγούμενη πενταετία και να προσθέτει ότι «παραλίγο να βουλιάξουμε». Επέρριψε επίσης ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, η κυβέρνηση του οποίου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έστειλε δύο ημέρες πριν τις εκλογές πλαστά στοιχεία για την οικονομία στην Ε.Ε.

«Εμείς χτίζουμε με κόπο και πόνο την αξιοπιστία της Ελλάδας και αυτό πιστεύω ότι το αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός» πρόσθεσε στη συνέχεια ο Γ. Παπανδρέου.

Εξιστορώντας, στη συνέχεια, την περιπέτεια της Ελλάδας στις αγορές καταλόγισε  καθυστέρηση στις αποφάσεις της Ευρώπης σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης στην χώρα μας.

Ακολούθησε ο Αντώνης Σρόιτερ, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει γιατί είναι αδιέξοδο ένα αρνητικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση, όπως συνέβη στη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι ίδια με τις χώρες αυτές, ενώ στη συνέχεια της ερώτησης του κ. Σρόιτερ να κατονομάσει ποιοι είναι οι κίνδυνοι που μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση στην Ελλάδα, αφού ο ίδιος (δηλαδή ο κ. Σρόιτερ) δεν τους αντιλαμβάνεται, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να συμμεριστεί την αισιοδοξία του δημοσιογράφου.

Με την επόμενη ερώτηση της Σίας Κοσιώνη, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στους φόρους, τονίζοντας ότι δεν είναι τιμωρία αλλά κοινωνική αλληλεγγύη, ενώ αποκάλυψε ότι είναι έτοιμος να μειώσει τους φόρους στο μισό ζητώντας από τους κοινωνικούς εταίρους, στην πρόσφατη συνάντησή τους, να εγγυηθούν ότι δεν θα υπάρχει φοροδιαφυγή. «Δεν μου το εγγυήθηκαν» ανέφερε ο πρωθυπουργός και παραδέχθηκε ότι οι φόροι λειτουργούν ανασταλτικά στις επενδύσεις. «Αλλά αυτό που ενδιαφέρει τους επενδυτές είναι το σταθερό περιβάλλον» συνέχισε ο πρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε «αν μειώσω όμως τους φόρους δεν θα είναι αποτελεσματικό μέτρο».

Η ερώτηση του Προκόπη Δούκα έθιξε το θέμα της εγκληματικότητας και της αντιμετώπισης του ζητήματος με τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο για πρώτη φορά υπήρξε τόση καλή συνεργασία στο θέμα της αντιμετώπισης του δουλεμπορίου. Δεν παρέλειψε, όμως, να ασκήσει κριτική στην τωρινή δημοτική αρχή, την οποία κατηγόρησε ότι δεν έκανε όσα θα μπορούσε. Ήταν σε αυτή την ερώτηση που για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ονομαστικά σε υποψήφιο, τον Γιώργο Καμίνη, λέγοντας ότι εκείνος γνωρίζει τα προβλήματα και έχει τις λύσεις για αυτά. Χαρακτήρισε, δε, εγκληματική την πολιτική που μέχρι σήμερα άσκησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις προσθέτοντας, παράλληλα, ότι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι σε όσους μετανάστες δεν έχουν δουλειά να βρίσκονται στην Ελλάδα.

Μια ώρα μετά την έναρξη της διακαναλικής συνέντευξης ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος ερωτήσεων και ξεκίνησε ο δεύτερος με ερώτηση της Όλγας Τρέμη, η οποία ζήτησε να μάθει πως θα βρεθούν τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ που θα προκύψουν από την αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009. Ο πρωθυπουργός αρχικά αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα της αξιοπιστίας λέγοντας ότι η κατάσταση αυτή έχει βελτιωθεί, προσθέτοντας ότι η Τρόικα θα αναγνωρίσει ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος δεν οφείλεται στην τωρινή κυβέρνηση. Αναφερόμενος, στη συνέχεια, σε τυχόν αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου εξήγησε ότι αυτό θα σημαίνει ότι δεν αλλάζει ο στόχος αλλά γίνεται με καλύτερους όρους η προσπάθεια και αυτό οφείλεται στην προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας.

Στη συνέχεια η Μαρία Χούκλη έθιξε το θέμα της ακρίβειας με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για συγκρούσεις δύσκολες, όπως π.χ. το θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, αναρωτώμενος «ποια άλλη κυβέρνηση τόλμησε να μειώσει κατά 20% τις τιμές των φαρμάκων, ποια κυβέρνηση έφερε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ποια κυβέρνηση μείωσε τις δαπάνες κατά 1 δισ. ευρώ;». «Εάν δεν συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση τότε θα έχουμε ξανά το φάσμα της χρεοκοπίας», συνέχισε ο Γιώργος Παπανδρέου, επαναφέροντας εμμέσως το θέμα του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Απαντώντας για το θέμα της τήρησης του φορολογικού απορρήτου ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της διαφάνειας.

Το Μνημόνιο σταμάτα το 2013 εφόσον είμαστε συνεπείς απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση του Αιμίλιου Λιάτσου ενώ μιλώντας για το θέμα της επιτήρησης και το αν κυβερνά η κυβέρνηση ή η Τρόικα, σημείωσε ότι εγώ είμαι ο πρώτος που θέλει την ανεξαρτησία της χώρας. «Αλλά μπήκαμε σε επιτήρηση με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας». Παρόλα αυτά εμείς έχουμε την ευθύνη για τις αποφάσεις, συνέχισε ο Γ. Παπανδρέου.

«Η πορεία της χώρας δεν σταματά λόγων των περικοπών, όπως συνέβη σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Τώρα είναι η στιγμή να δείξουμε την ευθύνη μας. Τώρα είναι η στιγμή να χτυπήσουμε τις παθογένειες» ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα φυλαχθούν τα σύνορα με τους μειωμένους μισθούς των σωμάτων ασφαλείας.

«Δεν είχαμε το χρόνο να περικόψουμε τις σπατάλες, γι’ αυτό και επιλέξαμε τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων. Αναλάβαμε την διακυβέρνηση αργά» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτηση του Ανδρέα Κωνσταντάτου για το πότε θα αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα, ειδικά των συνταξιούχων. «Όσο γρήγορα αποδώσουν οι αλλαγές τόσο πιο γρήγορα θα υπάρξει η αναπλήρωση», πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για αλόγιστη σπατάλη που είναι «αυτό που πληρώνουμε σήμερα».

Εξέφρασε, μάλιστα, την αποδοκιμασία του για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν προτείνουν τίποτα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να συγκρουστεί με τα συμφέροντα. «Συγκρούομαι και θα συγκρούομαι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση είναι σκυλί που γαβγίζει και δεν δαγκώνει. Λέγατε ότι θα κυνηγήσετε τους φοροφυγάδες και θα μπουν στη φυλακή. Εσείς όμως κάνατε γιγαντιαία περαίωση» σημείωσε στην επόμενη ερώτηση του ο Αντώνης Σρόιτερ.

«Κλείνουμε το παρελθόν με την τελευταία περαίωση» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού. «Από εδώ και πέρα αλλάζουμε νοοτροπία, με μια προϋπόθεση: να αλλάξει στάση και η δικαιοσύνη, η οποία πολλές φορές αργεί να εκδώσει σχετικές αποφάσεις».

«Δεν ποινικοποιούμε τη ζωή, λέγοντας ότι όλοι είναι φοροφυγάδες» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης στη συνέχεια αρνήθηκε το χαρακτηρισμό προεκλογική παροχή για το βοήθημα που θα διανεμηθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους λίγο πριν τα Χριστούγεννα, σημειώνοντας ότι η εξαγγελία είχε γίνει στη ΔΕΘ. «Δεν λύνουμε το πρόβλημα τους, αλλά είναι ένα βήμα».

«Εμείς μέσα από τις διαπραγματεύσεις που κάναμε σώσαμε τις θέσεις πολλών που θα μπορούσαν να απολυθούν. Δεν πήγαμε στη λογική των απολύσεων» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στο ερώτημα της Σίας Κοσιώνη σχετικά με το αν θα υπάρξουν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις ΔΕΚΟ, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μείωση του κράτους. «Τώρα βάζουμε τις βάσεις για μια πιο ορθολογική επιλογή των υπαλλήλων του κράτους».

«Οργή και αγανάκτηση αισθάνομαι εγώ όταν είδα που έφτασε η χώρα μας, όταν είδα πως την αντιμετώπιζαν στο εξωτερικό» ξεκίνησε την απάντηση του στην ερώτηση του Προκόπη Δούκα σχετικά με το αν ο αντίπαλος στις εκλογές του Νοεμβρίου είναι η οργή του κόσμου. Σημείωσε, επίσης, ότι ο ίδιος δεν είναι της λογικής ότι «φταίνε οι προηγούμενοι» αλλά της λογικής ότι πρέπει να αναδείξουμε τα προβλήματα ενώ προσέθεσε ότι και ο ίδιος τάσσεται υπέρ της αλλαγής του πολιτικού συστήματος προχωρώντας, παράλληλα, στην απαρίθμηση των αλλαγών που έχει εφαρμόσει η κυβέρνησή του.

«Αξιολογήστε το έργο των 5,5 ετών της προηγούμενης κυβέρνησης και αξιολογήστε όσα έγιναν μέσα σε ένα έτος και υπό αυτό το ασφυκτικό καθεστώς» σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στην τελευταία ερώτηση για το αν υπάρχει αποτελεσματικότητα στη διακυβέρνηση.

«Καλώ όλους με την δική τους απόφαση να δείξουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τη χώρα ώστε να μπορέσουμε να φύγουμε από την επιτήρηση και να μπούμε σε μια πορεία που αξίζει στη χώρα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης