Συνολικά 4,5 ώρες διήρκησε η έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος τρία θέματα, ενόψει και της άφιξης της τρόικας προσεχώς στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα θέματα που συζητήθηκαν είναι:

– H πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού
-Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες
-Η προετοιμασία ενόψει της άφιξης της τρόικας.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι έως τις 12 Απριλίου που θα διεξαχθεί το Eurpgroup στην Ιρλανδία και θα το πετύχουμε. Όλες αυτές τις ημέρες θα συνεχιστεί η σκληρή προετοιμασία», ανέφερε η ίδια πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση κατά πόσον η κυπριακή κρίση επηρεάζει την ελληνική οικονομία και εισικότερα τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, απάντησε: Είναι πολύ νωρίς για να δούμε τις ακριβείς συνέπειες στην ελληνική οικονομία. Υπάρχει αρνητική ψυχολογία σε όλη την ευρωζώνη από την κυπριακή κρίση».

Σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, η ίδια πηγή δήλωσε «ότι επικρατεί απόλυτη ηρεμία, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα».

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η τρόικα αναμένεται εκ νέου στην Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και εκτός από τις «γνωστές εκκρεμότητες», όπως είναι ο καθορισμός του τρόπου είσπραξης του φόρου ακινήτων το 2013 και το θέμα της κινητικότητας –εφεδρείας – απολύσεων στο Δημόσιο, η κυβέρνηση αγωνιά για την πορεία των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών. Οι έως στιγμής «προβολές» τοποθετούν τη «μαύρη τρύπα» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 σε ποσό που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, απαιτούνται γενικότερα τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Θα πρέπει να υποβληθεί στην τρόικα ένα αξιόπιστο σχέδιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, με πρόβλεψη για «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων. Παράλληλα, η τρόικα αναμένει τη θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης, με βάση τα οποία θα αποφασιστεί ποιοι υπάλληλοι θα τοποθετηθούν σε διαθεσιμότητα και ποιοι τελικά θα αποχωρήσουν.

• Ανοιχτό παραμένει το θέμα της κατάργησης ή μη του ΕΕΤΗΔΕ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η αντικατάστασή του με τον νέο φόρο ακινήτων.

• Χρηματοδότηση ασφαλιστικών ταμείων. Καθορισμός του κατώτατου μισθού. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δεν έχουν εγκαταλειφθεί βασικές διεκδικήσεις, όπως το αίτημα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

O κ. Σαμαράς την ώρα που εξέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης