Η ελληνική κυβέρνηση «διαπραγματεύθηκε με ηρωισμό» ή αλλιώς «μάτωσε» κατά την προσφιλή έκφραση του πρωθυπουργού αλλά … συνεθλίβη από ανώτερες δυνάμεις.

Νέα κρίσιμη ημερομηνία για το ελληνικό πρόγραμμα ορίστηκε η 24η Μαΐου, οπότε θα συγκληθεί το νέο τακτικό EurogroupΟι τυμπανοκρουσίες με τις οποίες το Μαξίμου υποδέχθηκε τα αποτελέσματα του Eurogroup επιχειρούν να καλύψουν μία ακόμη άτακτη υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης, που έδωσε γη και ύδωρ για να «κερδίσει» την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, δεσμευόμενη να νομοθετήσει προκαταβολικά το μηχανισμό που θα επιβάλλει αυτόματα τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δις ευρώ σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους έως το 2018 και ο οποίος θα λειτουργεί ως «κόφτης» μισθών, συντάξεων και φορολογικών απαλλαγών. Εξαίρεση θα υπάρχει για τους κωδικούς που συνδέονται με τομείς της άμυνας και της κοινωνικής πολιτικής, όπως είναι τα επιδόματα ανεργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο και αυτό φαίνεται να αναιρείται από τη διατύπωση στο επίσημο ανακοινωθέν που κάνει λόγο για εξαιρέσεις κωδικών που συνδέονται με «έκτακτα γεγονότα με μείζονες οικονομικές συνέπειες που βρίσκονται εκτός των ορίων ελέγχου της κυβέρνησης».

Επειδή όμως η πολιτική δεν μιλά τη γλώσσα της αλήθειας ούτε επί κυβέρνησης αριστεράς, η οποία έχει «αυτομολήσει» σε καθαρά δεξιές πολιτικές, η Αθήνα επαίρεται για το αποτέλεσμα του «ωραίου» Eurogroup στο οποίο υπήρξε κατ΄ αρχήν συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου και στη συνέχεια μία αόριστη δέσμευση έναρξης της συζήτησης για το χρέος.

Εκείνο που τεχνηέντως αποσιωπάται από τις κυβερνητικές πηγές είναι ότι η χώρα και οι πολίτες της με τη νομοθέτηση του «κόφτη» θα ζει υπό την απειλή εφαρμογής νέων και κάθε φορά πιο σκληρών μέτρων. Κάθε απόκλιση από τους προσυμφωνημένους στόχους-απαιτήσεις των δανειστών θα ισοδυναμεί με νέο «τσεκούρι» στα εισοδήματα των πολιτών που γίνονται πλέον επ αόριστον θύματα ενός φαύλου-κύκλου χωρίς αρχή, μέση και τέλος και η κυβέρνηση θα βρίσκεται όμηρος της έκθεσης που θα καταρτίζεται κάθε 30 Απριλίου και από την οποία οι δανειστές θα κρίνουν αν θα αξιώνουν την επιβολή νέων μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ήδη από τον Απρίλιο είχε γράψει το Ζούγκλα ήταν μία προδιαγεγραμμένη συμφωνία, η οποία θα παρουσιαζόταν ως επιτυχία της κυβέρνησης , επίτευγμα σκληρής διαπραγμάτευσης και πιο ήπια από αυτήν που επεδίωκε το «αιμοσταγές ΔΝΤ».



Ευ. Τσακαλώτος: Βάση συζήτησης η ελληνική πρόταση

 
Με το πέρας των εργασιών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε στους δημοσιογράφους για την πορεία των διαπραγματεύσεων: «Υπήρξε μία συμφωνία αναφορικά με τα δημοσιονομικά μέτρα» επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ τόνισε ότι έγινε αποδεκτό πως η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων αποτελεί βάση για συζήτηση. Όπως είπε, το χρέος θα αποτελέσει κομμάτι της συμφωνίας.

Δείτε τις δηλώσεις Τσακαλώτου:

Μιλώντας για τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «θα προχωρήσουμε στο πλαίσιο της ελληνικής πρότασης» και συμπλήρωσε ότι έγιναν βελτιώσεις επί της πρότασης αυτής. Τόνισε επίσης ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται σε ετήσια βάση.
 
Παράλληλα, εξήγησε ότι μόλις θεσμοθετηθούν τα προληπτικά μέτρα, θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης, ενώ έκανε λόγο για πακέτο μέτρων «που έρχεται να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση».
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι Αθήνα και θεσμοί θα εργαστούν ώστε στις 24 Μαΐου να υπάρξει συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στο χρέος, τόνισε ότι η έγινε συζήτηση σχετικά με το τι μπορεί να γίνει σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμα επίπεδο.

Ντάισελμπλουμ: Πρέπει να νομοθετηθεί ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων

Συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup έδωσαν από κοινού ο πρόεδρος του οργάνου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. 
 
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απέκλεισε «κούρεμα» του χρέους. «Το βάρος του χρέους και της εξυπηρέτησής του θα ελέγχεται σε ετήσια βάση» σημείωσεΟ κ. Ντάισελμπλούμ δήλωσε ότι «ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης»,  ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «καλωσορίζει» το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική-φορολογική μεταρρύθμιση που νομοθετήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. 

Όπως δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, στο σημερινό έκτακτο Eurogroup έγινε ένας πρώτος γύρος συζητήσεων για τη βιωσιμότητα και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η προσέγγιση που αποφασίστηκε ότι θα γίνει παρέμβαση με μέτρα σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο:

– Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα πρέπει να διευκολύνουν την πρόσβαση της Ελλάδας σε πηγές χρηματοδότησης, δηλαδή στις αγορές.

– Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα στηριχθούν σε ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας. Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται πλέον στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αντί το λόγο χρέος προς ΑΕΠ.

– Μακροπρόθεσμα, στο τέλος του προγράμματος, στο τέλος του 2018, θα εξεταστεί εκ νέου εάν απαιτείται νέα παρέμβαση για το ελληνικό χρέος και ποια θα είναι αυτή ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τις επόμενες δεκαετίες.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου:

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι δεν ελήφθησαν τελικές αποφάσεις για το χρέος. «Δεν ξέρουμε την ακριβή σύσταση αυτού του χρέους. Το ζήτημα του χρέους θα πρέπει να το συζητήσουμε προς το τέλος του προγράμματος και να δούμε τι μέτρα πρέπει να ληφθούν» είπε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι η προσέγγιση αυτή για το χρέος είναι «στιβαρή» και θα επιτρέψει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απομένουν δύο ζητήματα:

– Να αξιολογηθεί εάν το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε είναι υπακούει στα συμφωνηθέντα και εάν γενικά λήφθηκαν τα μέτρα του πρώτου πακέτου ύψους 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ)

– Να συμφωνηθεί ο προληπτικός μηχανισμός διόρθωσης.

Ως προς το πρώτο ζήτημα, διευκρίνισε ότι το μόνο που απομένει είναι η τεχνική επιβεβαίωση για το εάν ό,τι ψηφίστηκε είναι σύμφωνο με τα συμφωνηθέντα. Ως προς το δεύτερο ζήτημα, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι εξετάστηκε η ελληνική πρόταση για τον προληπτικό μηχανισμό και ότι η τελική μορφή του θα είναι μία τροποποίηση αυτής. Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο μηχανισμός θα πρέπει να νομοθετηθεί εκ προοιμίου και θα τίθεται σε εφαρμογή αυτομάτως, όταν υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας ότι η διοίκηση του νέου Ταμείου θα έχει αναλάβει καθήκοντα τον Ιούνιο και θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικό το Σεπτέμβριο.

Για τα εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης αλλά και το θέμα του χρέους θα υπάρξουν τις επόμενες δύο εβδομάδες τεχνικές συζητήσεις και σε επίπεδο EuroWorking Group, ώστε στις 24 Μαΐου να είναι σε θέση οι υπουργοί Οικονομικών να λάβουν αποφάσεις. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup κατέληξε ότι στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, «αναμένουμε συμφωνία ώστε να υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ». «Για το ΔΝΤ είναι σημαντικό να αποτυπώσουμε τα στοιχεία σε τρεις χρονικές στιγμές, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θέλει να δει τι θα συμφωνήσουμε αν θα συμφωνήσουμε στις 24 Μαΐου».

Μοσκοβισί: Σημαντική πρόοδος προς μία συμφωνία

Σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη μίας συμφωνίας διαπίστωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, κάνοντας λόγο για συγκεκριμένα βήματα τα οποία ακολουθεί η Ελλάδα.

Αναφερόμενα σε αυτά τα βήματα, στάθηκε στην ψήφιση του ασφαλιστικού, ενώ έκανε λόγο για δημιουργία μίας Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων που θα διαχειρίζεται ζητήματα σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε σημαντική την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων «για μια Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, που θα προσελκύει επενδύσεις και θα ξαναβρεί την ανάπτυξη».

Στάθηκε επίσης στις εκτιμήσεις της Ε.Ε. για οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα από το β΄εξάμηνο του έτους, «υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθηθεί αυτό το πακέτο μέτρων».

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο συμφωνίας» και στάθηκε στον μηχανισμό προληπτικών μέτρων, τονίζοντας ότι «αναμένουμε να ψηφιστούν συγκεκριμένες αποφάσεις».

«Είναι χρήσιμο να υπάρχει ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων καθώς διασφαλίζεται η αξιοπιστία, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» είπε ο κ. Μοσκοβισί.
Χαρακτήρισε επίσης «σημαντικότατο σημείο» τη βιωσιμότητα του χρέους και είπε ότι ο διάλογος στο Eurogroup ήταν ιδιαίτερα δημιουργικός.

«Οι ομάδες μας θα δουλέψουν εντατικά προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της συμφωνίας», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί, εκτιμώντας ότι μπορούν να υπάρξουν θετικές αποφάσεις μέχρι τις 24 Μαΐου.



Ρέγκλινγκ: Κάναμε σημαντική δουλειά

«Κάναμε σημαντική δουλειά σήμερα. Όμως η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ συγκεκριμένη και δύσκολη και επιπλέον η ευρωομάδα σήμερα ξεκίνησε τις πρώτες συζητήσεις για τα μέτρα που θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση του χρέους. Η Ελλάδα από το 2012 καταφέρει να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά από τον προϋπολογισμό για την εξυπηρέτηση του χρέους», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η Ελλάδα θα πρέπει να μπορέσει να φτάσει σε μία βιώσιμη λύση για το χρέος, συμπλήρωσε.

Ντομπρόβσκις: Καλωσορίζουμε το συνολικό πακέτο μέτρων

«Το Eurogroup καλωσορίζει το συνολικό πακέτο μέτρων» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού μέτρων έκτακτης ανάγκης» σημειώνει και προσθέτει πως αναφορικά με το χρέος «θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και το Euroworking Group θα ενημερώσει σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών στις 24 Μαΐου».

Το κείμενο της συμφωνίας του Eurogroup

Αναλυτική ανακοίνωση εκδόθηκε από το Eurogroup για την πορεία και την κατάληξη των σημερινών επαφών. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Το Eurogroup χαιρετίζει την ολοκλήρωση ενός πακέτου πολιτικής, που θα ανοίξει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM , μετά την έγκριση των προαπαιτούμενων.

Η Ελλάδα θα εφαρμόσει ως μέρος των προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση:

-μια πρώτη δέσμη δημοσιονομικών “παραμετρικών μέτρων” που ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ έως το 2018. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και πρόσθετα δημοσιονομικά παραμετρικά μέτρα, όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και μέτρα για το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο.

-ένα πρόσθετο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, ο οποίος θα πρέπει να νομοθετηθεί για να εξασφαλιστεί ότι μια δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένων προκαθορισμένων μέτρων, θα εφαρμοστεί αυτόματα, μόλις υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις μη επίτευξης των ετήσιων στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο πρόγραμμα (3, 5% σε μεσοπρόθεσμη βάση). Εάν τα μέτρα λαμβάνονται με ένα προσωρινό χαρακτήρα, όταν ενεργοποιείται ο μηχανισμός, τότε τα μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τα έσοδα, θα τίθενται σε ισχύ το επόμενο έτος, ως μέρος της τακτικής διαδικασίας του προϋπολογισμού, προκειμένου να επαναφέρουν τον προϋπολογισμό σε σωστή τροχιά. Οι εξαιρέσεις από την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα περιορίζονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στον έλεγχο της κυβέρνησης. Οι εξαιρέσεις αυτές θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς.

Η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή της στρατηγικής των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών και θα επιτρέψει την αύξηση των εγχώριων πιστώσεων στην ελληνική οικονομία. Ως προαπαιτούμενα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να ανοίξει αμέσως η αγορά για την πώληση και αποπληρωμή των εξυπηρετούμενων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με προσωρινή εξαίρεση τα μικρά δάνεια τα οποία έχουν ενέχυρο πρώτη κατοικία.

Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του νέου προγράμματος του ESM. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία για την επικείμενη ψήφιση του νόμου για την ίδρυση του συμφωνηθέντος ελληνικού ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας αρχικής μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων, ως μέρος των προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση. Το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου θα διοριστεί τον Ιούνιο του 2016 και το Ταμείο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αργότερο τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Συνόδου Κορυφής και του Eurogroup το καλοκαίρι του 2015, η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να εξετάσει, εάν είναι απαραίτητο, τα πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος, με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας θα διατηρούνται σε βιώσιμα επίπεδα μακροπρόθεσμα. Αυτά τα μέτρα θα εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, και θα εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όταν θα έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα.

Το Eurogroup συμφωνεί με τις ακόλουθες γενικές κατευθυντήριες αρχές για τα πιθανά πρόσθετα μέτρα σχετικά με το χρέος:

– διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές

– εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του χρέους

– παροχή κινήτρων για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος και

-ευελιξία για να διευκολυνθούν αβέβαιες εξελίξεις όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης και τα επιτόκια στο μέλλον.

Η Ευρωομάδα συμφωνεί επίσης να καθοριστεί ένας δείκτης αναφοράς για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τον οποίο – με βάση το κεντρικό σενάριο της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους (DSA)- οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα πρέπει να παραμείνουν σε μια βιώσιμη πορεία.

Η Ευρωομάδα προβλέπει μια σταδιακή προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία μια δέσμη μέτρων για το χρέος μπορεί να εφαρμόζεται σταδιακά, ανάλογα με τις ανάγκες να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δείκτης για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες και ο οποίος υπόκειται στους προκαθορισμένους όρους του προγράμματος του ESM. Η Ευρωομάδα επιβεβαιώνει ότι αποκλείεται το ονομαστικό κούρεμα του χρέους και ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται θα είναι εναρμονισμένα με την κείμενη νομοθεσία της ΕΕ και το νομικό πλαίσιο του ESM και του ΕΤΧΣ. Το Eurogroup θα εξετάσει:

-Βραχυπρόθεσμα: δυνατότητες να βελτιστοποιηθεί η διαχείριση του χρέους στο πλαίσιο του προγράμματος

-Μεσοπρόθεσμα: Το Eurogroup ζητά από Euroworking Group να διερευνήσει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν είναι αναγκαίο στο τέλος του προγράμματος του ESM με την προϋπόθεση επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος του ESM καθώς επίσης και μέτρα, όπως τη χρήση των κερδών από τις αγορές των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο των προγραμμάτων της SMP και ANF.

Μακροπρόθεσμα: To Eurogroup είναι σε ετοιμότητα, αν χρειαστεί και με την προϋπόθεση της συμμόρφωσης με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, να αξιολογήσει περαιτέρω στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη για πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμη πορεία.

Τo Eurogroup δίνει εντολή στο Euroworking Group να εργαστεί περαιτέρω στα τεχνικά στοιχεία του πακέτου μέτρων για το χρέος και να εισηγηθεί στο επόμενο τακτικό Eurogroup στις 24 Μαίου.

Μαζί με την συμφωνία και εφαρμογή του πακέτου πολιτικής αυτής, η συμφωνία για το χρέος και οι επαρκείς διαβεβαιώσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους αναμένεται να επιτρέψουν στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις επόμενες ημέρες την τεχνική εργασία για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff level agreement) αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης. Στο πλαίσιο αυτό το Eurogroup προσβλέπει να λάβει γρήγορα το σχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου αντίληψης, συμπεριλαμβανομένης της τελικής πλήρους λίστας προαπαιτούμενων καθώς επίσης και την έκθεση συμμόρφωσης για την πρώτη αξιολόγηση. Καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για να εφαρμόσουν τα προαπαιτούμενα, ακόμη και με την υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας.

Με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων από τις ελληνικές αρχές και ακολουθώντας τις εθνικές διαδικασίες, όπου είναι αναγκαίο, το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM».

Διαβάστε τι προηγήθηκε:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης