«Το ζήτημα είναι η ανάκτηση του αισθήματος όχι μόνο της γενικότερης αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας της χώρας μας, αλλά και ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειές μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το 2010 είναι έτος μεγάλων αλλαγών και αναφέρθηκε σε μία σειρά από θέματα όπως η οικονομία, ο Καλλικράτης, η ασφάλεια του πολίτη κ.ά

Ολόκληρη η εισήγηση του πρωθυπουργού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«• Η περίοδος μας επιβάλλει να είμαστε πολύ αποτελεσματικοί στην καθημερινή μας δράση, στη συνεργασία, πρώτα απ’ όλα, των τριών πυλώνων, όπως λέμε, Κυβέρνησης, Κοινοβουλίου και κόμματος.
• Χρειάζεται εντατικοποίηση της δουλειάς, σε ποιότητα και ποσότητα αλλά και στη διαμόρφωση προτεραιοτήτων και την παρακολούθηση της υλοποίησης των αποφάσεων.
• Μπροστά μας έχουμε τη συνέχεια ενός δύσκολου αγώνα. Μπορεί να περάσαμε έναν κάβο, αλλά ο κάβος αυτός ήταν αναγκαίος, για να υπάρχει μια ευρωπαϊκή στήριξη. Με δύσκολους χειρισμούς, όπως θα είδατε, με δύσκολες διαπραγματεύσεις, καταφέραμε και να στηριχθεί η Ελλάδα, αλλά το θέμα να γίνει και ευρωπαϊκό ζήτημα και να έχουμε μία σημαντική απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Βεβαίως, υπάρχουν οι δικές μας προτάσεις στο τραπέζι και των σοσιαλιστών, για έναν μηχανισμό που θα είναι, πιο αποτελεσματικός και πιο πρακτικός και γρήγορος, για τις δανειακές ανάγκες των χωρών που βρίσκονται στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.
Αυτό όμως, είναι ένα θέμα το οποίο παραμένει στο τραπέζι και πιστεύω ότι θα ανοίξει η συζήτηση με την ομάδα εργασίας που προτάθηκε και υιοθετήθηκε υπό τον Βαν Ρόμπεϊ και εκεί θα έχουμε συμμετοχή για να μπορέσουμε να προωθήσουμε μια πιο αποτελεσματική πρόταση.
• Έχουμε τώρα έναν μηχανισμό, αλλά σε κάθε περίπτωση η δουλειά που πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα είναι το κυρίαρχο ζήτημα. Και είναι δουλειά των Υπουργείων, αλλά όχι μόνο τεχνοκρατική δουλειά. Είναι και δουλειά πολιτική.
Η επόμενη περίοδος, μία δύσκολη περίοδος, απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη επαφή με τον κόσμο.
• Με επίκεντρο τις θεσμικές αλλαγές, τον «Καλλικράτη» που είναι ο σκελετός μεγάλων θεσμικών αλλαγών και ενόψει και των Δημοτικών και Αυτοδιοικητικών Εκλογών, θα χτίσουμε την αναπτυξιακή μας πολιτική, τις θεσμικές αλλαγές, τις αλλαγές στον κοινωνικό χώρο, στην υγεία, παιδεία, πρόνοια και τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης.
• Επίσης, είναι οι λειτουργικές αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης, τις οποίες πρέπει να δούμε και στο πλαίσιο του «Καλλικράτη». Δηλαδή, τις αρμοδιότητες που περνάμε στην Αυτοδιοίκηση, πως λειτουργεί καλύτερα η δημόσια διοίκηση, πως απλοποιούμε διαδικασίες, πως ψηφιοποιούμε και μηχανοργανώνουμε σημαντικούς τομείς, από την υγεία μέχρι την κάρτα του πολίτη, γενικότερα.
• Σημαντικότατο ζήτημα είναι η ανάκτηση του αισθήματος όχι μόνο της γενικότερης αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας της χώρας μας, που με τις μάχες που δώσαμε εκπέμψαμε αυτό το σήμα, αλλά και του αισθήματος μιας ανακούφισης στον κόσμο, όχι ότι έχουμε ξεφύγει από την κρίση, αλλά ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της χώρας μας, των Ελλήνων. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.
• Να πάμε στο ζήτημα της ανάπτυξης, στην κοινωνική δικαιοσύνη, ότι σπάμε την ατιμωρησία, μπαίνει τάξη, ευνομία, απ’ την ασφάλεια του πολίτη μέχρι τα θέματα διαφθοράς. Άρα, με επίκεντρο τις θεσμικές αλλαγές και τον «Καλλικράτη» και λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών, όχι μόνο να περάσουμε έμπρακτα τις πολιτικές μας στον πολίτη, αλλά και να συμμετάσχει ο πολίτης, οι φορείς, ανά περιφέρεια.
Και η συμμετοχή του πολίτη, θα πρέπει να γίνεται πράξη σε όλες μας τις κινήσεις, όχι μόνο στη λογική του διαλόγου π.χ. για το συνταξιοδοτικό ή για το φορολογικό, αλλά συμμετοχή και στην υλοποίηση και στις ιδέες και στην καινοτομία και στην πρωτοβουλία και στην αναπτυξιακή μας πορεία.
• Να δούμε πως ο πολίτης παίρνει πια την υπόθεση της επανεκκίνησης της χώρας μας στα ίδια του τα χέρια. Να μην αισθάνεται απλώς θεατής στην τηλεόραση, αλλά να είναι ουσιαστικά συμμέτοχος.
• Αυτό πολιτικά είναι το στοίχημα των μεγάλων αλλαγών. Και μέσα απ’ αυτό να υπάρξει πραγματικά η αίσθηση της ελπίδας, ότι κάνουμε τεράστιες αλλαγές, ριζοσπαστικές αλλαγές, ιστορικές αλλαγές σε αυτή τη χώρα.
• Οι αλλαγές πρέπει να δώσουν την αίσθηση της ελπίδας, ότι αύριο η χώρα θα είναι διαφορετική. Είμαστε και θα είμαστε κάτω από τους προβολείς, κάτω από το μικροσκόπιο των ΜΜΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά διεθνώς.
Η Ελλάδα, με τα συν και τα πλην, βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο. Κάθε αρνητικό αναδεικνύεται και πολλαπλασιάζεται. Αντιθέτως, και κάθε θετικό επίσης μπορεί να αναδειχθεί και να πολλαπλασιαστεί. Άρα, είναι και ευκαιρία να αναδείξουμε και τα θετικά, να αξιοποιήσουμε και αυτή την προβολή.
Και εγώ, σε ένα βαθμό, προσπάθησα ακόμη και μέσα στην κρίση να μιλήσω για την Ελλάδα, τον τουρισμό της, την Πράσινη Ανάπτυξη, τις δυνατότητές της, την διαφάνεια, τις αλλαγές που προωθούμε κλπ. Δηλαδή, να αναδείξουμε το θετικό.
• Όλα αυτά στην πράξη σημαίνουν πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης. Κινητοποίηση όλων των δυνάμεών μας, κομματικών, πολιτικών αλλά και της Δημόσιας Διοίκησης, για την υλοποίηση αυτών των πραγμάτων. Συνεπής, έγκαιρη υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει στο πλαίσιο του Προγράμματος αυτού. Προώθηση βάσει δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων, όλων των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών και πρωτοβουλίες που είναι άμεσα ορατές στον πολίτη και επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του.
• Ενδυνάμωση του Κινήματός μας, ώστε να συνδέει, να ενημερώνει, να πολλαπλασιάζει. Πρέπει να γίνει ένας χώρος, ένας δίαυλος ενημέρωσης, πληροφόρησης, αλλά και διαβούλευσης, να αισθανθεί ότι έχει ρόλο, ότι είναι και το βασικό μας πολιτικό στήριγμα αυτή την εποχή.
• Ουσιαστικά, αυτό που κάνουμε είναι η συνεχής αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, να δώσουμε έμφαση σ’ αυτό, ώστε να δώσουμε και τη στόχευση, ότι πάμε σε μια οικονομία ανταγωνιστική, πράγματι βιώσιμη, με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη. Αυτό πρέπει να διέπει τους προγραμματισμούς μας μέχρι το τέλος του έτους.
• Απαιτείται δυναμισμός στις μεγάλες αλλαγές. Αποκατάσταση αισθήματος δικαίου. Πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη. Δημιουργία μιας διαφορετικής Ελλάδας, αλλάζοντας, αφήνοντας πίσω τα σφάλματα και την εποχή της Μεταπολίτευσης.
• Τονίζω ότι, το 2010 θα κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, ώστε τα επόμενα χρόνια οι πολίτες να βιώνουν τα αποτελέσματα των μεγάλων αλλαγών που κάνουμε.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης