Απάντηση στις βολές που δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τη Φωτεινή Πιπιλή (ΝΔ), ως πρώην υπάλληλος της Βουλής, έδωσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιάννης Κουράκος.
«Από προχθές δέχομαι άδικη επίθεση απ’ τους όψιμους και νεόκοπους σαμαροφύλακες και τα παπαγαλάκια τους. Δεν απαντώ στην εργαζόμενη που κόλλησε τα πρώτα της ένσημα στη χουντική ΥΕΝΕΔ και μετά εργαζόταν στα κρατικά κανάλια… Επί 15 χρόνια είμαι υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, πριν γίνω βουλευτής. Η συνείδησή μου μού επέβαλε να στρατευτώ στον αγώνα κατά του Μνημονίου για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των Ελλήνων και για να απαλλαγούμε απ’ τους εθελόδουλους» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κος Κουράκος.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης (Χρυσή Αυγή) στην ομιλία του θεώρησε «ξεκάθαρα υφεσιακό» τον Προϋπολογισμό και τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσει και πάλι να λειτουργεί ο πρωτογενής τομέας. «Μπορεί να γίνει επανεκκίνηση, αν επιδοτηθεί απ’ τα κέρδη, απ’ την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων» υποστήριξε. Παράλληλα, ο βουλευτής επανέλαβε την πρότασή του για μείωση των αποδοχών των βουλευτών στα επίπεδα ενός μεσαίου δημοσίου υπαλλήλου και για κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων προς τα κόμματα.
«Άλλη αριθμητική από το 1+1=2 δεν υπάρχει στην πολιτική» ανέφερε στην ομιλία του ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχάλης Κασσής, εξηγώντας γιατί καταψηφίζει και τον Προϋπολογισμό μετά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. «Αρνήθηκα και είπα όχι, γιατί αυτοί που με ψηφίσαν και με έστειλαν εδώ, τους είπα πως δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις…» είπε χαρακτηριστικά.
«Η πρότασή μας είναι να σταματήσετε άμεσα να δανείζεστε με όρους εξαθλίωσης των συμπατριωτών σας, αλλιώς παραμερίστε για όσους είναι διατεθειμένοι να προωθήσουν την ελληνική πρόταση» ανέφερε στη δική του ομιλία ο Αλέξης Μητρόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ). Αμφισβητώντας, δε, τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, παρατήρησε πως, ενώ προβλέπεται συνέχιση της ύφεσης σε επίπεδο 4,5%, η ανεργία προβλέπεται μειωμένη.
«Με μια κρατική χρηματοδότηση 92 εκατομμυρίων ευρώ που προϋπολογίζεται συνολικά για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, δεν μπορεί να καλυφθεί καμιά ανάγκη, όταν τους μεταβιβάζετε επιπλέον δραστηριότητες και αρμοδιότητες» ανέφερε στην ομιλία του ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ). Κατά τα άλλα, «μπορείτε να ζήσετε τέσσερις μέρες με 586 ευρώ ή 566 ευρώ, με όσα θέλετε να παίρνουν οι εργαζόμενοι; Ο πατριωτισμός που εξαθλιώνει τον λαό είναι ένα έγκλημα της αστικής τάξης» παρατήρησε.
«Αδιέξοδο στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και στις περιφέρειες και στους δήμους» προέβλεψε και ο Γ. Ντόλιος (ΠΑΣΟΚ), εκτιμώντας πως οι μειώσεις της χρηματοδότησης θα οδηγήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ασφυξία. Από την άλλη, ωστόσο, «δεν μπορεί να περιμένουμε στη γωνία να δούμε τα επουσιώδη λάθη και τις μικρές ολιγωρίες, για να είμαστε έτοιμοι να αποσταθεροποιήσουμε την κυβέρνηση».
Αντιδράσεις στην ομιλία Παναγούλη
«Δυστυχώς, την Τετάρτη, μας απειλούσαν από πίσω με κρεμάλες και από μπροστά μας απειλούσαν να μας δολοφονήσουν» παρατήρησε απαξιωτικά ο Γιώργος Κυρίτσης (ΔΗΜΑΡ). Ο κος Κυρίτσης πρότεινε την κατάστρωση εναλλακτικών σχεδίων και ενημέρωση του λαού, προκειμένου να αποφασίσει εάν υφίσταται εναλλακτική λύση – και κάλεσε την αντιπολίτευση «να μην πουλά το νερό του Καματερού στον ελληνικό λαό».
Αντίστοιχη αναφορά επεφύλασσε και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος (ΝΔ), ο οποίος δήλωσε πως κουράστηκε να ακούει συνεχώς δημαγωγούς «να κάνουν καλά τον καρκίνο της χώρας με νερό του Καματερού». Όσο για τη χθεσινή ομιλία του Στάθη Παναγούλη, δήλωσε πως «δεν θέλω να πιστέψω πως από τρελό και από μεθυσμένο μαθαίνεις την αλήθεια. Μην ευτελίζεις το ηρωικό όνομα του αδελφού σου και μιας ηρωίδας μάνας».
Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης επαναλαμβάνει ότι τα όσα είπε ήταν «προσωπική άποψή» του, αναφέρεται στους αγώνες του ιδίου και της οικογένειάς του κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας και ζητεί από τους επικριτές του να απαντήσουν, όσοι φυσικά ήταν ενήλικες, «τι έκαναν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους εκείνη τη δύσκολη περίοδο για τον τόπο. Μήπως, απολάμβαναν τη ”Δημοκρατία της Χούντας”;».
«Κατηγορήθηκε ο Στάθης Παναγούλης ότι κήρυξε χθες στη Βουλή εμφύλιο πόλεμο. Τον εμφύλιο πόλεμο κήρυξαν μονομερώς οι δυνάμεις του Μνημονίου, οι οποίες οδήγησαν περίπου 3.000 συνανθρώπους μας στην αυτοχειρία» προσθέτει.