Μιχάλης Λιάπης

Ως εξαρχής προδιαγεγραμμένες από την κυβέρνηση χαρακτήρισε, σε δήλωσή του, τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης, προσθέτοντας ότι «ένα σκάνδαλο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιχειρείται να μετακυληθεί και στη Ν.Δ. με μικρόψυχη λογική των συμψηφισμών».

Ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι το κοινωνικό αίτημα για κάθαρση μετατράπηκε στα χέρια της κυβέρνησης σε όπλο ηθικής και πολιτικής εξόντωσης, αδιακρίτως ευθυνών.

Ο κ. Λιάπης υπογραμμίζει ότι δεν έβαλε τόσο για τον Ο.Σ.Ε. όσο για και τον Ο.Τ.Ε. ούτε μία υπογραφή, αφού κατά τον νόμο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο υπουργός Μεταφορών δεν έχει αρμοδιότητα.

Όσον αφορά στο Υπουργείο Πολιτισμού επί υπουργίας του, σημειώνει, καταγγέλθηκε σύμβαση με τη Siemens που είχε υπογραφεί πριν αναλάβει ο ίδιος, ενώ η γερμανική εταιρεία υποχρεώθηκε να επιστρέψει όλες τις ποινικές ρήτρες και να αποζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο.

«Το κακοστημένο σχέδιο στοχοποίησης και σπίλωσής μου, δεν θα αντέξει στο φως της αλήθειας» καταλήγει ο κ. Λιάπης.

Προκόπης Παυλόπουλος

Σφοδρή επίθεση στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Siemens εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Όταν ξεκινήσαμε όλοι μαζί την εξεταστική για τη Siemens, στόχο είχαμε να βρούμε μίζες και κλέφτες. Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αποδεικνύει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συγκαλύπτει και τους κλέφτες και τις μίζες κα επιδίδεται σε ένα συκοφαντικό κυνήγι πολιτικών του αντιπάλων» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Άκης Τσοχατζόπουλος

Ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Άκης Τσοχατζόπουλος, με γραπτή δήλωσή του, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση της σύναψης των συμβάσεων ανάμεσα στο Δημόσιο και την εταιρεία Siemens.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Τσοχατζόπουλου

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΛΩΣΗ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

«Ουδέποτε κατά τη θητεία μου ως υπουργός Εθνικής Άμυνας υπέγραψα, παρέλαβα ή διαχειρίστηκα οποιαδήποτε σύμβαση εκ μέρους του δημοσίου με την εταιρεία Siemens, όπως αναλυτικά ενημέρωσα τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής κατά την κατάθεσή μου. Ως εκ τούτου, η απόφαση της Επιτροπής να με εντάξει στα ”προς περαιτέρω διερεύνηση πρόσωπα” αποδεικνύεται επιλογή πολιτικής σκοπιμότητας. Κάποιοι θεώρησαν ότι έπρεπε να ενταχθώ με το ζόρι στο ”κάδρο” του πορίσματος, όπως ανακοινώθηκε χθες, έστω και χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο».

Κώστας Σημίτης

Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, στην οποία καταλογίζει «ότι προτιμά τα αδιέξοδα από τις λύσεις», εξαπολύει με γραπτή δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με αφορμή την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραπεμφθεί και ο ίδιος σε προκαταρκτική επιτροπή για την υπόθεση Siemens.

Η Νέα Δημοκρατία, στην τοποθέτησή της για την υπόθεση Siemens, ανέδειξε ανάγλυφα τα αίτια της υστέρησης και κακοδαιμονίας του τόπου, αναφέρει ο κ. Σημίτης, προσδιορίζοντάς τα στην «ακραία αντιπαλότητα, συνολική άρνηση του έργου άλλων κυβερνήσεων, αμφισβήτηση της εντιμότητας και του πατριωτισμού των αντιπάλων, συνεχείς υπερβολές, διαστρεβλώσεις και ανακρίβειες, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά να κυριαρχήσουν οι πολιτικές σκοπιμότητες στο έργο της Επιτροπής».

Όσον αφορά στον ίδιο, ο κ. Σημίτης καταλογίζει στη Ν.Δ. ότι προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις με ανακριβή, ελλιπή ή και ψευδή στοιχεία, προβάλλοντας για παράδειγμα συναντήσεις με τον Χριστοφοράκο, τον οποίο δεν συνάντησε ποτέ.

Αποσιώπησε η αξιωματική αντιπολίτευση, συνεχίζει ο πρώην πρωθυπουργός, «τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για το C4I για βελτίωση του τιμήματος».

Αναφορικά με τις προγραμματικές συμφωνίες που επικαλείται η Ν.Δ., ο κ. Σημίτης τής αποδίδει παραπλάνηση, αφού «αποτελούσαν ευρωπαϊκή πολιτική για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας και οδήγησαν στην εισαγωγή της κινητής τηλεφωνίας, την παροχή σταθερών τηλεφωνικών συνδέσεων, χωρίς περιορισμούς και την ανάδειξη του Ο.Τ.Ε. ως μιας από τις δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις».

Η χώρα, καταλήγει ο κ. Σημίτης στη δήλωσή του, βρίσκεται όχι μόνο σε οικονομική κρίση αλλά και σε αδυναμία να υπερβεί τις δυσκολίες της, γιατί ένα τμήμα των πολιτικών δυνάμεων προτιμά τα αδιέξοδα από τις λύσεις.

Χρήστος Βερελής

Εξαιρετικά αιχμηρός στην κριτική του απέναντι στην απόφαση να παραπεμφθεί για περαιτέρω διερεύνηση σε προκαταρκτική επιτροπή για τη Siemens είναι ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επί κυβερνήσεων Σημίτη, Χρήστος Βερελής.

«Η εξεταστική ξεκίνησε για ”Μπεν Χουρ” και κατέληξε σε ”Άμποτ και Κοστέλο” σημειώνει ο πρώην υπουργός, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «επιτεύχθηκε ο κεντρικός στόχος, τα κομματικά ταμεία και αυτοί που έπρεπε να μείνουν ανέλεγκτοι»

Ο κ. Βερελής σημειώνει στη δήλωσή του ότι βρίσκεται στη λίστα των προτεινομένων για δύο λόγους:

Πρώτον, επειδή ήταν υπουργός Μεταφορών, παρότι είναι γνωστό ότι στον Ο.Σ.Ε. και στον Ο.Τ.Ε. δεν υπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις ή αλλαγές τους, αλλά αντίθετα αγωνίστηκε για να αποτρέψει ζημιές, ενώ ο ίδιος έγκαιρα ζήτησε να κηρυχθεί έκπτωτη σύμβαση με τη Siemens, γεγονός που προκάλεσε την μήνιν της γερμανικής εταιρείας

Δεύτερον, «γιατί ο κατάλογος συντάχθηκε με κριτήρια face control σε μία κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων» συμπληρώνει ο βουλευτής, υπονοώντας ότι δεν είναι αρεστός στο κόμμα του και στο σύστημα.

Στη λογική αυτή, κρίνει ότι έγινε δυσάρεστος, όταν τον Δεκέμβριο του 2008 μίλησε για τη θλιβερή κατάσταση που επερχόταν για την οικονομία, πρότεινε να υπάρξει υπουργός Οικονομίας κοινής αποδοχής, η οποία επικρίθηκε δημόσια.

Υπενθυμίζει ότι έκανε την μάλλον ασυνήθη για τα πολιτικά ήθη κίνηση να παραιτηθεί τον Μάιο του 2009 (σ.σ. για τη διερεύνηση της υπόθεσης ΜΑΝ), για να δικαιωθεί στη συνέχεια, κάτι που «το λησμονούν ορισμένοι».

Καταλήγει ευχαριστώντας τους βουλευτές των κομμάτων που ευθέως, χθες, διαφώνησαν με την παραπομπή του, σημειώνοντας ότι περιφρονεί την έννοια της παραγραφής κι ότι η πορεία του στην πολιτική «δεν υπήρξε στρογγυλή».

Γιάννης Παπαθανασίου

Εξυπηρέτηση κομματικών, αποκλειστικά, σκοπιμοτήτων και όχι της αναζήτησης της αλήθειας καταλογίζει ο Γ. Παπαθανασίου, στην απόφαση της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Siemens να τον παραπέμψει στην προανακριτική επιτροπή.

Σε δήλωσή του, ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Οικονομίας σημειώνει ότι ουδεμία συμμετοχή είχε στην απομάκρυνση του εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά ούτε επέβαλε καμία θεσμική μεταβολή στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος -όπως του αποδίδεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας- αφού η απομάκρυνση αυτή και οι αλλαγές συντελέστηκαν πολύ πριν αναλάβει υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Συμπληρώνει, ακόμη, ότι αυτά είναι δημόσια γνωστά στην πλειοψηφία, εκφράζοντας τη λύπη του «για τη συμπεριφορά των συναδέλφων της πλειοψηφίας που συμφώνησαν στο πόρισμα αυτό προς το πρόσωπό του, που κρίνεται ως άθλια και αντιδημοκρατική».

Υπογραμμίζοντας ότι δεν χειρίστηκε ποτέ και καμία από τις επίμαχες συμβάσεις του Δημοσίου με τη Siemens, καταλήγει ότι «πρόκειται για μια απόφαση πέραν κάθε λογικής, η οποία όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τον σκοπό της διαφάνειας, αλλά γελοιοποιεί το σύνολο της διαδικασίας».

Φώτης Κουβέλης

«Η εικόνα του πολιτικού συστήματος αυτές τις μέρες είναι δραματική. Η παραγραφή του σκανδάλου του Βατοπεδίου και τα αδιέξοδα στην επιτροπή για τη Siemens επιβεβαιώνουν την παρακμή του κομματικού συστήματος και κατεστημένου». Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens.

«Είναι λάθος και προσβάλλει τον ελληνικό λαό η λογική της συγκάλυψης που επικρατεί στα δύο κόμματα εξουσίας προς όφελος των στενών μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Οι πολίτες οδηγούνται σε μεγαλύτερη απόσταση από την πολιτική και τραυματίζεται η ίδια η αξία της Δημοκρατίας. Ανεξάρτητα από την αναγκαία αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και τη σχετική συνταγματική διάταξη, οφείλει η κυβέρνηση να ασκήσει αγωγές και να διεκδικήσει την αποζημίωση από κάθε υπεύθυνο για τη ζημία που υπέστη το δημόσιο συμφέρον. Αυτό δεν εμποδίζεται από κανέναν νόμο» σημείωσε ο κ. Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς πραγματοποιεί περιοδεία στη Ζάκυνθο, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο του νησιού καθώς και με τοπικούς κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς.


Κωστής Αϊβαλιώτης

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση: «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δείχνουν να μην θέλουν, να μην μπορούν και να μην τους βαστάει να φτάσει η έρευνα ως το μεδούλι…».

Γιώργος Βουλγαράκης

Αναφερόμενος ο π. Υπουργός, κ. Γιώργος Βουλγαράκης, στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Ζήμενς, δήλωσε τα εξής:

« Όπως και στην Υπόθεση του Βατοπεδίου – στην οποία τελικά με απάλλαξε η ολομέλεια την Βουλής, έτσι και στη Ζήμενς ( C4I ) δεν είχα καμία αρμοδιότητα.

Ως εκ τούτου:

δεν υπέγραψα ποτέ καμία σύμβαση,

δεν ανανέωσα καμία σύμβαση,

δεν έκανα καμία παραλαβή κανενός έργου η συστήματος.

Με λίγα λόγια, είναι σαφές και εξ αρχής γνωστό σε όλους, ότι είναι εξ αντικείμενου αδύνατον να έχω κανενός είδους ευθύνη για το παραμικρό.

Παρ όλα αυτά, ζητείται η περαιτέρω διερεύνηση πιθανών ευθυνών μου!

Οι πολίτες αγανακτούν με το « Πολιτικό Τσίρκο » του κομματικού φανατισμού και των κατ όνομα μόνον εξεταστικών επιτροπών, που πλήττουν την ήδη καταρρακωμένη αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου, αποπροσανατολίζουν απ τα μεγάλα προβλήματα και συγκαλύπτουν τους πραγματικούς ενόχους των σκανδάλων.

Προσωπικά – εάν και εφόσον χρειαστεί, θα υπερασπισθώ τον εαυτό μου με κάθε νόμιμο τρόπο, έναντι όλων αυτών που σπιλώνουν δόλια και εξακολουθητικά την τιμή και την υπόληψη μου».

Διαβάστε επίσης:

Φάρσα με 15 ονόματα για να ξελασπώσουν, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011, 10:55