Τα χαρτιά του για τη συμφωνία, τις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής, το Δημοψήφισμα, τους εταίρους, τις διαφωνίες με την Αριστερή Πλατφόρμα, την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, το σχέδιο Σόιμπλε και την τραπεζική αργία, άνοιξε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Απέφυγε να σχολιάσει τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και των «συντρόφων» του στο κόμμα, λέγοντας ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες, ενώ άφησε να πλανάται ότι το Grexit δεν έχει πλήρως αποφευχθεί έως ότου κλειστεί η επώδυνη συμφωνία που όπως φάνηκε ποντάρει για την ψήφισή της στους πολιτικού του αντιπάλους.
Mιλώντας στους δημοσιογράφους Α. Αλαφογιώργο και Π. Χαρίτο, ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση για όλους. Προσπάθησα να διεκδικήσω, όσα περισσότερα μπορούσα. Πήραμε μια συμφωνία με σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όμως δεν έχει το απόλυτο αδιέξοδο από το τελεσίγραφο που πήρα στις 25 Ιουλίου. Τότε έπαιρνα 5 μήνες ζωής και μετά συζήτηση για νέο μνημόνιο».
To βίντεο της συνέντευξης:
Πήραμε τελικά μια συμφωνία με αρκετές σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσειςΠαράλληλα τόνισε ότι: «Η προχθεσινή νύχτα ήταν κακή για την Ευρώπη. Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ήταν αποτέλεσμα μιας πίεσης ισχυρής προς μια χώρα. Σε συνθήκες ασφυξίας και εκβιασμού προτάθηκαν δύο εναλλακτικές. Συμφωνία ή έξοδος από το ευρώ. Υπήρχε και τρίτη, αυτή του Σόιμπλε. Η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ. Ο τρόπος δεν τιμά τις παραδόσεις της δημοκρατικής Ευρώπης».
«Τώρα έχουμε 82 δις ευρώ, κάλυψη των αναγκών της χώρας για την επόμενη 3τία και δέσμευση ότι το“Είναι γεγονός ότι αυξάνεται το ΦΠΑ, αλλά μειώνεται η αγοραστική αξία” επόμενο διάστημα θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους. Ταυτόχρονα 35 δις ευρώ για επενδύσεις. Πρόκειται για έναν συνδυασμό που μπορεί να καταστήσει ως γεγονός χωρίς επιστροφή την πιθανότητα Grexit, άρα να αντισταθμίσει τις υφεσιακές τάσεις που θα διαμορφωθούν από τα μέτρα. Η στάση των εταίρων ήταν ιδιαίτερα σκληρή, η συμφωνία είναι δύσκολη υπάρχει όμως προοπτική να φύγουμε από την κρίση», τόνισε.
Κάναμε ό,τι μπορούσαμε προκειμένου να διεκδικήσουμε, όσο το δυνατόν περισσότεραΌσον αφορά στην ενδεχόμενη περικοπή μισθών και συντάξεων ξεκαθάρισε: Μέχρι τώρα είχαμε προσαρμογή 4% τον χρόνο. Τώρα έχουμε προσαρμογή 1%. Τα μέτρα ανέρχονται στα 7,9 δις ευρώ σε βάθος τριετίας. Δεν μπορεί να συγκριθεί το υφεσιακό μείγμα των προηγούμενων προγραμμάτων με αυτό. Είναι ήπια η δημοσιονομική προσαρμογή. Η χώρα ήταν υποχρεωμένη από το προηγούμενο πρόγραμμα να έχει υψηλά πλεονάσματα. Αυτό τώρα δεν ισχύει. Δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις. Είναι γεγονός ότι αυξάνεται ο ΦΠΑ, μειώνεται η αγοραστική αξία. Είναι ο παραλογισμός της πολιτικής που μας επέβαλαν. Το πρόβλημα είναι η εισπραξιμότητα, όχι οι συντελεστές. Είναι παράλογη η αύξηση στην εστίαση.
«Η ρήτρα μηδενικού ελλείματος δεν καταργείται. Θα επανεξεταστεί. Σε αυτό το πολύ κακό κείμενο
«Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου και για την υπογραφή σε ένα κείμενο που δεν μου αρέσει. Δεν θα δραπετεύσω. Πρέπει να φροντίσω να μην μείνει έρμαιη η χώρα και ακυβέρνητη. Θα προσπαθήσω να υλοποιήσω το σχέδιό μου σε βάθος 4ετίας. Ό,τι έγινε ήταν μια ήττα για την Ευρώπη. Ρίξαμε όμως σπορά και αυτή θα βγάλει καρπούς», ανέφερε με νόημα.
Όταν ρωτήθηκε για το Δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν είπα ψέμματα στον ελληνικό λαό. Λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα είπα ότι αυτό δεν αφορά την έξοδο από το ευρώ, αλλά γίνεται ώστε να ενισχυθούμε διαπραγματευτικά. Είπα η συμφωνία θα είναι καλύτερη με δύο χαρακτηριστικά. Βάλαμε στην κάλπη τα προαπαιτούμενα -που δεν έχουν αλλάξει πολλά- και τη χρηματοδότηση».
Και συνέχισε: Κάναμε ό,τι μπορούσαμε προκειμένου να διεκδικήσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερα.“Από δω και πέρα πρέπει ο καθένας να δείξει ποιο πολιτικό σχέδιο υπηρετεί, ο καθένας θα κριθεί με βάση τις επιλογές του, στην κουλτούρα του κόμματος μας δεν είναι οι διαγραφές, αλλά οι συζητήσεις” Όταν αποφάσισα το δημοψήφισμα πίστευα ότι θα μας δοθεί η απαιτούμενη παράταση. Υπήρξε εκδικητική στάση από τους εταίρους για το Δημοψήφισμα.
Σε μία αποστροφή του λόγου του ανέφερε: «Υπερτίμησα την ισχύ του δίκιου ενός λαού». «Ποιο είναι το μήνυμα που μας δίνουν οι εταίροι μας; Ότι στις χώρες που είναι σε πρόγραμμα δεν υπάρχει νόημα να γίνονται εκλογές. Δεν αφορά όμως μια σύγκρουση 18 χωρών εναντίον σε μία. Αναδείξαμε το πρόβλημα για το μέλλον της Ευρώπης. Στο Ευρωκοινοβούλιο είδα ότι απ΄τη μια μερικοί θέλουν να βαθύνει ακόμα περισσότερο το χάσμα Βορρά – Νότου. Οι υπόλοιπες δυνάμεις -όχι οι ακραίοι- είχαν διαφορετική άποψη», τόνισε.
Στην ερώτηση για τις διαφωνίες που έχουν ενσκύψει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να διατηρήσω τον ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο. Από δω και πέρα πρέπει ο καθένας να δείξει ποιο πολιτικό σχέδιο υπηρετεί. Κάθε φορά παίρνεις κάποιες επιλογές ανάλογες με τις δυνατότητες εναλλακτικής που έχεις. Προφανώς και δεν πρόκειται για success story, όπως έλεγαν οι προηγούμενοι. Εγώ λέω ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι καλό. Αλλά πρέπει να δούμε και τις εναλλακτικές που είχαμε».
«Όταν έβγαινα και έλεγα δεν έχω κρυφό σχέδιο για δραχμή το πίστευα και έλεγα την αλήθεια. Αυτό και έκανα. Ήξερα από τον Μάρτιο ότι αυτό είναι το σχέδιο του κ. Σόιμπλε. Η Ευρώπη όμως δεν ανήκει στον κ. Σόιμπλε. Έδωσα μάχη να αλλάξει αυτή η Ευρώπη. Δεν υπάρχει plan B. Το σχέδιο Σόιμπλε είναι το plan B. Έχοντας την εικόνα ότι υπάρχουν δυνάμεις στο εξωτερικό που σχεδιάζουν την τραπεζική αργία ζήτησα να υπάρξει μια ανάλυση των επιπτώσεων. Πράγματι μου ήρθε μια μελέτη και διαπίστωσα ότι δεν αποτελεί εναλλακτική», συμπλήρωσε.
«Στην κουλτούρα του κόμματός μας δεν είναι οι διαγραφές, αλλά οι συζητήσεις. Ο καθένας θαΟ Γ. Βαρουφάκης έδωσε μια μεγάλη δυναμική στην διαπραγματευτική θέση της χώρας το πρώτο διάστημα, γι’ αυτό τον λόγο στοχοποιήθηκε αναλάβει τις ευθύνες του. Τούτη την ώρα αυτό που προέχει -γιατί δεν έχει κλείσει ακόμα τίποτα- ας πούμε πρόγραμμα γέφυρα δεν έχουμε ακόμα γιατί κάποιοι το εμποδίζουν, άρα αυτό που προέχει είναι με όποιον τρόπο να φτάσουμε μέχρι την εξασφάλιση του προγράμματος και της σταθερότητας. Βρισκόμαστε σε συνθήκες έκτακτες και ο καθένας με βάση την ευθύνη του αναμετράται με την Ιστορία. Δεν βάζω το μαχαίρι στον λαιμό σε κανέναν. Μετά από 5 μήνες που πήρα δύσκολες και κρίσιμες αποφάσεις, δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να θέσει ζήτημα αν οι επιλογές μου σέβονται την ηθική και τις αξίες της Αριστεράς. Ο καθένας θα κριθεί με βάση τις επιλογές του».
«Ο Γ. Βαρουφάκης έδωσε μια μεγάλη δυναμική στην διαπραγματευτική θέση της χώρας το πρώτο διάστημα. Γι’ αυτό τον λόγο στοχοποιήθηκε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έγιναν λάθη. Δεν του τα φορτώνω, τα αναλαμβάνω εγώ. Εγώ είμαι ο πρωθυπουργός. Πρέπει να πω ότι όταν κάποιος είναι εξαιρετικός οικονομολόγος δεν σημαίνει ότι κάνει και για πολιτικός. Με τον Γ. Βαρουφάκη διατηρώ εξαιρετικές σχέσεις γιατί εκτιμώ το έντιμο του χαρακτήρα του. Τα κίνητρά του είναι να υπηρετήσει την εθνική προσπάθεια. Ο Γ. Βαρουφάκης είναι ένας εξαιρετικός οικονομολόγος δεν αλλάζει επειδή έκανε κάποια λάθη. Υπήρχε οργανωμένο σχέδιο. Δείτε τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.
“Ο καθένας αν διαφωνεί ή συμφωνεί αυτό είναι στάση συνείδησης”Για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επανέλαβε τη φράση: «Δεν έχω πρόθεση να δραπετεύσω από τις ευθύνες μου». Παράλληλα τόνισε: «Ήξερα ότι δεν είναι εύκολος περίπατος. Δεν μπορώ να πω στον λαό ότι στα εύκολα ήμουνα εδώ, στα δύσκολα φεύγω. Οι εκλογές θα εξαρτηθούν από τις διαδικασίες που θα γίνουν στο εσωτερικό του κόμματός μου και των ΑΝΕΛ. Αν θα υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μετά θα ασχοληθώ με αυτό. Σέβομαι τη θέση και τη στάση κάθε βουλευτή. Η σχέση μου και συμπάθεια μου για τα πρόσωπα με τα οποία έχω πορευθεί δεν αλλάζει. Ο καθένας αν διαφωνεί ή συμφωνεί αυτό είναι στάση συνείδησης».
Στην ερώτηση για την παραμονή του ΔΝΤ και το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας ξεκαθάρισε: Δεν είναι εφικτό να ανοίξουν αυτομάτως τα ΑΤΜ, καθώς ακόμα υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλων αναλήψεων«Έθεταν προαπαιτούμενο τη συμμετοχή του ΔΝΤ για το πρόγραμμα. Η βασική συζήτηση για το 5μηνο δεν περιελάμβανε ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα και κούρεμα του χρέους. Εδώ αναγκάζονται να δώσουν 82 δις και δέχονται και την αναδιάρθρωση. Η πρόταση Σόιμπλε ήταν το Ταμείο των εγγυήσεων να έχει έδρα το Λουξεμβούργο και εγγυήσεις 50 δις. Καταλήξαμε με σκληρή κόντρα να φτιαχτεί ένα Ταμείο στην Ελλάδα με ελληνική διοίκηση. Από αυτά τα 25 δισ. ευρώ που θα λάβουμε σε βάθος 30τίας θα υπάρξει ρευστοποίηση, τα 12,5 δισ. θα πάνε για να ενισχύσουν την οικονομία και τα υπόλοιπα για το χρέος. Για αυτό δώσαμε τη μάχη μέχρι τις 9.00 το πρωί».
Όσον αφορά την ακύρωση των -όπως χαρακτήρισαν- «μονομερών ενεργειών» οι εταίροι, τόνισε: «Η κυρία Μέρκελ αντιμετωπίζει αντιδράσεις στο κοινοβούλιό της. Ας μείνουμε σε αυτά που συμφωνήθηκαν. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα να κλείσει η ΕΡΤ. Η απόφαση είναι σαφής. Δεν υπάρχει θέμα ανάκλησης νομοσχεδίων που έχουμε περάσει. Οι 9.000 προσλήψεις δεν έχουν δημοσιονομική επίπτωση. Μια σειρά από νομοσχέδια δεν έχουν. Ας μην δημιουργούμε εντυπώσεις. Δεν θέλω να ωραιοποιήσω. Πρόκειται για μια δύσκολη συμφωνία».
«Πιστεύω ότι αυτό το κρίσιμο διάστημα μέχρι την υλοποίηση της συμφωνίας δεν πρέπει να δημιουργήσουμε αναταράξεις. Δεν είμαι υπέρ κυβέρνησης εθνικού σκοπού. Ένας πρωθυπουργός πρέπει να δίνει μάχες, να λέει την αλήθεια και να παίρνει αποφάσεις. Παντός καιρού δεν είναι κανείς. Αλλά ένας καπετάνιος ακόμα και όταν είναι δύσκολα το χειρότερο που έχει να κάνει είναι να εγκαταλείψει το τιμόνι. Είναι εξαιρετική η σχέση μου με τον Π. Καμμένο. Είμαστε από τελείως διαφορετικές αφετηρίες αλλά έχουμε σφυρηλατήσει δυνατές σχέσεις».
Επεσήμανε επίσης ότι «η Ευρώπη δεν είναι πια η ίδια. Θέλω να πιστεύω ότι έχει πολλές στροφές η Ιστορία και το όραμα για την αλλαγή, παρόλο που χτες αυτό το όραμα υπέστη ήττα. Θεωρώ ότι αυτό το κρίσιμο διάστημα μέχρι την υλοποίηση της συμφωνίας δεν πρέπει να δημιουργήσουμε αναταράξεις. Δεν είμαι υπέρ κυβέρνησης εθνικού σκοπού. Ένας πρωθυπουργός πρέπει να δίνει μάχες, να λέει την αλήθεια και να παίρνει αποφάσεις. Παντός καιρού δεν είναι κανείς. Αλλά ένας καπετάνιος ακόμα και όταν είναι δύσκολα το χειρότερο που έχει να κάνει είναι να εγκαταλείψει το τιμόνι».
Τέλος, τόνισε ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αποφύγαμε το Grexit πριν υπογραφεί η τελική συμφωνία. «Αυτή την ώρα πρέπει να διασφαλίσουμε τη συμφωνία. Μετά από αυτό το σοκ πρέπει με ηρεμία και ευθύνη να τα συζητήσουμε όλα από την αρχή».
Διαβάστε επίσης: