Μια ζέστη, μια κρύο. Το σκωτσέζικο ντους συνεχίζεται για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία παρά τις σημαντικές υποχωρήσεις (δημοσιονομικά μέτρα 8 δισ. ευρώ) βρίσκεται αντιμέτωπη με την αδιάλλακτη στάση των δανειστών στο φλέγον ζήτημα του χρέους και τις σοβαρές επιφυλάξεις του ΔΝΤ για την αποδοτικότητα των κατατεθειμένων προτάσεων.

Το επόμενο 24ωρο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να εξετάσουν το ελληνικό πακέτο μέτρων. Τα πάντα παραμένουν ανοικτά, την ίδια στιγμή που τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας στενεύουν. Εφόσον το Eurogroup ανάψει το πράσινο φως, τον λόγο παίρνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Οι πιστωτές δεν είναι διατεθειμένοι να παράσχουν ισχυρή δέσμευση για τη ρύθμιση του χρέους, περιμένοντας πρώτα να δουν πράξεις από την ελληνική κυβέρνησηΤόσο κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών όσο και των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που ακολούθησαν την επόμενη μέρα, το μήνυμα προς την Αθήνα ήταν σαφές. Οι πιστωτές δεν είναι διατεθειμένοι να παράσχουν ισχυρή δέσμευση για τη ρύθμιση του χρέους, κάτι το οποίο ζητεί επίμονα ο Αλέξης Τσίπρας στην προσπάθεια που κάνει για να… χρυσώσει το χάπι τόσο στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι αντιδράσεις από τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα είναι έντονες, όσο και στον κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπου η δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη (π.χ. κατάργηση χαμηλού συντελεστή στα νησιά). Ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε την Τρίτη «κόκκινη γραμμή» για τους ΑΝΕΛ τη σύνδεση του χρέους με οποιαδήποτε συμφωνία.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα όσα διεμήνυσε προς την ελληνική πλευρά η Άνγκελα Μέρκελ (τα μέτρα πρέπει πρώτα να περάσουν από το ελληνικό Κοινοβούλιο), είναι ξεκάθαρο ότι οι δανειστές αναμένουν πράξεις από την ελληνική κυβέρνηση πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια για το χρέος. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ ανέφερε ότι χρειάζεται ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, ανασταλτικός παράγοντας για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους που θα περιελάμβανε και μια απομείωση είναι το γεγονός ότι πλέον το μεγαλύτερο μέρος του έχει συγκεντρωθεί κυρίως σε θεσμικούς επενδυτές (κρατικοί φορείς και οργανισμοί). Ένα «κούρεμα» στα πρότυπα του 2012 θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις στις ηγεσίες των κυβερνώντων κομμάτων, οι οποίες ήδη καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για ποιον λόγο πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση στην Αθήνα.

Αντιδράσεις ΔΝΤ

Οι ελληνικές προτάσεις προκάλεσαν ικανοποίηση στους θεσμούς, καθώς οι σημαντικές υποχωρήσεις στις οποίες προέβη η κυβέρνηση εναρμονίζονται με τα «θέλω» των δανειστών.

Το ΔΝΤ διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με την αποδοτικότητα των προτεινόμενων μέτρων, ζητώντας την αντικατάσταση ορισμένων εξ αυτών με άλλα τα οποία θα έχουν άμεσα αποτελέσματα στα δημοσιονομικάΩστόσο, όπως αναμενόταν, παρατηρείται διχογνωμία σχετικά με ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα. Ήδη, το ΔΝΤ ζήτησε αλλαγές στη φορολόγηση, απειλώντας ακόμα και με αποχώρηση από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, εάν διατηρηθούν οι προτάσεις για επιβολή φόρων στις επιχειρήσεις και δεν αντικατασταθούν με άλλα ισοδύναμα. Το Ταμείο εκτιμά ότι οι επιβαρύνσεις στις εταιρείες ενισχύουν την ύφεση και δεν επιτρέπουν τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα, το ΔΝΤ διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με την αποδοτικότητα των προτεινόμενων μέτρων, ζητώντας την αντικατάσταση ορισμένων εξ αυτών με άλλα τα οποία θα έχουν άμεσα αποτελέσματα στα δημοσιονομικά. Για παράδειγμα, η δέσμευση για πάταξη της φοροδιαφυγής δεν συγκρίνεται με ένα «ψαλίδι» στις επικουρικές, καθώς στη δεύτερη περίπτωση η διαφοροποίηση που προκύπτει στον προϋπολογισμό είναι άμεση.

Επιπλέον, πρόβλημα προκύπτει από την άρνηση των πιστωτών να δώσουν 9μηνη και όχι 6μηνη παράταση στην Ελλάδα, με την παροχή επαρκούς οικονομικής βοήθειας για την κάλυψη των τρεχουσών δανειακών υποχρεώσεων (μεταξύ άλλων δόση ΔΝΤ, ομόλογα ΕΚΤ). Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως η παράταση κατά 6 μήνες του προγράμματος δεν επαρκεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Εσπευσμένα στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας

Σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που προέκυψε τις τελευταίες ώρες, ο πρωθυπουργός αναχωρεί εκτάκτως σήμερα για τις Βρυξέλλες, όπου και θα έχει συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ), την Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ) και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Κομισιόν). Στις Βρυξέλλες παραμένουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας για να «κλειδώσει» το τελικό κείμενο που θα παρουσιαστεί στο EurogroupΣύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου MNI, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσκάλεσε τον πρωθυπουργό στη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση. Το ραντεβού επιβεβαίωσε και η κυβέρνηση με non paper.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι στόχος του ταξιδιού είναι να υπάρξει τελική συμφωνία, η οποία και θα εγκριθεί από το Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα στις 20.00 (ώρα Ελλάδας), και στη συνέχεια τον λόγο να πάρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης: