Την είδηση περί προώθησης Λατίνων μεταναστών από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα και Ιταλία επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λέγοντας ότι οι αμερικανικές Αρχές μετανάστευσης εξαπλασίασαν το αριθμό των προσφύγων που επανεγκαταστάθηκαν από το δυτικό ημισφαίριο.
«Δεδομένης της επιτυχίας του προγράμματος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, «είμαστε σε διπλωματικές συζητήσεις με άλλες χώρες σχετικά με τη συμμετοχή σε αυτήν την πρωτοβουλία για την επέκταση των νόμιμων οδών επανεγκατάστασης, αλλά δεν έχουμε πρόσθετες πληροφορίες να μοιραστούμε αυτή τη στιγμή».
Στις 20 Μαΐου, Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με διπλωμάτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες που φιλοξενούν τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας για να συζητήσουν την πρωτοβουλία, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας φάνηκε να αναφέρεται σε μία συμφωνία με την Ελλάδα.
Ελλάδα και Ιταλία αρνήθηκαν να σχολιάσουν
«Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία και μόλις πρόσφατα, την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμους δρόμους για να φτάνουν άτομα στις χώρες τους, μακριά από τα χέρια των λαθροδιακινητών που απλώς επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα άτομα για κέρδος», είπε ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας.
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής και της ιταλικής κυβέρνησης δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.
Τα σχέδια εκτροπής ορισμένων μεταναστών από τη Λατινική Αμερική προς την Ελλάδα και την Ιταλία υπογραμμίζουν την αυξανόμενη τάση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να διαχειριστούν τις εντεινόμενες μεταναστευτικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο μέσω διεθνών συμφωνιών.
Ελλάδα και Ιταλία είναι, σε πολλές περιπτώσεις, χώρες διέλευσης μεταναστών που ελπίζουν να εγκατασταθούν αλλού στην Ευρώπη. Και οι δύο χώρες έχουν γηράσκον πληθυσμό και σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού , δημιουργώντας κίνητρο για επανεγκατάσταση αλλοδαπών εργαζομένων.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του CBS, μόλις τον Μάιο του 2023 ανακοινώθηκε για πρώτη φορά ότι τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας είναι περιφερειακοί κόμβοι για τις ΗΠΑ για να καθορίσουν εάν οι μετανάστες πληρούν τις προϋποθέσεις για να εισέλθουν νόμιμα στις ΗΠΑ, είτε μέσω προγραμμάτων οικογενειακής βίζας, θεωρήσεων εργασίας ή ανθρωπιστικής αποφυλάκισης. Οι μετανάστες έχουν επίσης ελεγχθεί για επανεγκατάσταση σε Καναδά και Ισπανία.
U.S. planning to refer some migrants for resettlement in Greece and Italy – CBS News https://t.co/4hwbSpyezb
— AHRC-USA NGO in Consultative Status with ECOSOC-UN (@AHRCUSA) May 31, 2024
Διαψεύδει ο υπουργός Μετανάστευσης
Μετά την δημοσιοποίηση του θέματος και τον θόρυβο που προκλήθηκε, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι πως πρόκειται για «ψευδές δημοσίευμα». «Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, δεν είναι πολιτικά νεκρός χρόνος, κάποιοι μπορεί να θέλουν να προκαλέσουν εντυπώσεις», ισχυρίστηκε ο υπουργός.
Το ρεπορτάζ του CBS είναι αναληθές. Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία, ούτε αίτημα από τις ΗΠΑ για την επανεγκατάσταση νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα.
Η ελληνική μεταναστευτική πολιτική είναι ξεκάθαρη και αποδίδει, παρά τις διεθνείς δυσκολίες. Αυστηρή προστασία συνόρων, με σεβασμό…
— Dimitris Kairidis – Δημήτρης Καιρίδης (@DimKairidis) May 31, 2024
Λίγο αργότερα μάλιστα, προχώρησε και σε σχετική ανάρτηση στο Χ. «Το ρεπορτάζ του CBS είναι αναληθές. Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία, ούτε αίτημα από τις ΗΠΑ για την επανεγκατάσταση νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα», αναφέρει και προσθέτει:
«Η ελληνική μεταναστευτική πολιτική είναι ξεκάθαρη και αποδίδει, παρά τις διεθνείς δυσκολίες. Αυστηρή προστασία συνόρων, με σεβασμό στον νόμο και την ανθρώπινη ζωή, και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και, ταυτόχρονα, διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας και προσέλκυση ταλέντων για την ανάδειξη της χώρας σε διεθνές ερευνητικό και τεχνολογικό κέντρο».
«Η πολιτική μας φέρνει αποτελέσματα όπως αποτυπώνεται στη χαμηλή πληρότητα του εθνικού συστήματος υποδοχής και ταυτοποίησης, ιδίως στις δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, και την επιτυχία του προγράμματος διευκόλυνσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους νόμιμους Τούρκους επισκέπτες εκεί, ως αποτέλεσμα της αυξημένης μας αξιοπιστίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».