Σε ανοιχτή κόντρα της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση εξελίσσεται και μετά την αναστολή της έκδοσης του φυγόδικου, Μιχάλη Χριστοφοράκου, η υπόθεση του πρώην ισχυρού άντρα της Siemens Hellas.

Τα δύο κόμματα εξουσίας αλληλοκατηγορούνται σχετικά με τις ευθύνες για το σκάνδαλο Siemens, ενώ τη νευρικότητα στα κομματικά επιτελεία επιτείνει η σαφέστατη αβεβαιότητα για την έκδοσή του στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Πολιτεία έκανε και κάνει τα πάντα, ώστε και να έρθει ο κ. Χριστοφοράκος στην Ελλάδα και να λάμψει η αλήθεια σε όλο της το μέγεθος» δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά τα στοιχεία που υπάρχουν δεν τον δικαιώνουν, καθώς μετά τη χθεσινή ξαφνική εξέλιξη ο Μιχάλης Χριστοφοράκος φαίνεται ότι κέρδισε πολύ χρόνο.

«Βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά ότι δνε ήλθαν χρήματα από τη Siemens στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ όταν ταμίας ήταν ο Κώστας Γείτονας ή όταν ανέλαβε την προεδρία ο Γιώργος Παπανδρέου » ανταπαντά το ΠΑΣΟΚ και ο φαύλος κύκλος για τις ευθύνες των δύο κομμάτων συνεχίζεται  χωρίς να εμφανίζεται στον ορίζοντα καμία προοπτική διαλεύκανσης της υπόθεσης.

Επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, δηλώνοντας ότι «το θράσος του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του δεν έχει όρια», η αξιωματική αντιπολίτευση «παραποιεί βάναυσα την αλήθεια» και βρίσκεται σε σύγχυση και αμηχανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απατώντας επεσήμανε ότι «τα αδιέξοδα της κυβέρνησης της ΝΔ αποτυπώνονται ανάγλυφα στη σημερινή χωρίς έρμα επιχειρηματολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου. Το δε ύφος και η επιθετικότητα της δήλωσης εξηγούνται από την προφανή αμηχανία, μετά το σημερινό φιάσκο της αναστολής της έκδοσης Χριστοφοράκου από την γερμανική Δικαιοσύνη».

Η διαδικασία

Διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες χαρακτηρίζεται πλεόν η εξέταση των προσφυγών, που οι συνήγοροι του Μιχάλη Χριστοφοράκου έχουν καταθέσει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, κατά της έκδοσής του στη χώρα μας.

Το ζήτημα πλέον είναι εάν το Δικαστήριο θα υπεισέλθει στην εξέταση της ουσίας των δύο προσφυγών των συνηγόρων του Χριστοφοράκου.

Να αποφανθεί, δηλαδή, και στο ζήτημα αναστολής της έκδοσης για κάποιο χρονικό διάστημα και στο ζήτημα της συνταγματικότητας της απόφασης υπέρ της έκδοσης που έλαβε το Εφετείο του Μονάχου.

Στην περίπτωση που το Δικαστήριο δεχθεί τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της έκδοσης του Μιχάλη Χριστοφοράκου, τότε θα εξεταστεί και η προσφυγή στο ζήτημα της συνταγματικότητας – μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και εννέα μήνες.

Αντιθέτως, εάν το δικαστήριο απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα, τότε θα ξεκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες για την έκδοσή του στη χώρα μας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης