Ελάχιστες πληροφορίες έχουν διαρρεύσει για το τι λέχθηκε μεταξύ του μεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, και του Οικουμενικού  Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στη συνάντηση που είχαν το Σάββατο στο Άγιον Όρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μιλήσαμε για πολλά πράγματα, του έδωσα μία περίληψη για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα. Ο Παναγιότατος με ενθάρρυνε και μου έδωσε στήριξη για τη συνέχιση της αποστολής μου», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο Αμερικανός διπλωμάτης, χωρίς να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το γεγονός πάντως, πως ο ίδιος θέλησε να παραμείνει μυστικό το «τετ α τετ» με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αποδεικνύει τη σοβαρότητα των όσων συζητήθηκαν και έχουν σχέση με το καθεστώς τις σχισματικής εκκλησίας της ΠΓΔΜ.

Πρόσφατα, ο Μάθιου Νίμιτς έγινε αποδέκτης επιστολής του εθνικιστή πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, με την οποία του ζήτησε να τεθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την ονομασία και το ζήτημα αναγνώρισης της σχισματικής «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, είναι γνωστή και πάγια. Το αυτοκέφαλο της εκκλησίας της ΠΓΔΜ, πρέπει να επέλθει μόνο με τη συναίνεση του Πατριαρχείου Σερβίας, στο οποίο ανήκει η περιοχή από το 1922 .

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ήδη από το 1992 κατέστησε σαφές στους ιεράρχες της ΠΓΔΜ, πως εφόσον παραμένει η εκκρεμότητα με το Πατριαρχείο Σερβίας, θεωρούνται «σχισματικοί» και πως  δεν πρόκειται να τους επιτραπεί η χρήση του ονόματος «Μακεδονία».

Το 2002, Βελιγράδι και Σκόπια κατέληξαν σε προσχέδιο συμφωνίας, ώστε η εκκλησία των Σκοπίων να ονομαστεί αρχιεπισκοπή Αχρίδος, όπως στη βυζαντινή εποχή και να της δοθεί ευρεία αυτονομία. Η πρόταση δεν προχώρησε, ύστερα από έντονες πιέσεις των εθνικιστικών κύκλων της ΠΓΔΜ, που επιδιώκουν τη χρησιμοποίηση της εκκλησίας για πολιτικούς και… αλυτρωτικούς σκοπούς, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια.

Πλέον, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ είναι ενήμερος από «πρώτο χέρι», για τις θέσεις και τις προθέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολοαμίου, για το ζήτημα της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων, που συμπυκνώνεται στη φράση: «Λύση που περνάει μέσα από το Πατριαρχείο Σερβίας και ονομασία που δεν θα περιέχει τον όρο Μακεδονία».

«Χέρι – χέρι» Γκρούεφσκι και Στέφανος

Ο προκαθήμενος της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων, Στέφανος, συναγωνίζεται σε… έκρηξη εθνικισμού και αλυτρωτικής ρητορείας τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Νωπές είναι οι δηλώσεις του στο Βατικανό, για «σκλαβωμένη» από τους Έλληνες Μακεδονία και για «μακεδονικό» πολιτισμό και γλώσσα που «ξεριζώθηκαν» από τους «κατακτητές» Έλληνες».

Προκλήσεις και μέσα σε ελληνικό έδαφος

Η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων, στηρίζει απρόκλητα ενέργειες, ακόμη και μέσα στο ελληνικό έδαφος.  Η περίπτωση του πρώην αρχιμανδρίτη Νικόδημου Τσαρκνιά, που αποσχηματίστηκε το 1992, λόγω… σεξουαλικών προτιμήσεων, είναι χαρακτηριστική.

Έχοντας αυτοχριστεί «Επίσκοπος Αιγαιακής Μακεδονίας», προχώρησε το 2001  στην παράνομη ανέγερση  εκκλησίας στην Αριδαία, την οποία όρισε και έδρα της… επισκοπής του. Στην εκκλησία της… Σφέτα  Ζλάτα (Αγία Χρυσή) κάθε Κυριακή λειτουργεί ο ίδιος στα σλάβικα, έχοντας για εκκλησίασμα επισκέπτες από τα Σκόπια αλλά και μέλη του «Ουράνιου Τόξου», που αυτοαποκαλούνται «μακεδόνες».

 Έχοντας επαφές και οικονομική υποστήριξη από εθνικιστικούς κύκλους στην ΠΓΔΜ και στο εξωτερικό, κυρίως Αυστραλία, Καναδά και ΗΠΑ, ο αρχιμανδρίτης Τσαρκνιάς έφτασε στο σημείο να ζητήσει από μητροπολίτες της βόρειας Ελλάδας, να εγκαταλείψουν τις έδρες τους και να παραχωρήσουν τη διοίκηση στη «μακεδονική» εκκλησία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης