Ο Τζέφρι Πάιατ θα είναι και επίσημα ο επόμενος Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, όπως επιβεβαίωσε η αμερικανική Γερουσία.

Πρόκειται για έναν έμπειρο αλλά και σκληρό διπλωμάτη που επελέγη από το Στέητ Ντιπάρτμεντ και ο οποίος είχε γίνει ευρύτερα γνωστός λόγω της συνομιλίας που είχε με την υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές υποθέσεις των ΗΠΑ κα. Βικτόρια Νούλαντ κατά την διάρκεια της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τον Ιανουάριο του 2014. Η συνομιλία είχε υποκλαπεί και αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο.

Ο Τζέφρι Πάιατ θα αντικαταστήσει τον Ντέιβιντ Πιρς και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα έκανε τη σχετική ανάρτηση στο Twitter.

Ο νέος πρέσβης, με καταγωγή από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, επελέγη για το πόστο της Αθήνας, «με καθαρά κριτήρια αμιγούς εξωτερικής πολιτικής».

«Ο δρόμος για την Ελλάδα δεν είναι καθόλου εύκολος»

Στην κατάθεσή ενώπιον της Γερουσίας, όπου δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα στην Αθήνα για την στάση της στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «ο δρόμος για την Ελλάδα δεν είναι καθόλου εύκολος», δεσμεύθηκε να συνεχίσει και να στηρίξει «την προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος και των επενδύσεων των ΗΠΑ» στην Ελλάδα την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικό σύμμαχο από κάθε άποψη – μία από τις ελάχιστες χώρες που είναι στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλες τις συγκρούσεις του 20ου αιώνα» υπογραμμίζοντας πως «και η πρόσβαση στο κόλπο της Σούδας είναι ζωτικής σημασίας για μας».

Παράλληλα, ανέδειξε τις διαφορετικές εκτιμήσεις της Ουάσινγκτον με το Βερολίνο για «τη μακροπρόθεσμη οικονομική πορεία της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως στο Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών «θεωρούν σαφές, ότι μακροπρόθεσμα πρέπει να γίνει κάποιας μορφή επίσημη ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να τεθεί η Ελλάδα σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης».

«Πολύ θαρραλέα τα βήματα του Αλέξη Τσίπρα»

Ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε «πολύ θαρραλέα» τα βήματα του Αλέξη Τσίπρα για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας υπενθυμίζοντας και το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός «μόλις τον περασμένο μήνα εγκαινίασε τον αγωγό Trans-Adriatic Pipeline ενώ ο Interconnector Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι επίσης στα σκαριά» έργα που « θα δώσουν εκατομμύρια στην οικονομία και θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Σημείωσε, πάντως, ότι «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη» θεωρώντας υποχρέωσή του να εργαστεί όσο το δυνατόν πιο στενά με τις ελληνικές αρχές, αλλά και να συνεχίσει τον ενεργό διάλογο με τους Γερμανούς ομολόγους του.