Στην τελική ευθεία για την ελληνική οικονομία και το άνοιγμα της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους η, έστω και εκτός πρωτοκόλλου, συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπαράκ Ομπάμα στη Νέα Υόρκη αναμένεται να στείλει ένα σαφές διατλαντικό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά της συνεχιζόμενης λιτότητας και υπέρ της επιστροφής στην ανάπτυξη.

Το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του προέδρου των ΗΠΑ στον Αλέξη Τσίπρα εδραίωσε ακόμα περισσότερο τις ούτως ή άλλως καλές σχέσεις των δύο χωρών και έθεσε ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες για το εγγύς μέλλον. Κατά την επτάμηνη διακυβέρνηση της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην Ευρώπη η Ελλάδα είχε βρει έναν ισχυρό σύμμαχο στον πρόσωπο του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε στηρίξει τις ελληνικές θέσεις ως προς το ζήτημα της απομείωσης του χρέους και, τώρα, η συνάντηση των δύο ανδρών την ερχόμενη Τετάρτη εκτιμάται ως ισχυρού πολιτικού συμβολισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί διμερής συνάντηση και ούτε αναμένεται. Οι συζητήσεις θα γίνουν στο περιθώριο της τακτικής Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, κατά πάσα πιθανότητα στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Ομπάμα προς τιμήν των ηγετών.
Το πρόγραμμα άλλωστε του αμερικανού προέδρου είναι χρονικά ασφυκτικό. Θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη μόνο δύο ημέρες, κατά τις οποίες θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο και τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι σαφής ως προς τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την ανάγκη έναρξης συζητήσεων για την απομείωσή του. Θέση που συμπλέει με εκείνη του ΔΝΤ και της Κριστίν Λαγκάρντ που έχουν κάνει συγκεκριμένη πρόταση για την ελάφρυνσή του με σταδιακή ή σε δόσεις αποπληρωμή, ανάλογα του τι θα επιλέξει η Ελλάδα.

Η απομείωση του χρέους όμως κατά την αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να γίνει σε βάση ρεαλιστική με υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα και θα του δώσουν τη δυναμική αλλά και το δικαίωμα να διεκδικήσει από θέση ισχύος πλέον τη δραστική μείωση του ελληνικού χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς την κατεύθυνση αυτή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς δήλωσε ότι η κρίσιμη μάχη της Ελλάδας για το χρέος μπορεί να κερδηθεί “αν είμαστε τεκμηριωμένοι, αν μπορούμε να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα ακόμα περισσότερο και αν δεν αφήσουμε τη διαπραγμάτευση να γίνει πίσω απο κλειστές πόρτες. Στόχος είναι να υπάρξει διευθέτηση με την οποία οι ετήσιες υποχρεώσεις δεν θα αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και το ύψος του χρέους θα δημιουργεί εμπιστοσύνη στους διεθνείς επενδυτές και στους εγχώριους καταναλωτές”.

Διαβάστε ακόμη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης