Χωρίς εκπλήξεις και με 8 προτάσεις κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens,  στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, με τα κόμματα να συμφωνούν για την ανάγκη συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών σχετικά με το σκάνδαλο.

Οι οκτώ προτάσεις έχουν ως εξής:

1. Να επισπευστεί το ταχύτερο δυνατό η ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας για τα φυσικά πρόσωπα που έχει αρχίσει ήδη από το 2005.

2. Να ασκηθεί αγωγή κατά της εταιρείας Siemens τόσο από το ελληνικό Δημόσιο όσο και από τα νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση της θετικής και αποθετικής ζημίας που φέρεται να υπέστη.

3. Να επιβληθούν σε βάρος της Siemens από τα αρμόδια όργανα του κράτους οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και η επιβολή προστίμου, ώστε να θωρακιστεί η διαφάνεια σε όλους τους τομείς λειτουργίας του κράτους.

4. Να αναθεωρηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος, ώστε με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να εξασφαλιστεί η ισονομία των πολιτικών μέλη των κυβερνήσεων στη δίωξη των αξιόποινων πράξεων έναντι των πολιτών.

5. Να επισπευτεί η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου α) για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και β) την τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και κρατικών λειτουργών, ώστε να διασφαλίζεται η απόλυτη διαφάνεια των οικονομικών τους.

6. Να δημιουργηθεί κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα για τον αποτελεσματικό έλεγχο κρατικών προμηθειών.

7. Να υπάρξει άμεση κωδικοποίηση της πολυδιάσπαρτης νομοθεσίας και εναρμόνισής της με το ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς και να καταργηθεί η πολυνομία, ώστε να υπάρχουν ξεκάθαροι νομικοί κανόνες και για τις δημόσιες συμβάσεις και τις κρατικές προμήθειες.

8. Να υπάρξει η ηλεκτρονική καταγραφή του ογκωδέστατου υλικού της δικογραφίας.

Τι αναφέρουν τα κόμματα

ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Περαιτέρω διερεύνηση για 12 πρώην υπουργούς

Το κυβερνών κόμμα ζήτησε την περαιτέρω διερεύνηση για 12 πρώην υπουργούς, (Τάσο Μαντέλη, Χρίστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιάννη Παπαθανασίου και Μιχάλη Λιάπη), 5 εκ των οποίων από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και 7 από τη Ν.Δ., χωρίς να γίνεται λόγος για το είδος των ευθυνών. Στο πόρισμα αναφέρεται το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων, για το οποίο απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση στους τροφοδότες λογαριασμούς που μπορεί να έχουν δώσει λεφτά σε ταμεία κομμάτων.

Ν.Δ.: Καταλογίζονται ευθύνες στον Κ. Σημίτη

Η Ν.Δ. ζητεί, από την πλευρά της, τη διερεύνηση ευθυνών, χωρίς να προσδιορίζονται, για 8 στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., (Γιάννο Παπαντωνίου, Άκη Τσοχατζόπουλο, Τάσο Μαντέλη, Νίκο Χριστοδουλάκη, Χρίστο Βερελή, Ευάγγελο Μαλέσιο, και τον Γ. Παπακωνσταντίνου), συμπεριλαμβανομένου και του Κώστα Σημίτη. Στον πρώην πρωθυπουργό καταλογίζεται η στενή σχέση που είχε με τον Θ. Τσουκάτο. Επιπλέον, καταδεικνύεται και ως υπεύθυνος για τη ματαίωση της σύστασης ανεξάρτητης αρχής προμηθειών και την παραίτηση Καστανίδη το 1997. Για τα στελέχη της Ν.Δ. υποστηρίζει ότι δεν προέκυψε ουδέν στοιχείο ενοχής, ωστόσο για να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψη, δεν διαφωνεί για οποιονδήποτε έλεγχο. Η αναφορά, όπως τονίζεται, στοχεύει στην περαιτέρω έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες που αποκλειστικά η ολομέλεια της Βουλής μπορεί να καταλογίσει και να διώξει.

ΛΑ.Ο.Σ.: Παταγώδης αποτυχία της εξεταστικής

Ο ΛΑ.Ο.Σ. εκφράζει την απογοήτευσή του και κάνει λόγο για παταγώδη αποτυχία της εξεταστικής επιτροπής, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να απέχει από την προανακριτική επιτροπή, σε περίπτωση που δεν υπάρξει δέσμευση για το άνοιγμα των ταμείων των κομμάτων και όσων είχαν διατελέσει κομματικοί ταμίες.

«Ναι» στην προανακριτική από την Αριστερά

Τέλος, τα κόμματα της Αριστεράς είναι υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής, χωρίς όμως να αναφέρουν ονόματα και καταλογίζοντας ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα.

Το πόρισμα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ

ΡΟΗ

ΟΜΟΦΩΝΙΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

ΖΗΜΙΑ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΕΥΘΥΝΕΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΤΙΚΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ